www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] (On-)Geoorloofde afluisterpraktijken? Debat op 14 juni in D
richard de boer on Mon, 12 Jun 2006 15:46:45 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] (On-)Geoorloofde afluisterpraktijken? Debat op 14 juni in De Balie


(On-)Geoorloofde afluisterpraktijken?
Debat over persvrijheid, staatsgeheimen en de AIVD
**************************************************************

Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Datum & tijd: woensdag 14 juni, 20:00 uur

Op woensdag 14 juni a.s. spant de hoofdredactie van dagblad De Telegraaf, de journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Geëist wordt de stopzetting van het afluisteren van Telegraaf- journalisten Joost de Haas en Bart Mos en de vernietiging van het door de staat reeds verzamelde materiaal. De Haas en Mos worden door de AIVD in de gaten gehouden sinds zij in januari van dit jaar publiceerden over het circuleren van staatsgeheime informatie in het criminele circuit.

Hoe ver mag de Nederlandse staat gaan in het verzamelen van informatie? Gaat de staat sneller dan voorheen over tot afluisterpraktijken? Volgens misdaadjournalist John van den Heuvel wordt in geen land ter wereld zoveel afgetapt als in Nederland. Maar in hoeverre heeft een journalist een morele meldingsplicht bij het ter ore krijgen van voor anderen bedreigende informatie? Is er daarbij verschil tussen georganiseerde misdaad en terrorisme? Waar liggen de grenzen van persvrijheid? Maken afluisterpraktijken het verschoningsrecht voor journalisten nutteloos? En verdwijnen anonieme bronnen op deze manier niet als sneeuw voor de zon?

Naar aanleiding van het kort geding organiseren Stichting MediaDebat en De Balie een grensverkennend debat over het spanningsveld tussen de grenzen van het toelaatbare bij afluisterpraktijken door de overheid en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de journalist. Aan het debat nemen o.m. deel: Gerard Schuijt (hoogleraar mediarecht), Bas Le Poole (media-advocaat), Joop Daalmeijer (voorzitter NVJ), John van den Heuvel (misdaadjournalist De Telegraaf en RTL5), Anton van Schijndel (Tweede-Kamerlid VVD) en Alberto Stegeman (programmamaker SBS6-serie Undercover in Nederland). Voor de laatste bevestigingen zie http://www.debalie.nl en http:// www.mediadebat.nl.

Dit debat is ook rechtstreeks (en naderhand gearchiveerd) op internet te volgen: http://www.debalie.nl/live

Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Datum & tijd: Woensdag 14 juni 2006 om 20.00 u.
Zaal open: 19.45 u.
Toegang: gratis
Live stream: http://www.debalie.nl/live
Meer informatie: http://www.mediadebat.nl en http://www.debalie.nl

P.S. Op de avond van het debat zijn er geen WK-wedstrijden van het Nederlands elftal.
.. .. . . . :: . . . . .. . . . .. . :: richard de boer :: :: debalie | centre for culture and politics :: :: :: e-mail :: richardb [at] balie [dot] nl :: :: debalie :: kleine-gartmanplantsoen 10, 1017 rr amsterdam :: :: http://www.debalie.nl :: :: . : . .. . . .. . .. . . .. . . . ..
______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).