Alin Cristea on Sat, 2 Jun 2007 13:18:38 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] BBC: Cum arata Romania vazuta prin ochi frantuzesti


http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070531_ghidul_routard.shtml 
   
  Cum arata Romania vazuta prin ochi frantuzesti
   
  Romania, desi a intrat in Uniunea Europeana, nu are ceea ce se numeste "un brand de tara", ceva care sa o defineasca in ochii strainilor si sa o faca mai atractiva. In timp ce dezbaterile privind acest brand de tara nu par sa duca nicaieri, un grup de francezi anonimi si entuziasti au reusit sa scoata anul acesta o noua editie a ghidului Routard - un ghid turistic pentru o clasa bine delimitata de turisti francezi: tineri, cu resurse mai limitate dar dornici de aventura.
   
  Pe prima pagina de Internet a ghidului Routard te intampina un portret naiv al unei femei in costum popular romanesc si mesajul "Romania e o tara miraculoasa pentru ca un miop isi poate recapata vederea cand vede portile din sculptate din Maramures si pana si un surd ar sfarsi prin a auzi cantecul pasarilor din hatisurile Deltei"...Suna imbietor pentru oricine.
   
  Cei care au scris ghidul Routard, un grup discret de turisti incognito, dezvaluie insa si zecile de capcane pe care ti le intinde o tara ca Romania.
   
  Primul capitol: Banii. Daca esti econom, nu ai nevoie de mai mult de 40 de euro pe zi.
   
  Daca esti econom si eviti "restaurantele de fite", taximetristii fara aparate de taxat sau, un alt pericol, cei care schimba valuta la negru, "adevarati magicieni care transforma un teanc de bancnote intr-unul de hartii".
   
  Capitolul doi: transportul.
   
  "Concurenta e dura. Pentru ca mijloacele de transport nu sunt suficiente romanii, indiferent de varsta, stau ciorchine in statii, la iesirile din orase, in gari ca sa vaneze un vehicul".
   
  Rezultatul: toatele mijloacele de transport sunt aglomerate, avertizeaza autorii ghidului, care mai cred ca pasagerii care vor opta pentru un tren "nu vor uita niciodata toaletele".
   
  Cei care vin cu masinile personale sunt avertizati: "sa conduci in Romania e un act de curaj. Violenta la volan e ingrijoratoare: agresivitate, viteza depasita, depasiri sinucigase pe drumurile secundare".
   
  Totusi, exista si avantaje: poti studia viata la tara, scriu autorii completand: "vezi vaci ratacitoare, turme de oi, carute trase de cai, pietoni tolaniti pe marginea drumului".
   
  Urmeaza gasirea unui loc de cazare: recomandarea autorilor e sa fie evitate hotelurile de una sau doua stele.
   
  "Sunt o loterie: ori ai surprize placute ori iesi consternat. Apa calda cand e cand nu e. Curatenia si amabilitatea nu sunt virtuti pe care le gasesti aici", scriu autorii ghidului, care lauda in schimb micile pensiuni, manastirile si generozitatea localnicilor, care pot fi gazde extraordinare.
   
  Aici, autorii ghidului dau si cateva indicatii.
   
  "Politetea la romani e delicios de desueta si uneori are tendinta sa dispara, ca peste tot. Oferiti flori gazdei si descaltati-va la intrarea in casa.?
   
  "Cand vi se ofera un pahar evitati sa-l goliti prea repede. Vi se umple la loc imediat.?
   
  "Gazdele mananca rar cu voi. Se mai saruta mainile, mai ales la tara. Cand terminati de mancat spuneti Sarut mana pentru masa!?
   
  Tot legat de alimentatie, autorii ghidului fac si o trecere in revista a felurilor de mancare si bauturilor traditionale din Romania: mamaliga, sarmalele, zacusca, placinta si cozonacul, insotite de tuica "bautura care va ajuta sa socializati la masa".
   
  Pe langa invitatie, autorii lanseaza si un avertisment: epidemiile recente si curente de trichineloza trebuie sa va faca prudenti.
   
  Un ultim capitol amplu e destinat securitatii: "Ca sa nu va stricati vacanta: mare atentie la bagaje si acte. In special in masinile aglomerate, tramvaie, trenuri, piete.?
   
  "Marile orase nu ridica mari probleme, daca nu le provocati! Daca sunteti prevazatori, Bucurestiul nu e un infern.?
   
  "Exemple de tepe: tipi cu ochelari fumurii va agata pe o strada din Bucuresti, se prezinta drept politisti si va opresc la control... Ghiciti ce urmeaza!!!!".
   
  In fine, autorii ghidului le recomanda totusi celor care au nevoie de politie in astfel de cazuri sa dea "mici cadouri" ca sa scape de "demersurile halucinante care pot strica o vacanta".
   
  "Daca interlocutorul e refractar, nu va aventurati. Daca insa se uita la pantofi, se scarpina in cap, inseamna ca asteapta ceva. Faceti-va ca ati uitat o bancnota in pasaport", recomanda autorii ghidului.
  

       
---------------------------------
Choose the right car based on your needs.  Check out Yahoo! Autos new Car Finder tool.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/