PLANETART on Fri, 26 May 2006 10:34:10 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Personal Media Units @ PLANETARt @ Balenfestival


PLANETART presenteert diverse kunstenaars tijdens het Balenfestival

http://www.balenfestival.nl in Roombeek te Enschede, tm 28 mei:

Lasonderbleek:
Personal Media Units , 6 zilvergrijze iglotentjes met multi-mediakunst van Karen Boersma, Petra Grehl, Dorothea Christiane Hassink, Andra Hayward, Iris Keizer, Franzis Wiese.


Balengebouw:
Medialounge met installaties van Bas van Koolwijk, Arno Coenen, Jan Robert Leegte, Danja Vassielev.
Cyberbar


Museumnacht za 27 mei 22.50 Museumlaan
*DRIFTER TV*
audiovisuele dance-act met buitenaardse padvinderprojecties op acid - tecno - punkfunk - beats: op dubbel grootbeeld scherm
http://www.drifter.tv
na afloop tot 02.u o.a. FREAKS, cult-horror film van Tod Browning uit 1932 (bij slecht weer in winkelgalerij aan de Roomweg)


.......................................................................................................................................................................................................................................
*Personal Media Units*
*Lasonderbleek*

*Karen Boersma* * *
Tekeningen, schilderijen en objecten van Karen bestaan uit lijnen die in ÃÃn keer zijn neergezet. Zo ontstaan grillige werken die uitdagen tot betekenis.


In schilderijen worden geweven stoffen met een patroon als ondergrond gebruikt, waardoor de tegenstelling tussen het spontane en fabrieksmatige tot uiting komt. Daarnaast spelen ruimte en compositie een belangrijke rol in het werk van Karen. Ruimte in compositie en compositie in ruimte.

Waar lijnen tevoorschijn komen, is het nauwelijks meer van belang wat er in de realiteit gebeurt. Even wegdromen in een fantasiewereld, die niet wordt overspoeld met slecht nieuws. Gedreven door het vergeten van de wereld om haar heen, creÃert Karen haar eigen wereld: puur en verbazingwekkend.

Of zoals Roger Ballen het stelt: 'Als je om je heen kijkt, zie je overal draden. Wat is hun betekenis? Verbinding? Communicatie? Maar draden zijn ook de dingen die ideeÃn of mensen omwikkelen, vastbinden. En er is de formele duiding van de draad; die in een tekening wordt getrokken of door een schilderij loopt.' -Organische Oerlijnen-

*Petra Grehl*
Petra Grehl is een media kunstenares van Duitse komaf. Haar persoonlijk leven en hersenspinsels zijn een belangrijke inspiratie bron voor haar werk.


Vaak gebruikt Petra de 'stop-motion animatie techniek' om in een geheel nieuwe wereld, het oorspronkelijke gevoel als sfeer te behouden.

Voor deze expositie verbindt zij haar recentelijk moederschap met het thema personal media unit.

*Dorothea Christiane Hassink*
/Titel: Het regent, het regent, het tentje wordt niet nat./
Herinnering aan vakanties met tent!

Zachte regen geeft een verfrissend gevoel en een rustgevend geluid
Knus en gezellig, de lampjes branden en het is tijd voor een spelletje.
Harde regen kletterde zo sterk op de tent, dat het water een weg door het doek vindt.
Tijdens de regen zijn er geen muggen in de lucht en ook niet in de tent.
In fantasie verstilden de regendruppels in blauwe parels.
/Geluid in samenwerking met de Boektieboys/


*Andra Hayward*
In het werk Andra Haywarde neemt design een belangrijke plaats in. Binnen haar werk als commercieel designer ontdekte zij een aantal aspecten dat zich bijzonder goed leent tot uitwerking binnen een artistieke context. Andra is geÃnteresseerd om naast het werken met de bestaande, ook te werken met virtuele omgevingen in relatie tot nieuwe media. Op dit moment, en misschien wel voor altijd, bevind het werk zich in een experimentele fase. Andra is niet geÃnteresseerd in het vinden van kaders, maar in het onderzoeken naar de wetten die de kaders vormen.



*Iris Keizer*
Iris houdt van verhalen. Verhalen die je kunt lezen, verhalen die je kunt luisteren of verhalen die je kunt bekijken.
Het werk van Iris bevat vaak verhalende elementen. Deze geven de beschouwer houvast. Het zijn duidelijke aanknopingspunten. Hiermee kan het publiek spoorzoeken, samenstellen op grond van herkenning, verbeelding en individuele leefbubbel (referentie kader).


Daarnaast wordt gebruik gemaakt van thematische sferen en paradoxen.
Bijvoorbeeld het algemene/clichÃmatige versus het persoonlijk/individuele, held versus antiheld of vrolijkheid versus zwaarmoedigheid. Ook archetypes, symbolen, sporen, tijd, geschiedenis en het hedendaagse, het menselijke en emotie zijn regelmatig terugkerende kenmerken in het werk.


