www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] gehandicapten mail programma
Josephine Bosma on Sun, 11 Sep 2005 08:30:28 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] gehandicapten mail programma


uit Trouw:

  Gehandicapten krijgen eigen e-mailprogramma

door onze redacteur Petra Noordhuis
Bij de stichting Gehandicapten.nl regende het klachten over veelgebruikte e-mailprogramma's als Outlook en Hotmail. Daarom is Dasani-mail ontwikkeld, een e-mailprogramma voor mensen met een handicap.


LEIDERDORP - Het versturen van een mailtje is voor sommige gehandicapten lastig. Voor motorisch gehandicapten kan het moeilijk zijn de kleine 'knopjes' aan te klikken met de muis. Blinden, die met behulp van een brailleleesregel kunnen internetten, ervaren veelgebruikte e-mailprogramma's als Outlook en Hotmail als onoverzichtelijk. En verstandelijk gehandicapten raken in de war van alle extra mogelijkheden.

De stichting Gehandicapten.nl heeft daarom Dasani-mail laten ontwikkelen, een e-mailprogramma dat ontdaan is van alle toeters en bellen. Dasani-mail is geschikt voor motorisch gehandicapten, voor visueel gehandicapten en voor licht verstandelijk gehandicapten. Het programma werd gisteren in Leiderdorp gepresenteerd aan de toekomstige gebruikers.

Het e-mailprogramma is uitvoerig getest op gebruiksgemak. Het programma kan bediend worden met de muis, het toetsenbord of met spraak. De 'knoppen' waarop je met de muis moet klikken, zijn heel groot. De kleuren zijn helder. Daardoor is het mogelijk om zonder ingewikkelde muisbewegingen en met beperkt of geen gezichtsvermogen met het programma te werken.

De naam Dasani-mail is verzonnen en staat nergens voor. Het klinkt in elk geval beter dan ,,gehandicapten-mail'', vindt Koos Dam, voorzitter van de stichting Gehandicapten.nl, want Dasani-mail moet het mensen juist mogelijk maken om zonder beperkingen e-mails te verzenden, te ontvangen en te beheren.

De stichting Gehandicapten.nl is een jaar of drie geleden opgericht om mensen met een handicap te helpen met computeren en internetten. De stichting heeft, na de regen van klachten over Outlook en Hotmail, geld bijeengebracht voor het ontwikkelen van een eigen e-mailprogramma voor gehandicapten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf subsidie. Het bedrijf Rednose, dat al een e-mailprogramma had gemaakt voor ouderen, kreeg de opdracht het programma te maken.

Marijke van Bodengraven, directeur van de Federatie Nederlandse Blindenbibliotheken (FNB) is blij dat er een e-mailprogramma is ontwikkeld dat geschikt is voor gehandicapten, vertelde zij gisteren aan de genodigden. ,,E-mail stelt mensen in staat om te participeren in de maatschappij en om te communiceren. Blinden zijn vaak al geïsoleerd, omdat ze niet overal aan kunnen deelnemen. Als ze dan ook nog eens niet kunnen mailen.''

De FNB probeert al jaren nieuwe ontwikkelingen toegankelijk te maken voor blinden. Bodengraven wijst naar het grote scherm voorin de zaal, waarop de website van de New York Times is te zien. De pagina staat vol 'links' die doorverwijzen naar artikelen en andere delen van de website. ,,U hebt meteen overzicht, maar als je deze pagina met een brailleleesregel moet lezen, begin je linksboven en eindig je rechtsonder.'' Er is geen beginnen aan, wil ze maar zeggen.

De aanwezigen konden Dasani-mail gisteren meteen uitproberen. Met Dasani-mail heb je een mailtje in vier eenvoudige stappen verstuurd. Op het scherm zijn nooit meer dan een paar regels te lezen, want visueel en verstandelijk gehandicapten hebben moeite met te veel informatie op één scherm. De teksten zijn duidelijk, laat een medewerkster van Gehandicapten.nl.zien. ,,Ja-nee-vragen worden zoveel mogelijk vermeden, omdat dit lastige vragen kunnen zijn voor mensen met hersenproblemen.'' De vraag 'Wilt u de mail verwijderen' moet je bijvoorbeeld beantwoorden met 'verwijderen' of met 'niet verwijderen'.

Degenen die aan het einde van de middag enthousiast waren geworden over Dasani-mail, konden meteen een gratis proefabonnement van een halfjaar krijgen.

Jacko van Dijk (32) is ambassadeur van Drempels Weg, een bedrijf dat websites voor mensen met een handicap toegankelijk maakt. Van Dijk, die zelf in een rolstoel zit, vertelde gisteren hoe belangrijk internet en e-mail voor gehandicapten zijn. In 1996 ontdekte hij internet. ,,Het was een gouden greep. Plotseling was ik in staat om te communiceren met anderen op een manier waarop ik dat nooit eerder had gedaan.'' Internet is inmiddels gewoon geworden voor hem, maar ook onmisbaar. ,,Ik heb erover nagedacht hoe het zou zijn als ik geen internet meer zou hebben. Dat betekent geen mail, geen krant, geen MSN. Als ik moet kiezen of ik m'n telefoon of internet wilde houden, dan wist ik het wel. Zet die telefoon dan maar bij het grofvuil.''
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).