Johan Oomen on Tue, 15 May 2007 16:37:35 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Webstroom nieuwsbrief mei 2007 :: Video in onderwijs


Webstroom nieuwsbrief mei 2007


 

Webstroom is de community die zich richt op de innovatieve inzet van video en videoconferencing in het hoger onderwijs. De community bestaat uit deskundigen uit het onderwijs, de AV-wereld en ICT specialisten. Webstroom wordt ondersteund door SURF en SURFnet.

 

Aanmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws 
De Webstroom subsite is te vinden op http://video.surfnet.nl/info/webstroom. Mail uw nieuws naar de reactie: zie Colofon.


Inhoud


1.      Nieuws van de Webstroom community

2.      SURFnet Expertiseseminar: Streaming video in de onderwijspraktijk

3.      Inschrijving DIVERSE Congres geopend

4.      Recente publicaties

5.      Video op het Innovatium

6.      EU doorbraak over copyright

7.      DiRECt, Beeld en Geluid en rechten.

8.      Youtube filmpjes downloaden

9.      Nieuws over P2P platform Joost

10.     BBC, VPRO op YouTube

11.     TV op je mobiel: Orange en Vodafone gaan verder met mobiele televisie.

12.     Gratis studeren aan topuniversiteit.

13.     Auteursrechten: eenvoudiger dan u denkt!

14.     SplashCast: User-generated streaming channels

15.     Zijn we klaar voor de werkelijkheid?

16.     TeacherTube: Youtube voor docenten

17.     AV Wiki: alle vakkennis op één centrale plek!

18.     Handleidingen streaming en tools

19.     Special interest group SURF richt zich op Sharepoint

20.     Openheid belangrijkste factor voor Triple L

21.     College vanuit de luie stoel

22.     Video op Last.fm en Flickr

23.     Mobiel streaming video

24      Boekbespreking "Webstroom grenzeloze impact"

         Colofon

 


1.       Nieuws van de Webstroom community


Twee StreamTeam projecten van start


Op 20 april vond in Warwick de kick-off plaats van twee nieuwe StreamTeam projecten: 'StreamClass' en 'Community Stream'. Binnen het project StreamClass wordt video ingezet in het lerarenonderwijs. Het project, een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de University of Edinburgh, biedt docenten in opleiding de kans elkaars lesmethoden te vergelijken. Het tweede project, Community Stream, brent Portsmouth University en het MediaLab van de Hogeschool van Amsterdam samen. Als belangrijk onderdeel van dit projecten zullen groepjes samen video's produceren rondom thema's sociale en culturele dynamiek.

 

StreamTeam is de community van streaming media experts uit Nederland en de UK. In de eerdere projectenronde, vorig jaar, werd het project 'Streaming Theatre' project gehonoreerd; de samenwerking tussen de University of Warwick en de Universiteit van Amsterdam. 

Meer informatie over de projecten is te vinden op: www.streamteam.eu

 


Volgende Webstroombijeenkomst: 19 juni


De volgende Webstroombijeenkomst zal plaatsvinden op 19 juni, bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het programma is nog niet helemaal rond maar er zal in ieder geval een demo zijn van Second Life en een presentatie over de mogelijkheden met video die er zijn binnen deze virtuele wereld.

 

Tevens zal er een demo van het nieuwe medialab van de Vrije Universiteit worden gehouden. Dit medialab is een ruimte die het voor een docent eenvoudiger maakt om interactief en reflectief onderwijs aan te kunnen bieden, omdat opname apparatuur gereed (o.a. 4 camera's) staat en omdat er technische ondersteuning wordt geboden vanuit het audiovisueel centrum. Het volledige programma, de locatie en overige informatie wordt binnenkort verspreid via de mailinglijst en de website.

 


2.       SURFnet Expertiseseminar: Streaming video in de onderwijspraktijk


Op dinsdag 5 juni organiseren SURFfoundation en SURFnet samen met Webstroom en Triple L een Expertiseseminar over streaming video in de onderwijspraktijk. Tijdens deze middag vertellen docenten en projectleiders uit de onderwijspraktijk over hoe zij erin geslaagd zijn streaming video een plek te geven binnen het onderwijs.

 

Onderwerpen die aan bod komen zijn: Hoe gebruiken ze het medium? Hoe hebben ze het ingevoegd? Wat zijn de praktijkervaringen? En welke plannen zijn er voor de toekomst? Daarnaast zal er op een demo-markt een demonstratie gegeven worden door enkele leveranciers van webcollege producten. Het middagseminar vindt plaats bij Media Plaza in Utrecht. Deelname is gratis voor op SURFnet aangesloten instellingen.

Meer informatie over het programma en online inschrijfformulier op: www.surfnet.nl


3.       Inschrijving DIVERSE Congres geopend


De voorbereidingen voor de Diverse conferentie is in volle gang. De conferentie is hét ontmoetingspunt voor mensen die video of videoconferentie toepassen in hun onderwijs, of dit ondersteunen. De conferentie zal gehouden worden op 27, 28 en 29 juni 2007 bij het Lillehammer University College in Noorwegen. De inschrijving voor presentaties is gesloten en de registratie als deelnemer is nu geopend. Webstroom zal voorafgaand aan de conferentie een bijeenkomst organiseren voor de deelnemers uit Nederland.

