www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Week van de Populaire Cultuur - INFOWARROOM 23 maart, nu me
stefanie on Tue, 20 Mar 2007 15:38:14 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Week van de Populaire Cultuur - INFOWARROOM 23 maart, nu met tekst


 
  debalie | centrum voor politiek en cultuur
    De Balie presenteert ihkv De Week van de Populaire Cultuur:
  INFOWARROOM
 Opening van de Week van de Populaire Cultuur
  
vrijdag 23 maart | aanvang 20.30 uur | gratis toegankelijk
 Als startschot voor de Week van de Populaire Cultuur buigen Thomas von der Dunk, Joost Zwagerman, Liesbet van Zoonen en Gawie Keyser zich onder leiding van Hubert Smeets over de principes, uitgangspunten en gevolgen van de populaire cultuur.
  
 Waar begint en waar stopt het populaire in onze cultuur? Wie bepaalt of iets populair is; het werk zelf of de receptie, de maker of het publiek? Is discussie, reflectie wel mogelijk ten opzichte van zoiets directs en vluchtigs als de populaire cultuur? Is een kritische blik überhaupt mogelijk als iedereen in feite populaire cultuurconsument is?
  
 Een debat over de oorsprong, geschiedenis en ontwikkeling van de populaire cultuur, over de verschillen en overeenkomsten tussen volkscultuur, vrijetijdsbesteding, massamedia en cultuurindustrie, en over de kwestie van de actieve dan wel passieve toeschouwer: bieden populaire cultuuruitingen betekenissen en interpretaties die ons sociaal emanciperen (zoals tienermeisjes hun identiteit definiëren aan de hand van Madonna of Britney Spears) of maken films, muziek en televisie ons met een steeds dunnere, culturele eenheidsworst tot passieve cultuurconsumenten?
 
 Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus, publicist en columnist. In 2004 verscheen van zijn hand "Buiten is het koud en guur: Nederland na de Aanslagen en de Aanslag", over Nederland na 11 september 2001 en 6 mei 2002, en in 2005 "Buren? Een alternatieve geschiedenis van Nederland".
 Joost Zwagerman is schrijver, dichter en essayist, onder meer voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad. In 2003/04 presenteerde hij VPRO's Zomergasten. Meest recente publicaties van Zwagerman zijn de essaybundel "Transito" en "Perfect Day en andere popverhalen", met essays, kritieken en portretten over popmuziek en popmuzikanten (beiden 2006).
 Liesbet van Zoonen is hoogleraar Media en Populaire Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zij studeerde en promoveerde in sociale wetenschappen en politicologie aan dezelfde universiteit. Van Zoonen is initiatiefnemer van het Centrum voor Populaire Cultuur in Amsterdam. In 2000/2001 bekleedde ze de Opzij-wisselleerstoel Gender en Multimedia van de Universiteit van Maastricht.
 Gawie Keyser is publicist en essayist. Hij schrijft over film populaire cultuur voor De Groene Amsterdammer en publiceerde in 2006 de "Encyclopedie van de Populaire Cultuur".
 Het gesprek staat onder leiding van Hubert Smeets, historicus, journalist en schrijver. Sinds 2003 is Smeets hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.
  
 En met videocolumns door Paul Ruven (filmmaker, auteur ?Het Geheim van Hollywood?), Robbert Ammerlaan (directeur uitgeverij De Bezige Bij / Thomas Rap) en Marco van Geffen (scenarioschrijver, oa Het Schnitzelparadijs), over de formules achter het populaire.
  
 Ook live op internet te volgen ? via http://www.debalie.nl/live
  
 De INFOWARROOM is een programmaserie voor mediakritiek en analyse van de dominante beeldcultuur. Deze editie van de INFOWARROOM wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie & Media en Uitgeverij L.J. Veen.
  
 Hyperlinking De Balie & Bitterzoet: 
 Op vertoon van uw Baliekaartje voor een programma tijdens de Week van de Populaire Cultuur kunt u in diezelfde week gratis naar het hart van de Amsterdamse populaire cultuur: club Bitterzoet (Spuistraat 2 | www.bitterzoet.com).
  
 Om u alvast op te verheugen: nog een INFOWARROOM tijdens de Week van de Populaire Cultuur: op vrijdag 30 maart biedt de INFOWARROOM een dwarslaesie op onze huidige cultuur - in woord, beeld en muziek. Niet één voor één, maar allemaal tegelijk. Concert, cultuuranalyse en beeldstorm ineen. Of zoals de PopArt het zei: KaBoom!
  
  
 En verder tijdens De Week van de Populaire Cultuur:
  
 vrijdag 23 maart | 20.30 uur: Infowarroom openingsdebat
 zaterdag 24 maart | 20.30 uur: Infopolitics # 2: De achterkant van Web 2.0
 zondag 25 maart | 20.30 uur: Parabole 
 maandag 26 maart | 20.30 uur: 70|80: Popcultuur en activisme
 dinsdag 27 maart | 20.30 uur Toppled: Saddamlezing door Florian Göttke
 woensdag 28 maart | 20.30 uur: globalie: Onze pulp, hun identiteit
 donderdag 29 maart | 20.30 uur: De emancipatie van het Singlestadsmeisje
 vrijdag 30 maart | 20.30 uur: Infowarroom: mediakritiek op muziek van Grand Wazoo
 vrijdag 23 maart t/m vrijdag 20 april: Expositie: The Promising Past of Television 
 vrijdag 23, zaterdag 24 en woensdag 28 maart: Films naar de boeken van Philip K. Dick: Total Recall, Minority Report en A Scanner Darkly
  
  
  
 Praktisch:
 Wanneer: [ vrijdag 23 maart | 20.30 uur 
 Waar: De Balie | Kleine-Gartmanplantsoen 10 | 1017 RR Amsterdam
 Toegang: gratis. Ieder kaartje voor De Balie geeft vrije toegang tot een programma in Bitterzoet en vice versa! De infowarrooms zijn gratis toegankelijk.
 Reserveren: Openingstijden Balie-kassa: werkdagen 17.00 - 21.00 uur, in het weekend vanaf anderhalf uur voor aanvang. Telefonisch reserveren: 020-553 51 00 (tijdens openingstijden kassa). Kaarten zijn ook te reserveren via www.debalie.nl/agenda. 
  
   
 
  
 Niet voor publicatie: Voor meer informatie of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met producent Ellen van Beek van De Balie: (020) 5535151 | ellen.van.beek {AT} balie.nl 
 
  
---------------------------------
Be a PS3 game guru.
Get your game face on with the latest PS3 news and previews at Yahoo! Games.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).