Roxana Poede on Wed, 15 Jul 2009 16:11:35 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Premiul Henkel pentru Arta 2009 - castigatorii preselectiei locale


Henkel Romania anunta rezultatele preselectiei locale a competitiei Premiul Henkel pentru Arta 2009, organizata de Henkel Central Europe (Henkel CEE). Cea de-a opta editie a Premiului a adus cateva noutati esentiale: astfel, in premiera, concursul s-a adresat simultan artistilor din cinci domenii diferite: desen, pictura, fotografie, video si instalatie. Tot in premiera, anul acesta, fiecare tarÄ este reprezentata in finala de la Viena de trei artisti, fata de cinci la editiile anterioare.
Â
Juriul local, format din Mihnea Mircan, critic de arta si curator independent, ÂAlexandru Patatics, Lector Universitar Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, sectia Foto-Video, Adina Zorzini, critic de arta si curator Galeria Point Contemporary si Lavinia Toma, Corporate Communications Manager Henkel Romania, a ales cei trei finalisti din Romania din totalul de 60 artisti inscrisi in competiÅie: Michele Bressan (Fotografie), Mihai Iepure- Gorski (Video) si Cezar Lazarescu (Instalatie). In finala internationala de la Viena, acestia vor concura cu artisti din alte 30 de tari din Europei Centrala si de Est. 
Â
Cei trei artisti selectati de catre juriu au inscris lucrari care reflecta activitatea de-a lungul mai multor ani. Juriul a apreciat fotografiile lui Michele Bressan, care aduc in prim-plan memoria colectiva a unui loc, in acest caz - âsatul de blocuri care este Bucurestiulâ. La fel, Cezar Lazarescu a convins prin âumorul subinteles al proiectelor sale, care diagnosticheaza starea Romaniei contemporane, ca o forma de dezorientare colectivai intre criteriile incompatibile ale integrarii europene Èi cultura nationalaâ (Mihnea Mircan). Lucrarile video extrem de concise propuse de Mihai Iepure-Gorski au surprins prin capacitatea de analiza si sinteza a subiectelor alese.
Â
De asemenea, juriul a tinut sa acorde anul acesta si doua mentiuni, pentru Andrei Ciurdarescu Torre (25 ani, Cluj-Napoca) si Elena Ciobanu (29 ani, Bucuresti), apreciind ca promitatoare lucrarile inscrise in concurs.
Â
Anul acesta, Henkel a decis impartirea premiului local de 1000 euro catre cei trei artisti selectati. ÂInscrierile acestora vor fi trimise la Viena, unde juriul international se va reuni in luna septembrie pentru a alege un singur casitgator. Pe langa premiul de 7000 euro, anul acesta, pentru prima oara, castigatorul concursului va fi invitat sa isi expuna lucrarile in cadrul unei expozitii individuale organizate la Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig (MUMOK) din Viena, unul din partenerii proiectului, alaturi de KulturKontakt Austria.
Mai multe detalii despre competitie, puteti afla accesand www.premiulhenkelpentruarta.ro
sau la GMP PR, Roxana Poede, roxana.poede@gmp.ro; tel: 021 - 210 44 61.


      
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/