www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Streaming Studio Waag: kabinetonline
mylene on 13 Dec 2000 15:53:41 -0000


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Streaming Studio Waag: kabinetonline


KABINETONLINE

18.12.00

Live vanuit de Streaming Studio* van de Waag:

www.kabinetonline.nl: politiek van de 21e eeuw in praktijk

Maandag 18 december aanstaande komt in de Waag het virtuele kabinet voor de tweede maal bijeen.
Berent Daan (online minister BuZa en manager Lost Boys) en Frank van Oirschot (online minister van EZ en CEO Netlinq Framfab) lanceren hun plannen voor de veranderende machtsverhoudingen en een nieuwe economische structuur als gevolg van ICT.

Live kabinetszitting, 18 december, 20.00 uur
De vijftien jonge denkers van kabinetonline zoeken antwoorden op vragen over de ambitie en de positie van de overheid die door de ontwikkelingen in de ICT gaan veranderen.
Maandagavond 18 december om 20.00 uur vergadert het kabinetonline voor de tweede maal in de Waag op de Nieuwmarkt in Amsterdam. RTL4 anchorman Frits Wester voorziet de zitting van politiek commentaar. De zitting is live te volgen op www.kabinetonline.nl

Politieke partijen verliezen macht door ICT
De online ministers van BuZa, BZK en FinanciŽn (Berent Daan, manager bij LostBoys, Maurice Wessling, mede-oprichter van Bits of Freedom en Frank Heemskerk, secretaris van RvB ABN-AMRO) presenteren maandagavond hun plannen. Zij leggen de vinger op de veranderende machtsverhoudingen tussen burger, overheid, bedrijfsleven en politieke partijen. Als het aan hen ligt kan de kiezer per politiek deelgebied stemmen en veel directer aangeven wat hem zint of niet, waardoor politieke partijen steeds meer aan macht en invloed verliezen.

Nieuwe economische structuur, een virtueel territorium
Aansluitend presenteren de online ministers van EZ, Justitie en Defensie (Frank van Oirschot, CEO internetbedrijf Netlinq Framfab, Babiche Westerbrink, juridisch adviseur Clifford Chance en Gamze Aslancik, ambtenaar op Min. van EZ) hun plannen voor de bouw van een nieuwe economische zone. Naar hun idee moeten we toe naar een compleet nieuwe economische structuur, een virtueel territorium. Deze structuur wijkt totaal af van hoe het er nu aan toe gaat. De zone is internationaal en het bedrijfsleven moet er optimaal functioneren.

www.kabinetonline.nl is een initiatief van Infodrome (www.Infodrome.nl) en wordt mede mogelijk gemaakt door: Booij en van Bruggen (www.bkb.nl), DiON Media (www.dionmedia.com), Microsoft (www.microsoft.com/benelux/), Netlinq Framfab (www.framfab.nl) en Stichting voor Oude en Nieuwe Media (www.waag.org).

*Streaming Studio
Waag Society, Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media, was eveneens host van de eerste zitting van kabinetonline. Het eerste event van de Streaming Studio vond plaats tijdens het netcongestion festival in oktober 2000 en werd gewebcast op de Waag site: www.waag.org/streaming
De Streaming Studio van Waag Society treedt op als host voor derden waarmee een inhoudelijke verwantschap bestaat. Daarnaast worden eigen programma's geinitieerd, die live te volgen zijn op de Waag website.
De reden om kabinetonline te hosten is dat het de voorwaarden formuleert waaronder nieuwe technologieen de burger meer  politieke zeggenschap geeft.