Duidelijkheid, toegankelijkheid, humor, intuÃtie, spontaniteit, diversiteit en inhoud zijn belangrijk.
Een fantasie wereld die raakt met deze tijd.
Iris is afgestudeerd als mediakunstenaar aan de AKI in Enschede en werkt als mediakunstenaar in de breedste zin van het woord, alles is in principe een medium.* *


*Franzis Wiese*
Franzis Wiese (1977, MÃnster (D)) is in 2005 afgestudeerd aan de AKI in
Enschede (richting monumentaal) met het project* 'Fabel Haft.**/.they are resurrected!'./*
Sinds de zomer van 2005 is ze bezig met een masteropleiding (MFA Scenography)
aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Tegelijk volgt ze een leraaropleiding
'Bachelor of Education in Visual Art and Design' in Utrecht.
Franzis Wiese woont en werkt in Enschede en Groningen.
Voor meer informatie zie:* **_www.tastegallery.net_*


........................................................................................................................................................................................................................................................
*Media-installaties Balengebouw:*

BAS VAN KOOLWIJK
Het werk van Bas Van Koolwijk is een mooi voorbeeld van het dikwijls ongrijpbare karakter van elektronische media. Zijn werk analyseert de storingen die video produceert en die in numerieke codes getransformeerd worden, om zo tot een visueel en akoestisch resultaat van extreme elegantie en kracht te komen.


Vertical Helical Scan I :

De video toont de geleidelijke afbraak van het video signaal zoals die plaats heeft bij het kopieeren van VHS banden.
De informatie die analoog wordt opgeslagen verliest met elke kopie die wordt gemaakt aan kwaliteit. Delen van de informatie verdwijnen, andere informatie wordt door de apparatuur spontaan toegevoegd, tot uiteindelijk het signaal onleesbaar wordt en oplost in het medium. Een `hommage` aan het Video Home System.


`Vertical Helical Scan` I is samengesteld uit oorspronkelijk digitaal materiaal dat eerder gedeeltelijk gebruikt is voor `FDBCK/AV Â Silver`.

website: http://www.umatic.nl/info_bas.htm/ <http://www.umatic.nl/info_bas.html/>


ARNO COENEN
In 1997 afgestudeerd aan de MediaGN, destijds de benaming voor de tweede fase van de Academie Minerva in Groningen, thans het Frank Mohr instituut. De computer animaties van Coenen worden vormgegeven met de nieuwste 3-D modelling-software, de onderwerpen die worden behandeld zijn actueel en getuigen van milde staire, dikwijls ontleend aan de wereld van de computergames en subcultuur van de alternatieve popmuziek of uitwassen van de westerse consumptiemaatschappij. Het tempo van de studio- gemixte beelden en terplekke uit de MX-50 videomixer getoverde bewerkingen gaan ogenschijnlijk naadloos mee in het tempo van de hardcore en over the top-metal-kitsch. Coenen is werkzaam als autonoom kunstenaar en VEEJAY in The Solid Rocket Boosters, in samenwerking met o.a. DJ Dione en Transformer di Roboter uit Berlijn.


'Bagdad Disco', videoclip uit 2006, is dansen op de vulkaan!

website: http://www.solidrocketboosters.com

JAN ROBERT LEEGTE
Jan Robert Leegte combineert in zijn werk meestal een beeldhouwkundige
benadering tot digitaal materiaal met een bijzondere belangstelling voor browsers en Windows esthetica. Wat het onderscheidt van andere computer-en internetkunst is dat het afwijkt van een computer-gerelateerde ervaring. In Leegte's installaties worden elementen van Windows-interface geisoleerd die op hun beurt worden geprojecteerd op diverse ruimtelijke vormen. Dit vervreemdt deze elementen van hun originele functie en maakt ze tot herkenbare maar ook tot ondefinieerbare esthetische objecten.(uit interview met Peter Luining)
Voor het Balenfestival presenteert Leegte nieuw werk wat is afgeleid van de cursor-commando uit een oud word-programma; ogenschijnlijk random-bewegend trekt
de cursor een grafisch spoor over het scherm dat in haar tempo en beweging een wonderbaarlijke verbeelding oproept.
zie website:
http://www.leegte.org </exchweb/bin/redir.asp?URL=http://www.leegte.org> )


DANJA VASSIELEV

Electro!cute (2006)
Ondertussen 10 monitoren dirigerend, werkt het synthetische brein en bewustzijn Electro!cute
dat leert en copieert van menselijke gesprekken. Het ontwikkelt zich steeds verder tot
een simulacrum voor het collectieve menselijke bewustzijn, en is inzichzelf een interpretatie
van Artificial Intelligence.
Electro!cute beantwoordt menselijke inter-actie als een groeiend , onderzoekend en soms
bij-de-hand kind; Electro!cute leert en onthoudt alle woorden die ooit op hem zijn ingetypt, en het beantwoordt zo de mensen met zijn nieuw gevonden vocabulaire. Niet alleen leert Electro!cute,
maar het toont ook hoe computers ons als mensen kunnen gebruiken.


website:
http://www.koala.ru


PLANETART CYBERBAR
De bar in het Balengebouw, als centrale ontmoetingsplek tijdens het festival, wordt door PLANETART omgebouwd tot CYBERBAR. In een futuristisch vormgegeven environment, kunt u van een spacedrankje genieten aan de zilveren bar, omgeven door video en computer- animaties uit de PLANETART collectie, aangevuld met de mooiste momenten uit klassieke science-fiction films
als Metropolis, Barbarella, THX 1138 en TRON.
===========================================================================================================


PLANETART
Noorderhagen 11
7511 EJ Enschede
06 55830311
http://www.planetart.nl










______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).