www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Enerverende avond te STROOM
Esther Polak on Wed, 15 Jan 2003 12:00:02 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Enerverende avond te STROOM


Title: Enerverende avond te STROOM

DE BOVENKAMER BIJ STUDIO3

wetenschap in relatie tot beeldende kunst

‘ZIE JIJ WAT IK ZIE’
ESTHER POLAK (beeldend kunstenaar) EN GASTEN

Bij: Theatercafé Studio 3, Spuiplein, begane grond Lucent Danstheater

Op: Dinsdag 21 januari 2003, aanvang 20. uur [reserveren noodzakelijk]

Toegang: 8 Euro [essay ‘Het lezen is de vijand van het kijken’ hierbij inbegrepen]

‘In mijn arrogantie dacht ik dat ik kon kijken. Die hoogmoed heb je nodig als kunstenaar. Maar in een periode dat ik regelmatig met vogelkenners in bos en hei wandelde, bleek ik geheel opnieuw te kunnen beginnen met leren kijken. Mijn landschap werd voor altijd veranderd, want nu gevuld met vogelnamen. De vraag drong zich aan mij op: Wat zie ik nu niet? Hoeveel beroepen en bezigheden bestaan er die een eigen  kijk-grammatica kennen?  Leeft iedereen in een wereld waarin hij meer niet dan wel ziet? En zijn kunstenaars daarop een uitzondering?´
Esther Polak

Voorbereidende cursus op het nationaal beelddictee. (een pilot)

Esther Polak (1962 Amsterdam) is beeldend kunstenaar. Haar expertise is de technologisch, cultureel en sociaal bemiddelde waarneming.  Recentelijk heeft zij samen met Jeroen Kee en Waag Society een geavanceerde kijkmachine gebouwd in het Gemeentearchief Amsterdam: AmsterdamREALTIME, dagboek in sporen  http://realtime.waag.org.

Zij nodigde voor deze avond een aantal deskundigen uit, die ieder inzicht zullen geven in hun gespecialiseerde manier van kijken.

Frans Kroese, immunoloog aan de universiteit van Groningen,  laat ons deelnemen aan de diepste biologische kijkervaring: de microscopische vergroting.  En: iedereen kan het leren!
Ben Schouten, beeldend kunstenaar en wiskundige , heeft na zijn afstuderen aan de Rietveld Academie in Amsterdam zijn oude liefde voor de wiskunde herontdekt. In 2001 promoveerde hij op een proefschrift met de titel: ´Hoe Herkent een Computer een Koe´. In een flitsende powerpoint presentatie laat hij de voorlopige resultaten van zijn visuele zoekmachine.
Marjolein Degenaar, filosofe en docent biologie aan het Erasmiaans Gymnasium te Rotterdam, legt het probleem van Molyneux aan ons voor, een zeventiende-eeuws gedachte-experiment  over zien en voelen, dat nog steeds de gemoederen van neurologen, filosofen en psychologen bezig houdt.
Maud de Vries, kunsthistorica en coach voor zelfstandig ondernemers. Praten met mensen is haar dagelijks werk. ‘Normaal gesproken komt maar 15% over van wat wij aan iemand vertellen. Dat is mijn beroepseer te na. Op z'n minst wil ik dat de belángrijkste 15% wordt onthouden!’  Alleen door goed te kijken kun je controleren of de boodschap wel begrepen wordt.
Theunis Piersma, bioloog en onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel en bij de rijksuniversiteit van Groningen,  zal op deze avond het gezichtpunt van de Goudplevier innemen en van hieruit  zijn liefde voor de platheid van het landschap verklaren.
Mieke Derksen, particulier rechercheur, kijkt door de ogen van een Sherlock Holmes. Hoe is het mogelijk om een locatie zo te lezen dat de voorbije gebeurtenissen zichtbaar worden? Hoe is mogelijk je zo te kleden dat je de juiste antwoorden krijgt zonder zelf vragen op te roepen?  


De toegang voor de avond bedraagt € 8
Een exemplaar van het fraai uitgegeven essay Het lezen is de vijand van het kijken is hierbij inbegrepen.  Het boekje is na te bestellen voor € 6 door een  mailtje te sturen aan epolak {AT} dds.nl

Voor informatie en reserveringen:
Stroom hcbk  Spui 193-195  2511 BN Den Haag
t 070 3658985  f 070 3617962
e: reserv {AT} stroom.nl