carmen iovitu on Fri, 25 Apr 2008 14:40:54 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Retrospectiva Braco Dimitrijevic la MNAC


LOUVRE IS MY STUDIO, STREET IS MY MUSEUM
BRACO DIMITRIJEVIC
 Curatori : Magda Carneci, Mihai Oroveanu, Oana Tanase
30 aprilie / April ? 01 iunie / June 2008
vernisaj - miercuri, 30.04.2008/ 18h00
MNAC, Calea 13 Septembrie, Bucuresti
www.mnac.ro
.....................................................
 Retrospectiva Braco Dimitrijevic de la MNAC presupune o prezentare exhaustiva a operei artistului puternic conceptuala, de la interventiile stradale de la sfarsitul anilor saizeci pana la cele mai recente lucrari video. Artistul a dobandit o reputatie internationala in anii saptezeci cu seria Casual Passer by, expunand pe fatade proeminente sau pe panouri publicitare, in metropole europene sau americane, portrete fotografice de mari dimensiuni cu oameni necunoscuti. Lucrari din acelasi ciclu au fost expuse la Documenta 5 (1972), Bienala de la Venetia (1976) si multe alte expozitii solo sau de grup.
 Prima parte din motto-ul expozitiei: ?Louvre is my studio? se refera la ciclul de lucrari initiat la mijlocul anilor saptezeci. Triptychos Post Historicus sunt naturi statice tridimensionale care cuprind o pictura orginala a unui maestru, de obicei imprumutata dintr-o colectie muzeala, obiecte de zi cu zi, elemente naturale ? fructe sau legume. Dimitrijevic a realizat primul Triptychos Post Historicus in 1976 la Berlin Nationalgalerie, folosind picturi de Kandinski, Picasso, Manet si Mondrian. In ultimele trei decenii artisul a realizat peste 500 de instalatii si fotografii din acest ciclu in numeroase muzee. Cu Triptychos Post Historicus artistul reinterpreteaza istoria umanitatii si istoria artei, incorporand in procesul creativ lucrari ale marilor maestri cum ar fi Madona, Sfanta Ana si Iisus de Leonardo, Patratul Rosu de Malevich, Rapirea Europei de Rubens, Moartea lui Marat de David, Sfantul Benedict, uitindu-se spre Fusina de Turner - in noi structuri
 vizual-conceptuale.
 ?Lumea noastra nu e facuta din capodopere, nici din biciclete si mere, ci din toate acestea adunate la un loc?, spune artistul.
 Expozitia de la MNAC cuprinde mai multe instalatii din seria Triptychos Post Historicus care includ capodopere din cele mai prestigioase colectii de arta de la Tate Gallery London, Musee National d?Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Ludwig Museum Cologne, Museum Moderner Kunst Vienna, Van Abbemuseum Eindhoven, Louvre, State Russian Museum, St Petersburg sau Musee d?Orsay Paris.
 Braco Dimitrijevic a dus o munca de pionierat care reflecta doua din cele mai importante tendinte artistice contemporane: interventia subversiv-poetica in peisajul urban si deturnarea sensului unor forme precum potrete de mari dimensiuni, monumente, placi memoriale, cu un impact important in practicile neo-conceptuale actuale ale interventiei in spatiul public.
 In catalogul publicat cu ocazia expozitiei, Magda Carneci scrie:
 ?De la debutul carierei sale la sfirsitul anilor ?60 in cadrul curentului conceptualist, lucrarile lui Braco Dimitrijevic s-au opus constant multor feluri de stereotipuri de gindire si comportament legate de notiuni ?sacre? cum ar fi puterea si faima, geniul si absolutul creativitatii artistice, inovatia cu orice pret si istoria cu majuscula. Dar ceea ce il singularizeaza intre alti artisti radicali este faptul ca impulsul sau pentru relativism si desacralizare, atitudinea critica vizavi de autoritate si dogma nu au fost niciodata lipsite de un simt al elegantei si al armoniei, de o preocupare empatica pentru ideea, grija de ?celalalt?, fie ca a fost vorba de un om necunoscut, de un animal, o pasare sau o cultura straina. Braco Dimitrijevic este un artist care a ales sa foloseasca instrumentele istoriei artei pentru a elibera arta, artistii si publicul de prea mults istorie, si face aceasta cu armele puternice ale bunului simt, ale ?bunelor maniere? si ale normalitatii.?

    
---------------------------------
Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo! Mobile. Try it now.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/