www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Perbericht "Iraanse autoriteiten verbieden regionale confer
Hivos on Sat, 27 Aug 2005 15:23:04 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Perbericht "Iraanse autoriteiten verbieden regionale conferentie over gebruik ICT"


24 augustus 2005

Iraanse autoriteiten verbieden regionale conferentie over gebruik ICT

Een internationale conferentie over het gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) die gisteren, vandaag en morgen zou plaatsvinden op het Iraanse eiland Kish, is door de autoriteiten verhinderd. Onderwerpen die op de congresagenda stonden waren onder meer vrijheid van meningsuiting, vrije toegang tot informatie en toegang tot ICT voor gemarginaliseerde bevolkingsgroepen. De conferentie was bedoeld als een regionale voorbereiding op de tweede World Summit on Information Society (WSIS) die in november in Tunis gehouden wordt. De WSIS is de VN-conferentie waar internationale afspraken worden gemaakt over het gebruik van ICT.

De avond voorafgaand aan de conferentie informeerden de lokale autoriteiten de congresleiding, die in handen was van de Iraanse ngo Iran Civil Society Organisations Training and Research Centre (ICTRC) en Internews Europe, dat de conferentie slechts onder voorwaarden doorgang kon vinden. Hoewel de helft van de deelnemers vertegenwoordigers van Iraanse ngo’s zijn, werd verboden om op de conferentie te spreken over Iran. Daarnaast eisten de autoriteiten een woordelijke verslaglegging van alle besprekingen tijdens de conferentie. Ook werd alsnog enkele buitenlandse aanwezigen van deelname uitgesloten, waaronder Britse en Amerikaanse staatsburgers.

Hivos, het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking, ondersteunde ICTRC door bijna de helft van de totale conferentiekosten op zich te nemen. Paul Maassen, medewerker van Hivos, is aanwezig in Iran. “Voor de conferentieleiding waren dergelijke voorwaarden onacceptabel. Onderhandelingen met de autoriteiten voor versoepeling van de voorwaarden liepen op niets uit, waarmee de autoriteiten de conferentie de facto hebben weten te verbieden”, meldt hij vanaf Kish.

Sinds in 1997 de hervormingsgezinde factie in Iran aan de macht kwam, zijn er overal in het land ngo’s opgericht, die zich direct probeerden te ontworstelen aan het internationale isolement waarin Iran sinds 1979 verkeerde. Niet verwonderlijk was dan ook dat internet een hoge vlucht in Iran, wat geholpen werd door het feit dat de Iraanse conservatieve autoriteiten aanvankelijk niet de mondiale communicatieve potentie van internet onderkenden. Inmiddels houden naar schatting 50.000 tot 120.000 personen in Iran een weblog bij, waardoor Farsi de op tweena grootste taal is bij internetweblogs. “Maar inmiddels beschouwen de autoriteiten Internet als een bedreiging, en proberen zij ngo’s zoveel mogelijk in hun bewegingsvrijheid te bepreken”, weet Paul Maassen. “Diverse webloggers in Iran zijn aangehouden en gemarteld. Daarnaast wil de Iraanse overheid het aantal internetproviders terugbrengen door ze samen te voegen, waardoor het internetverkeer makkelijker te controleren is. Nu al zijn diverse internetbedrijven verplicht filters aan te brengen voor hun dataverkeer. Met het verbieden van deze voorbereidende conferentie voor de WSIS voor regio West –Azië laat de Iraanse overheid andermaal zien dat het niet gediend is van vrijheid van meningsuiting.“Niet geschikt voor publicatie

Voor direct contact met Paul Maassen: bel 06-52 47 86 61

Voor meer informatie over Hivos:
Lou Schout, hoofd sector Cultuur ICT & Media, telefoon: 070 – 376 55 00/ 06-51 33 80 45
e-mail: l.schout {AT} hivos.nl/ website: www.hivos.nl
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).