www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] (in)visible sounds: tentoonstelling en seminar
Marieke Istha on Wed, 16 May 2007 14:09:19 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] (in)visible sounds: tentoonstelling en seminar


(in)visible sounds

2 juni t/m 14 juli 2007
Opening 1 juni om 17.00 uur
Erich Berger, David Haines & Joyce Hinterding, Usman Haque & Rob Davis, Informationlab (Ursula Lavrencic & Auke Touwslager), Olga Kisseleva, Brandon LaBelle & James Watts, Semiconductor, Theodore Watson


Tentoonstelling in samenwerking met het 5 days off festival www.5daysoff.nl

De alomtegenwoordigheid van computers en mobiele communicatie middelen heeft er toe geleid dat digitale technologie steeds meer onderdeel is gaan uitmaken van onze omgeving. Onzichtbare, draadloze netwerken hebben onze manier van communiceren, werken, leren en spelen veranderd. Zij spelen zelfs een belangrijke rol in het tot stand komen van onze identiteit en onze relatie met anderen. In de ontwikkeling is de aandacht voor het apparaat steeds meer verschoven van de techniek naar de waarde die het heeft voor de vorming van onze ervaring. De kunstenaars in de tentoonstelling onderzoeken de onzichtbare wereld van geluidsgolven en –frequenties en elektromagnetische velden. In alle gevallen stellen zij de aanwezige, maar voor onze perceptie onzichtbare, straling ter discussie. Er wordt gebruik gemaakt van de aanwezige, maar onzichtbare, technologie en door te spelen met elektromagnetische golven en verschillende frequenties verrassen de werken door de hoeveelheid aan informatie en mogelijkheden.

In zijn werk Tempest (2004) maakt Erich Berger (SWE) gebruik van de basisprincipes van de “Van Eck Phreaking”, een techniek waarbij de content van een computerscherm op afstand gereconstrueerd kan worden door het elektromagnetische veld van een computerscherm op te vangen. In Tempest worden puur generatieve grafische vormen getransformeerd in een dichte en intense compositie van geluid, ruis en licht. De grafische vormen die op het scherm verschijnen brengen radiogolven voort, die vervolgens worden opgevangen door meerdere transistorradio's. Deze staan op verschillende AM frequenties en vormen tenslotte scherpe en levendige geluiden die samengaan met de beelden. David Haines en Joyce Hinterding (AUS) gebruiken de live datastroom van televisies om lawines in werking te zetten. Haines en Hinterding leggen in hun werk Purple Rain (2004) een overweldigende relatie tussen de mystieke krachten van de natuur en de aanwezigheid van duizenden watt die door de frequenties van de elektromagnetische sfeer aangejaagd worden. In de installatie Evolving Sonic Environment (2005-2007) onderzoeken Usman Haque en Rob Davis (UK) in hoeverre de aanwezigheid van mensen in een ruimte de gecreëerde geluidscompositie beïnvloedt, zonder de tussenkomst van sensoren. Meerdere geluidsunits hangen aan het plafond waarbij elk een geluid afgeeft met een andere frequentie. Wederzijdse communicatie tussen de units balanceert de geluiden en onderhoudt het gevoelige sonische ecosysteem, wat slechts verstoord wordt door bezoekers. Via het internet is live te zien welke gevolgen de interventies hebben op het ‘brein’ van de ruimte.
In de installatie AudioSpace (2005-2007) van Theodore Watson (US) spelen de bezoekers ook een belangrijke rol. In de ‘3D augmented aural space’ kunnen bezoekers boodschappen in de ruimte voor anderen achterlaten in de vorm van geluid. Door middel van een speciale koptelefoon met microfoon worden teksten ingesproken en tevens eerder achtergelaten geluiden getraceerd. De ruimte vult zich met onzichtbare boodschappen van eerdere bezoekers. Brandon LaBelle en James Watts (US) laten aan de andere kant de mystieke geluiden van het gebouw horen. In de site specifieke installatie Radio Flirt (2007) lopen de bezoekers met kleine draagbare radio’s door de ruimte op zoek naar de karakteristieke geluiden en geheimen van het gebouw.
Olga Kisseleva (RU) toont ons de energiestromen en magnetische vervuiling die ons omringt. Met Landstreams (2006) creëert zij een nieuw type abstracte landschapskunst. De schilderijen zijn gebaseerd op verschillende datastromen die geanalyseerd zijn door de computer. Ook in de film Earth Moves (2006) van Semiconductor (UK) staat het in beeld brengen van onzichtbare krachten centraal. Earth Moves laat een onstabiele wereld zien die steeds in beweging is. Door de onzichtbare kracht van akoestische golven veranderen de contouren en vormen van alles om ons heen. Dit proces is voor het blote oog niet waarneembaar. Door digitale foto’s van verschillende plekken te combineren met geluiden van diezelfde plek ontstaan nieuwe akoestische landschappen. Informationlab (Ursula Lavrencic, SLO en Auke Touwslager, NL) onthult tenslotte op speelse wijze het onzichtbare aura van de mobiele telefoon. Cell Phone Disco (2006) is een installatie gemaakt uit LED-lampjes die reageren op het elektromagnetische veld van de mobiele telefoon. Als bezoekers al bellend door de installatie lopen, zet het telefoonsignaal de LED's in werking, waarna een spoor van flikkerende LED's hen volgt door de ruimte. Het onzichtbare lichaam van de mobiele telefoon wordt zichtbaar.


Naast de werken in de expositie is een selectie van videowerken uit de collectie van het Instituut op monitor te zien. Hiermee wordt een belangrijke historische traditie getoond.

Seminar
(in)visible technology
zaterdag 2 juni, 14.00 – 16.30 uur
In een kort seminar worden de gevolgen van de onzichtbare technologie verder onder de loep genomen. De effecten van deze technologieën zijn steeds moeilijker te (h)erkennen, want zodra technologie onzichtbaar wordt verdwijnt het ook uit het bewustzijn. Een omgeving wordt niet langer als geconstrueerd ervaren en mensen raken steeds meer verwijderd van de technologie en de invloed ervan op het dagelijks leven, handelen en denken. Om deze cirkel te doorbreken zijn voorbeelden nodig die een nieuw licht werpen op bestaande netwerken en structuren. Een aantal sprekers schijnt licht in de duisternis. Het gesprek zal plaatsvinden aan de hand van voorbeelden waarbij andere manieren van toegang tot onzichtbare netwerken getoond worden.
Met: Usman Haque & Rob Davis, David Haines & Joyce Hinterding en Olga Kisseleva.
Commentator: Rob van Kranenburg.
Live stream: www.montevideo.nl
Toegang 5,- (studenten 3,-).
Reserveren: info {AT} montevideo.nl


5 days off vindt plaats van 4 tot en met 8 juli in Paradiso, Melkweg, het Nederlands Instituut voor Mediakunst en de Heineken Music Hall. Check voor updates: www.5daysoff.nl

Openingstijden tentoonstelling: di. t/m za.: 13.00 – 18.00 uur, open 1e zo. v/d maand. Toegang 2,50 (1,50 met korting). Tijdens 5 days off met elk soort 5 days off kaartje toegang gratis.

Met dank aan:
Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Australian Council, Maison Descartes, BeamSystems en Steim


Nederlands Instituut voor Mediakunst
Montevideo/Time Based Arts
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
T 020 6237101
F 020 6244423
www.montevideo.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).