www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Seminar Serious Games DIGRA NL
S.M.C. Niederer on Mon, 30 Aug 2004 11:59:14 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Seminar Serious Games DIGRA NL


DIGRA NL Seminar Serious Games
Vrijdag 10 september 2004
09.00u – 17.30u 
Locatie: Filmtheater ‘t Hoogt, Hoogt 4, Utrecht
Zie onderaan het persbericht met het complete programma.

Het Serious Games seminar is de openingsbijeenkomst van de Nederlandse afdeling van de Digital Games Research Association (DiGRA, www.digra.org). 

Serious games zijn spellen die een toegepaste rol hebben in diverse maatschappelijke domeinen. Zo worden bijvoorbeeld strategiespellen zoals Civilization en SimCity met succes als educatief middel op scholen gebruikt. En heeft het Amerikaanse leger een game ontwikkeld, America’s Army, om jongeren enthousiast te maken voor de militaire dienst. Serious games zijn daarom niet alleen een belangrijk onderwerp voor game onderzoekers. Deze tak van spel vraagt om een discussie tussen game ontwerpers, game onderzoekers, marketingdeskundigen, politici, onderwijskundigen, medici etc. 

Kaartverkoop
Kaarten voor het seminar kosten €27,50 en €25 (voor DiGRA leden). Dit is inclusief bezoek aan het PLAYFUL the Game programma, koffie, thee en lunch. Kaarten zijn te bestellen bij ’t Hoogt door een mail te sturen met het aantal kaarten naar info {AT} hoogt.nl o.v.v. Playful met vermelding van naam, adres, telnr, e-mail en bank/gironr. Voor PLAYFUL the Game zijn ook losse kaarten a € 5,00 te koop aan de kassa.
 
Voor meer info t.b.v. pers kunt u contact opnemen met Petra Orthel, Filmtheater ’t Hoogt, Utrecht, 030 2312216, petra {AT} hoogt.nl.
Voor meer informatie over DIGRA NL kunt u contact opnemen met Marinka Copier: marinka.copier {AT} let.uu.nl

PERSBERICHT
26 augustus 2004

PLAYFUL
Playful is een twee-maandelijks terugkerend evenement dat telkens is opgebouwd uit een seminar in de ochtend, in de middag gevolgd door ‘Playful the Game’, waarbij gamers op het grote doek met en tegen elkaar strijden.

Seminar: SERIOUS GAMES en The Game: gamen op het grote doek
Vrijdag 10 september 2004
09.00u – 17.30u 
Locatie: Filmtheater ‘t Hoogt, Hoogt 4, Utrecht

SERIOUS GAMES
Serious games zijn spellen die een toegepaste rol hebben in diverse maatschappelijke domeinen. Zo worden bijvoorbeeld strategiespellen zoals Civilization en SimCity met succes als educatief middel op scholen gebruikt. En heeft het Amerikaanse leger een game ontwikkeld, America’s Army, om jongeren enthousiast te maken voor de militaire dienst. Serious games zijn daarom niet alleen een belangrijk onderwerp voor game onderzoekers. Deze tak van spel vraagt om een discussie tussen game ontwerpers, game onderzoekers, marketingdeskundigen, politici, onderwijskundigen, medici etc. Playful wil deze verschillende groepen samenbrengen. Via een website en forum, die kunnen fungeren als intekenlijst, kunnen bezoekers tijdens en na het Playful seminar samenwerkingsverbanden opbouwen en projecten opstarten.

Voorlopig programma 
seminar SERIOUS GAMES
09.00 			Koffie & thee
09.30u – 09.45u 	Opening door Marinka Copier (DiGRA NL)
09.45u – 10.30u 	Lezing Jeroen van Mastrigt over serious games (HKU, PSAU)
10.30u – 11.00u 	Pauze
11.00u – 12.00u 	Digikids Debat
Spelen kinderen, of leren ze? Zijn serious games een hype? Maken digikids nog wel onderscheid tussen onderwijs, marketing en entertainment? En wat kunnen digikids met het huidige aanbod van gestructureerde edu-games? Dit en meer komt aan bod in dit debat over digikids onder leiding van Peter van der Wel (directeur EPN), Jacob van Kokswijk (communicatie expert en onderzoeker van de digitale generatie), Sannette Naeyé (directeur Cinekid), Joris van Heukelom (directeur content MTV-Europe), Wim Veen (hoogleraar educatie en technologie, Faculteit Techniek, Bestuur en Management, TU Delft) en Elly Teune (lid Raad van Bestuur Fontys Hogescholen, o.a. e-learning).

*Pauze, Lunch, games in de foyer*

PLAYFUL the GAME
In dit middagprogramma zal telkens een thema centraal staan en de gamewereld worden belicht vanuit verschillende invalshoeken: de professionele gamer, de gamedeveloper, de game publisher, de gametester, de media theoreticus, de marketingdeskundige, etc. Vervolgens zal er zich telkens in één zaal een toernooi afspelen tussen verschillende teams, en in de andere zaal een battle waarbij je je kunt opgeven om iemand uit het publiek uit te dagen voor een van de vooraf geselecteerde games.

