www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Impakt Event / SYNCHRONATOR
Publicity on Tue, 23 May 2006 12:20:53 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Impakt Event / SYNCHRONATOR


*Synchronator Event*
Bas van Koolwijk en Gert-Jan Prins

Zaterdag 3 juni van 20:00 tot 23:00 uur
Locatie Moira, Wolvenstraat 10, Utrecht
Entrée: 7 Euro

Het SYNCHRONATOR Event wordt voorafgegaan door een workshop en er is een aan het Event gekoppelde tentoonstelling.

Tentoonstelling
De installatie Camera Lucida is van vrijdag 2 juni t/m zondag 4 juni gratis te bezichtigen in Expositieruimte Moira 13.00 tot 18.00 uur


Workshop
SYNCHRONATOR workshop o.l.v. Bas van Koolwijk en Gert-Jan Prins
Dinsdag 30 mei t/m donderdag 1 juni van 10:00 tot 17:00, Oudenoord 275, Utrecht
Kosten: 75 Euro pp


Bas van Koolwijk en Gert-Jan Prins presenteren in het kader van dit Impakt Event hun nieuwe performance SYNCHRONATOR. Deze performance hebben zij de afgelopen maanden ontwikkeld tijdens hun verblijf bij Impakt dat onderdeel was van het Impakt Works residency programma.

Het event zal van start gaan met een screening van onder andere vroege video experimenten van de Vasulka’s. Zij worden beschouwd als pioniers binnen de videokunst. In de jaren 70 en 80 werkten zij al met technieken die toen nog maar net bekend waren.

Ook de performance van Van Koolwijk en Prins zal experimenteel van aard zijn. Hun interesse ligt bij het omzetten van beeld naar geluid en vice versa. De performance is gebaseerd op tijdens hun Impakt Works residency ontwikkelde methodes om analoge en soms gestoorde audio- en videosignalen door huidige apparatuur geaccepteerd te laten worden.

Dit Impakt Event vindt op 3 juni plaats in Moira, waar van 2 tot en met 4 juni bovendien de installatie Camera Lucida te zien is. In deze
installatie van Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand (Rusland), worden geluidsgolven omgezet naar licht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van sonoluminicentie. Dit komt erop neer, dat de geluidsgolven die door een bak met vloeistof gaan, implosies veroorzaken waardoor de temperatuur zeer hoog oploopt. Door de hitte ontstaat er licht.
De installatie zal worden aangestuurd door muziek van de Duitse geluidskunstenaar Asmus Tietchens.
Camera Lucida is ‘s werelds grootste vertoning van sonoluminicentie, en biedt voor het eerst de kans aan mensen buiten de natuurwetenschappelijke gemeenschap om dit geheimzinnige fenomeen waar te nemen.


In de week voorafgaand aan het event, zullen Van Koolwijk en Prins de SYNCHRONATOR workshop leiden, met hulp van Karl Klomp (Frank Mohr Instituut) en Robert van Heumen (STEIM). De workshop is bedoeld voor kunststudenten en jonge kunstenaars en zal hen in staat stellen om zelf een audiovisuele performance te ontwikkelen. Het doel van de workshop is inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden om uiteindelijk tot een intuïtief bespeelbaar instrumentarium te komen. Facetten als het gebruik van interfaces, videotronics, video / audio software en improvisatie in de elektronische muziek zullen daarbij belicht worden.
Deelname kost 75 euro per persoon.


Bas van Koolwijk is video- en audio kunstenaar. Zijn werk analyseert de storingen die door video worden veroorzaakt. In zijn live performances staat de interactie tussen beeld en geluid centraal.
Gert-Jan Prins stelde een elektronisch systeem samen met schakelingen uit radio- tv- en zendertechniek, waarmee ongekende feedback- en ruisformaties in geluid en tv-beeld ontstaan. Hij werkt regelmatig samen met E-RAX, The Flirts, Cor Fuhler en MIMEO.


Meer informatie www.impakt.nl / 030-2944493
Reserveren reservation {AT} impakt.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).