Alin Cristea on Fri, 5 Oct 2007 09:10:27 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] [Romania-News] Re: [Free_Press_Romania] Marea discutie parlamentara in jurul Legii Cultelor 1928


Biserica noastra si cultele minoritare. Marea discutie parlamentara in jurul Legii Cultelor 1928, editie ingrijita de Constantin Schifirnet, Editua Albatros, Bucuresti, 2000
   
   
  G. Bethlen (presedintele Partidului Maghiar din Romania): ?Nouazeci si trei la suta a populatiei Romaniei, dinaintea rasboiului a apartinut de biserica ortodoxa, deci chestia bisericeasca nici nu s-a prezentat acolo ca o problema. Partile noi alipite Romaniei insa, si cu deosebire Ardealul, ne infatiseaza tabloul cel mai variat confesional al populatiei. [?] Fundamentul bisericilor protestante este democratia, libertatea si autonomia.? (p. 372)
   
  D. Nicolaescu (preot ortodox): ?Faptul ca o parte din clerul Ardealului, peste vointa credinciosilor romani, din interese materiale, a rupt acea unitate religioasa a intregului neam romanesc, indiferent de hotarele politice, unitate creiata de voevodul Unirii Tarilor romane, simbol al unirii de acum, este indiscutabil. [?] Fie ca astazi, cind alaturi de noi sta haosul bolsevismului anticrestin si antisocial; cind in afara de unitatea de credinta, avem unitatea fireasca a statului roman, sa-si uneasca fortele lor, vigurosului si bunului popor roman, care este dispus a trai in aceeasi fratie cu neamurile conlucuitoare, ca si in trecutul sau si impreuna sa dureze din nou zagazul de aparare al civilizatiei, dreptului si umanitatii.? (p. 403)
   
  Iuliu Hossu (episcop roman unit): ?Ce a fost la 1700 si ce a fost dupa 1700? Atunci au trecut: episcop, protopopi, cu preoti, cu popor si s-au unit cu Roma, din convingere au intrat in legatura acestei biserici. Dar am putea sa spunem ca in 1700 nu s-a facut trecere, ci s-au reluat legaturile cu biserica Romei, rupte inainte fara stirea romanilor, s-a afirmat unirea credintei, intemeindu-se biserica romana unita cu Roma. Este un cult nou?? (p. 168)
   
  Iacob Niemirower (rabin): ?Am auzit aici ca reprezentantii bisericii dominante au spus ca in ceea ce priveste dogma sint uniti cu reprezentantii ortodoxismului din lumea intreaga, dar in ceea ce oriveste organizarea, sint cu totul in Romania. Asa si confesiunea noastra.? (p. 121)
   
  Alexandru Lapedatu (ortodox, Ministrul Cultelor si Artelor): ?Baptismul trebuie socotit asadar ca o confesiune azi recunoscuta in toata lumea. Caci nu e tara, in Europa in care aderentii sai sa nu aiba o situatiune legala. Reprezentantii baptistilor au participat, fiind primiti si tratati pe picior de egalitate, la Congresul international pentru apropierea Bisericilor, tinut acum 3 ani la Stockholm, congres la care a luat [parte] si I.P.S. Mitropolit al Sibiului ca reprezentant oficial al Bisericii ortodoxe romane. [?] Am aci situatiunea amanuntita a cultului baptist din toate tarile si puteti constata din tabloul static alaturat ca nu este, cum am spus, tara in care acest cult sa nu fie recunoscut. Puteam noi asadar sa prohibim un cult, datind din 1831 si cu peste 12 milioane aderenti? Nu ne puneam oare in afara de lumea culta si civilizata anulindu-le drepturile cistigate si recunoscute de legi in vigoare si prin tratate de pace?? (p. 349)
   
   
   
  Constantin Schifirnet: ?Meritul incontestabil in infaptuirea acestui dificil si complex act legislativ l-a avut istoricul Al. Lapedatu, fapt recunoscut de catre exegeti ai vietii religioase din Romania. Astfel, Nae Ionescu credea ca ministrul nu avea alta solutie pentru ca proiectul sa fie adoptat de catre Parlament decit depasind punctul de vedere confesional. [?] Sa amintim si sublinierea lui G. Bogdan-Duica facuta in plenul Senatului: ?Proiectul d-lui Al. Lapedatu are menirea sa prinda vechile curente ardelenesti si sa le adapteze patriei marite.?? (p. XXXI)
   


BOGDAN DUCA <albogdanduca@yahoo.it> wrote:            Printr-o frumoasa traditie constitutionala (intrerupta brutal de regimul comunist), Biserica Ortodoxa romana si Biserica Greco Catolica sunt considerate a fi Biserici nationale. Faptul ca Presedintele Traian Basescu spune aceasta despre BOR (si imi doresc sa o gandeasca si atunci cand se refera la greco catolicism) nu este decat imbucurator.
   
  Cat despre manifestarea din fata TNB: din pacate acei tineri sunt cu adevarat intemnitati, victime ale nebuniei necredintei in Dumnezeu, ale unui activism care nu este civic ci pur si simplu anti-romanesc.

Remus Cernea <tualegi.eu@gmail.com> ha scritto:
      La adresa de mai jos am postat o scrisoare deschisa privind declaratia presedintelui Romaniei, Traian Basescu cum ca Biserica Ortodoxa Romana este pentru domnia sa "biserica nationala de stat". 
  
Scrisoarea anunta si o actiune civica de protest care va avea loc miercuri, 24 octombrie, ora 16.30, in fata Teatrului National unde "Elevii si studentii vor fi intemnitati in Catedrala Bantuirii Neamului", iar domnia sa se va numara printre temnicieri. 

   
http://www.humanism.ro/articles.php?page=62&article=205     
  Remus Cernea
  Director executiv
  Solidaritatea pentru libertatea de constiinta
  www.humanism.ro 
  tualegi.eu@gmail.com 
  0727.583.594
  



    
---------------------------------
    
---------------------------------
  L'email della prossima generazione? Puoi averla con la nuova Yahoo! Mail  

                         

       
---------------------------------
Take the Internet to Go: Yahoo!Go puts the Internet in your pocket: mail, news, photos & more. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/