www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Rumor 28, zaterdag 5 april: SUPERSILENT, HELGOLAND,PHÔ
rumor on Tue, 18 Mar 2003 01:08:01 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Rumor 28, zaterdag 5 april: SUPERSILENT, HELGOLAND,PHÔ


RUMOR 28 Festival voor avontuurlijke muziek
Zaterdag 5 April
Theater Kikker Ganzenmarkt 14 Utrecht
Aanvang 21 uur
Entree: 9,- / 8,- Euro

Programma:

21.00 uur PHÔ (N)

21.45 uur HELGOLAND (D)

22.45 uur SUPERSILENT (N)

Er hoeft deze keer niet gewandeld te worden, alle concerten vinden plaats in Theater Kikker.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21 uur PHÔ (N)
Bjornar Habbestad: fluit, elektronica; Morten J. Olsen  Nicolas Field - drums en elektronica

Het Noorse trio Phô heeft een opmerkelijke bezetting: 2 drummers en een dwarsfluit (uitgebreid met allerhande elektronica). Ze spelen een energieke combinatie van geïmproviseerde en gecomponeerde muziek. Fluitist Bjornar Habbestad en drummers Morten J. Olsen en Nicolas Field creëren op indrukwekkende wijze een virtuoze klankmassa die constant verandert van kleur en textuur. Habbestad - die ook in het Trondheim Symfonie Orkest speelt - laat zijn fluit op ongewone wijze gieren en scheuren, terwijl de drummers compromisloos tekeer gaan, orde uit de chaos scheppend en andersom. Vanavond spelen ze hun stuk The noise, the beefstock, two drummers and a microphone inside a cheap flute.

PHÔ


21.45 uur HELGOLAND (D)
Michele Avantario
: drums Douglas S. Patton: gitaar, sax, Klemens Kaatz: keyboards, elektronica Rudi Burr: drums

“Does humor belong in music?” Deze vraag van Frank Zappa zou het uitgangspunt van Helgoland kunnen zijn. Tekenfilms, en dan vooral de muziek en geluidseffecten van de klassieke tekenfilms uit de jaren 30, 40 en 50 zijn een andere bron van inspiratie.
Helgoland speelt muziek met een springerig karakter en abrupte overgangen. Met snelle wisselingen van sfeer, ritme en tempo. Dan weer slapstickfilmisch, dan weer pure hardcore, dan weer tongue-in-cheek easy tune. Een soort van 'looney tunes' vermengd met de muzikaliteit van groepen als Naked City en Ruins. En met humor, dus.

www.helgolandmusic.de


22.45 uur SUPERSILENT (N)
Deathprod / Helge Sten: audio virus; Ståle Storløkken: keyboards, synthesizers
Jarle Vespestad: drums; Arve Henriksen: trompet, elektronica.

Supersilent is het vlaggenschip van het vermaarde Rune Grammofon-label en ontstond uit de samenwerking tussen producer/muziektechneut Helge Sten (aka Deathprod) en het improvisatietrio Veslefrekk Na een overdonderend optreden op het jazzfestival van Bergen, ging men de studio in voor een urenlange sessie van hectische non-stop improvisatie, resulterend in het driedubbel-debuut-album dat in 1998 uitkwam en meteen allerwegen de nodige aandacht trok. Al vrij snel bouwde Supersilent een reputatie op van even opwindende als onvoorspelbare concert-act. Bij Supersilent is alles mogelijk en dat is niet prettig-vrijblijvend bedoeld: verstilde en breekbare ambient, industriële soundscapes én heftige improvisaties. De grenzen van de jazz worden tot in het absurde opgerekt en toch is dit jazz, gelet op de niet geringe improvisatorische vaardigheden van de individuele muzikanten. Voorzover jazz nog steeds beschouwd kan worden als de “sound of surprise”, dan moet Supersilent wel een van haar belangrijkste exponenten zijn. Ook postrock van groepen als Godspeed! en Sigur Ros komt om de hoek kijken.
Deathprod werkte samen met Biosphere en is bekend als producer - en jarenlang vierde bandlid - van Motorpsycho. Hij bepaalt met zijn weirde klanken uit allerhande elektronica en synthesizers voor een groot deel het groepsgeluid. De drie andere leden, keyboard-speler Ståle Storløkken, trompettist Arve Henriksen en slagwerker Jarle Vespestad hebben de nodige connecties met het fameuze ECM-label en speelden oa met Nils Petter Molvær, Louis Sclavis, Jon Balke en Edward Vesala. Het optreden van Supersilent op Rumor is hun debuut en enige optreden in Nederland.

www.supersilence.net
http://www.themilkfactory.co.uk/reviews/supersilent_6.htm
http://www.runegrammofon.com/Catalog_RCD_2029.html

Informatie: info {AT} rumor.nl / 030-2382080 / www.rumor.nl / Postbus 19206 3501 DE Utrecht
Reserveren 030-2319666

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
wordt verwacht:
RUMOR 29, donderdag 8 mei: Night of the Trumpet:
Marco Blaauw, Rosa Ensemble met Eric Vloeimans, Cuong Vu Trio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Met dank aan: Theater Kikker, Fonds voor de Podiumkunsten, Provincie en Gemeente Utrecht, Thuiskopiefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, KF Heinfonds, Elise Mathildefonds.

Stichting Rumor  Postbus 19206  3501 DE Utrecht  The Netherlands
t.+31 (0)30 2382080   f.+31 (0)30 2333486 www.rumor.nl