Alin Cristea on Thu, 17 May 2007 09:40:36 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Dumnezeu, scos de Merkel din Constitutia UE


http://www.cotidianul.ro/index.php?id=10819&art=28845&cHash=694910829a
  
 Dumnezeu, scos de Merkel din Constitutia UE
  
 Cotidianul, 17 mai 2007
  
 Noul tratat al UE, ce ar trebui semnat de cele 27 de state in iunie, nu va contine referiri la caracterul crestin al Europei.
  
 Cancelarul german Angela Merkel, reprezentanta Partidului Crestin Democrat, s-a vazut nevoit sa renunte la mentionarea radacinilor crestine ale Europei in tratatul ce va lua locul Constitutiei europene. ?Stiti care este parerea mea personala. As fi vrut ca in Constitutie sa apara o astfel de referire. Dar, ca presedinte al Consiliului European, imi dau seama ca nu prea exista sanse?, a declarat Merkel, conform EUobserver, referitor la mentionarea numelui lui Dumnezeu in tratat. ?Nu pot sa pastrez nici macar o speranta?, a adaugat ea. 
  
 Presedintia germana spera sa obtina un acord in privinta noului tratat la summitul european ce va avea loc la sfirsitul lui iunie. Dezbaterea privind includerea referirii la Dumnezeu in text e insa veche: ea a aparut in 2002, de la redactarea Constitutiei europene, ce a fost ulterior respinsa de francezi si de olandezi. Statele catolice, cum ar fi Polonia si Vaticanul, sustineau includerea ?radacinilor crestine? ale civilizatiei continentului in text, in timp ce Parisul si Londra isi exprimau temerile privind indepartarea de secularism si antagonizarea Turciei, tara candidata. 
  
 Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, si cel al Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, alaturi de Angela Merkel, s-au intilnit marti cu reprezentantii cultelor crestin, iudaic si islamic. Concluzia intilnirii cu liderii spirituali europeni a fost, pentru conducatorii UE, raminerea la nivelul valorilor universale, cum ar fi ?demnitatea umana?, in textul tratatului.
  

    
---------------------------------
Take the Internet to Go: Yahoo!Go puts the Internet in your pocket: mail, news, photos & more. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/