13.00u – 13.45u ronde 1 
presentaties van ‘serious games’ in zaal 2 en 3 en de foyer.
* Sander Huiberts en Richard van Tol van HKU-Bartemeus presenteren de audiogames Demor, Sneller en Terrasonica. 
* Marc Maurer presenteert de Peutz game. In deze game op basis van de Unreal engine rennen spelers door de gebouwen van de architect Peutz.
* Leon Wennekes presenteert de Escher applicatie. Deze maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Escher in het Paleis. 

14.00u – 14.45u ronde 2 
presentaties van ‘serious games’ in zaal 2 en 3 en de foyer.
* Studenten van de HKU presenteren de game Dukatiers die zij maakten in opdracht van Stichting Sterrekind. Sterrekind is de initiatiefnemer van de Sterrewereld. Dit is een ontmoetingsplaats op internet die speciaal gemaakt is voor kinderen en jongeren van 5 tot 19 jaar die chronisch of langdurig ziek zijn.
* Wim van der Plas presenteert de NetCodeGame. De doelstelling van deze game voor het hoger onderwijs is studenten zich vaardigheden eigen te laten maken op de gebieden software engineering, vormgeving en interaction design.
15.30u – 17.30u Battle: America’s Army. 
Paul Bouckaert, Jorn van der Ent en David Nieborg geven een introductie op deze promotie game van het Amerikaanse leger. Daarna kan er gebattled worden tegen deze expert-gamers.
Toernooi: Counterstrike. Drie teams strijden tegen elkaar.

Kaartverkoop
Kaarten voor het seminar kosten €27,50 en €25 (voor DiGRA leden). Dit is inclusief bezoek aan het PLAYFUL the Game programma, koffie, thee en lunch. Kaarten zijn te bestellen bij ’t Hoogt door een mail te sturen met het aantal kaarten naar info {AT} hoogt.nl o.v.v. Playful met vermelding van naam, adres, telnr, e-mail en bank/gironr. Voor PLAYFUL the GAME zijn ook losse kaarten a € 5,00 te koop aan de kassa.

Voor meer info t.b.v. pers kunt u contact opnemen met Petra Orthel, Filmtheater ’t Hoogt, Utrecht, 030 2312216, petra {AT} hoogt.nl.
Voor meer informatie over DIGRA NL kunt u contact opnemen met Marinka Copier: marinka.copier {AT} let.uu.nl.

PLAYFUL 
Playful is een twee-maandelijks terugkerend evenement dat telkens is opgebouwd uit een seminar in de ochtend, in de middag gevolgd door ‘Playful the Game’, waarbij gamers op het grote doek met en tegen elkaar strijden. 
In het seminar worden meningen en visies van professionals, in de vorm van debatten en lezingen, gepresenteerd. Daarnaast zijn presentaties van games door de makers ervan een belangrijk onderdeel. In het middagprogramma zal telkens een game worden belicht vanuit verschillende invalshoeken, bijvoorbeeld door de game publisher, de developer, de tester, de marketingsdeskundige of de professionele speler. Deze zal een inleiding geven bij de games die vervolgens in de vorm van een toernooi en battle, in twee zalen op groot scherm worden gespeeld.
Doel van Playful is een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar games. Het belicht de sociale en psychologische aspecten maar ook interessante ontwikkelingen in de beeldende kant ervan zoals in art-design en spelprincipes die t.b.v. eigen werk, door kunstenaars worden ingezet . Playful wil niet alleen games als een hoogwaardig zelfstandig onderzoeksgebied op de kaart te zetten, ook wil het interdisciplinaire samenwerking tussen game-onderzoekers, -designers en kunstenaars stimuleren. Het wil daarnaast duidelijk maken waar de games feitelijk in zijn ingebed, de raakvlakken met marketing en reclame, de subculturen en de innovatieve ontwikkelingen, etc. 

Na deze eerste Playful zijn er nog 4 thematische afleveringen gepland. 
De thema’s zijn achtereenvolgens vanaf november 2004 t/m mei 2005:
•	Artgames (“games gemaakt door kunstenaars”)
•	Real Virtuality (“het spanningsveld tussen virtualiteit en realiteit”)
•	Japan (“games en game-cultuur in Japan”)
•	DIY (“hand made games, MODs en gameworkshop”)


PLAYFUL wordt georganiseerd door hoogt4 in samenwerking met de Universiteit Utrecht (Instituut voor Media en Re/presentatie) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (afdeling Virtual Theatre & Games en Game Design & Development). Het Serious Games seminar is tevens de openingsbijeenkomst van de Nederlandse afdeling van de Digital Games Research Association (DiGRA, www.digra.org). 
Het seminar wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht (UU), ’t Hoogt, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), Professional School of the Arts Utrecht (PSAU), International Game Developers Association (IGDA)


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).