Alin Cristea on Wed, 16 May 2007 09:21:56 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Thymos 19 - Concurs cu 3 premii Nascut in URSS (carte + CD)


Thymos 19
  
 Buletin saptaminal cu actualizarile de pe site-ul de puzzle cultural Thymos.ro
 Se distribuie prin e-mail in week-end la 300 de adrese
  
 Pentru abonament mentionati ?Thymos? intr-un mesaj la alincristea@thymos.ro 
 Pentru renuntare la abonament mentionati ?sfirsit Thymos?
  
  
 Concurs Thymos 19
  
 Raspuns
  
 The Gallup Organization e prezenta in Romania din 1993.
  
 Precizare: Dr. George Gallup a ajuns pentru prima oara in centrul atentiei in 1936, cind predictia sa privind cistigatorul cursei prezidentiale din SUA s-a dovedit corecta: Franklin Roosevelt l-a invins pe Alfred Landon, contrazicind astfel faimoasa revista Literary Digest, care prevazuse ca Landon va cistiga cu majoritate covirsitoare.
  
 Cistigator
  
 Roxana Radu
  
 Va rog comunicati-mi adresa (corecta, in Romania) unde sa trimit premiul.
  
  
 Premiul pentru concursul urmator
  
 3 carti cu CD:
  
 Vasile Ernu, Nascut in URSS, editia a II-a, Editura Polirom, Iasi, 2007
  
 Volum distins anul acesta cu Premiul pentru debut al Romaniei literare si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania
  
 Paul Cernat: ?Nascut in URSS este cartea-manifest a unei identitati in raspar. Chiar daca autorul ei nu va mai publica nimic (ceea ce nu cred!), el poate sta linistit. Punctul ochit ? memoria colectiva ? a fost bine lovit, iar mesajul ? deja asimilat.?
  
 Ovidiu Tichindeleanu: ?Volumul Nascut in URSS e una dintre rarele lucrari postdecembriste care incurajeaza rezistenta critica impotriva caricaturizarii propriului trecut, impotriva autocolonizarii spatiului cultural romanesc cu ideologeme preluate din repertoriul ?taberei victorioase? a Razboiului Rece. Raritatea unor asemenea aparitii vreme de cincisprezece ani de ?libertate? postcomunista, si felul in care majoritatea reactiilor de pina in prezent urmeaza acelasi format, tinind intii sa se dezica de ?comunism? inainte de pronuntarea oricarei interpretari referitoare la textul insusi al lui Vasile Ernu, sint, de altfel, indicii directe ale greutatii ideologice care apasa si limiteaza cimpul cultural actual.?
  
 Daniel Cristea-Enache: ?La debut, potul mare il ia Vasile Ernu, cu excelentul sau volum memorialistic (si nu numai) Nascut in URSS. Cartea se citeste pe nerasuflate si cu bun folos intelectual. Bancurile geniale abunda, Ilf si Petrov sint la ordinea zilei si, in general, fiecare strat al vietii in Uniunea Sovietica este descompus intr-o sumedenie de intimplari si istorioare cu tilc, excelent narate de autorul debutant.?
  
 Vasile Ernu: ?Ceea ce incerc sa fac este un fel de arheologie a vietii de zi cu zi a Uniunii Sovietice, ca o metafora a culturii si civilizatiei sovietice. Textul, scris in maniera unui «gen eretic», incearca sa sintetizeze teme, eroi, situatii, amintiri, lucruri si cuvinte-cheie sub forma unor piese de puzzle. [?] Aceasta arheologie nu propune o cheie de intelegere, o judecata morala sau valorica, ci doar induce o familiarizare care ne poate ajuta pe toti sa intelegem mai bine ce a fost Uniunea Sovietica si ce inseamna lipsa ei.?
  
  
 Anunturi
  
 http://thymos.ro/anunturi.php 
  
 Matei Calinescu la Institutul Cultural Roman
 Desenele lui Dan Perjovschi la New York
 Femmes du Monde: Maria Raducanu
 Expozitie de fotografie romaneasca la Toulouse
 Actori romani pe scene pariziene
 STRADA CARTII se deschide la Universitate
 Lansare site: www.voteazapebune.ro
  
  
 Editura Corint ? Antologii si editii definitive in Colectia Scriitori romani
  
 www.edituracorint.ro 
  
 Caderea Bastiliei ? Horia Garbea
  
 ?Horia Garbea este un om-orchestra in apatica literatura romana de azi. I s-ar putea spune ?scriitor total?, dar formula suna prea solemn in cazul sau. In romanul Caderea Bastiliei lumea noastra literara pare asezata nu sub reflector, ci in acea lumina stroboscopica cu ajutorul careia se creeaza atmosfera in discoteci.? (Alex. Stefanescu)
  
 no exit ? Ioan Es. Pop
 
"Este limpede ca 1994, 1996 si 1999 ? ieudul fara iesire, porcec si pantelimon 113 bis ? configureaza o geografie hipnotica a mortii vii si a agoniei ca traire substantiala. O harta a suferintei expiatorii de unica forta si frumusete in poezia noastra de dupa 1989. Ma intreb: oare se poate merge mai departe? Unde? Si cum?" (Dan C. Mihailescu)
  
 Trigrama Shakespeare. Fictiuni speculative ? Cristian Tudor Popescu
  
 ?Cristian Tudor Popescu are un formidabil simt al identificarii spectrului de nuante, la urma urmei vagi, care compun functiile umanului. Filozoful cinic din Cassargoz, savurindu-si cocteilurile iesite dintr-un shaker care amesteca arta cu crima; cadavrul neintrat inca in rigor mortis al lumii proiectate in ucronia Timp mort; titele zgrunturoase ale gainii-sarpe din Copiii fiarei; impecabila geometrie din Trigrama Shakespeare; oribilele caligrafii din Arta atomica; gemetele scoase pe suport high-tech in Hitecha, my love; zombi-ul produs in laboratoare in Kosovomul; insuportabila incertitudine din Omohom; profesionistul sadic din Pythia; iluziile triste ale lui Mauldronn, in Phalanx - toate aceste desene antinomice in fluidele care iriga corpul umanitatii participa la arta povestirilor din volumul lui Cristian Tudor Popescu.? (Mihai Iovanel)
  
 Adio, Europa! ? Ion D. Sirbu
  
 Adio, Europa! este expresia plenara a existentei si literaturii lui Ion D. Sirbu: o desfasurare epica a experientelor sale si o analiza a lor, o interpretare ludica si lucida, comica si tragica, ironica si empatica a datelor pe care acest destin uman si creator le ofera.
  
 ?Mia de pagini a acestui roman intitulat initial La condition roumaine rezuma delirant si ludic o epoca si-o lume intr-un paradoxal si coplesitor amestec de Kafka, Ilf si Petrov, de Nietzsche si Gogol, de Caragiale si Cioran.? (Dan C. Mihailescu)
  
  
  
  
 Alin Cristea
  
 Str. Nufarului nr. 84
 Bl. D77 ap. 1
 410576 Oradea
  
 RDS 0359-436076
 Mobil 0727-410674
  
 E-mail: 
 alinpm@yahoo.com (pt. corespondenta)
  
 
 Yahoo Messenger: alinpm
 Skype: alincristea
  
 www.thymos.ro 
 www.confesionala.ro
  

 
---------------------------------
Looking for earth-friendly autos? 
 Browse Top Cars by "Green Rating" at Yahoo! Autos' Green Center. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/