Meer informatie op www.diverse-video.net

 

Ook voorbereidingen voor Diverse 2008 zijn in volle gang. Deze conferentie zal volgend jaar in Nederland worden gehouden. De organisatie is dan in handen van INHOLLAND Haarlem!


4.       Recente publicaties


4.1 Video, education, and open content: Notes toward a new research and action agenda


In dit bijzonder inspirerende artikel gaat Peter Kaufman van Intelligent Television in op de mogelijkheden voor het gebruik van video in het onderwijs, hij legt hierbij de nadruk op het gebruik van archiefmateriaal. "This paper puts forward some ideas about the new energies now visible at the intersection of moving images, education, and open content. It provides an outline for a strategic research and action agenda for the academy, librarians, curators, producers, distributors, and others stakeholders in this curious age of YouTube."

www.firstmonday.org

 


4.2 Spreken tot de verbeelding


Van de hand van Ellen Sjoer en Dorothé van der Werf is het boek verschenen over Videocommunicatie in het hoger onderwijs: 'Spreken tot de verbeelding'. Het is een praktisch boek, in de eerste plaats geschreven voor docenten die videocommunicatie willen gaan inzetten in hun onderwijs. Wat is het eigenlijk voor medium en wat kun je ermee? Wat levert het op voor docenten en studenten? Daaraan hoopt dit boek een bijdrage te leveren. (Bron: e-learning Themasite).

Op de e-learning site van SURF kunt u de gehele recensie van het boek lezen

De publicatie is te downloaden op de site van SURF

 


4.3. Streaming media Sourcebook


Ieder jaar publiceert streamingmedia.com een overzicht met de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van streaming media. Dit jaar wordt onder meer ingegaan op rechtenkwesties, metadata, codecs en worden enkele aansprekende cases besproken.

www.nxtbook.com


5.       Video op het Innovatium


Voor de laatste keer organiseerde de Digitale Universiteit het Innovatium. Een bijeenkomst ter disseminatie van de kennis die is ontwikkeld door de deelnemers aan DU projecten. 

Evenals vorig jaar blijkt dat het gebruik van video steeds verder geïmplementeerd raakt in het onderwijs. Middels de leerpiramide van Edgar Dale is weer wederom uitgelegd dat video een effectief middels is. De Webstroom redactie doet hier verslag van enkele projecten die expliciet gebruik maken van video en die op het Innovatium aanwezig waren.

Zie ook: verslag Innovatium


6.       EU doorbraak over copyright


De High Level Expert Group van de Europese Unie heeft een doorbraak bereikt in de ontwikkeling van afspraken rond het ontsluiten van erfgoed voor een European Digital Library. Volgens de Eurocommissaris Viviane Reding is het oplossen van auteursrechten belangrijk om een European Digital Library te kunnen realiseren. De doorbraak heeft met name betrekking op het digitaal conserveren, werken die niet meer worden gedrukt en 'orphan works'. 'Orphan works' kunnen het ontsluiten van het erfgoed bemoeilijken omdat de rechthebbende van het materiaal niet meer te achterhalen zijn. De ontwikkelingen van de High Level Expert Group moet dit versoepelen en dat is goed nieuws, ook voor Beelden voor de Toekomst. (Bron: Kennisland)

Meer informatie op Intellectual Property Watch


7.       DiRECt, Beeld en Geluid en rechten.


Mag een docent een zelfgekochte video in de les vertonen? Mag een mediathecaris video's uit de mediatheek uploaden naar een server? Moet een student opnames die in het kader van de studie zijn gemaakt aan de opleiding afstaan? Moet iedereen die aan een video meewerkt betaald worden? Kortom: wat mag wel en niet met beeld en geluid in het hoger onderwijs? 

De Digitale Rechten Expertise Community, DiRECt, heeft een website over auteursrechten een website ingericht met specifieke informatie over rechten op beeld en geluidsmateriaal binnen het onderwijs. In een aantal pagina's wordt helder uitgelegd hoe deze rechten werken en wat je wel of niet mag doen. Naast algemene vragen over auteursrecht op beeld en geluid beantwoordt de FAQ gebruikersvragen van docenten, studenten en mediatheken, en vragen van makers over het regelen van rechten. Er wordt aandacht besteed aan diverse typen materiaal: video, audio (muziek, geluid) en stilstaand beeld (foto's).

De vragen en antwoorden over auteursrecht is te inden op: www.surf.nl

Bron: www.surf.nl/direct 


8.       Youtube filmpjes downloaden


YouTube bevat inmiddels een schat aan videomateriaal. Maar soms is het handig om een video ook gewoon op je eigen pc te hebben. Bijvoorbeeld voor een presentatie of gewoon 'voor de heb'. Op sites als YouTube kun je video's niet downloaden, maar er zijn tientallen andere services waarmee dat wel kan. Vandaag de Top 25 van tools waarmee je YouTube video's kunt downloaden voor gebruik op je eigen pc, Mac, mobiel en spelcomputer.(Bron: Frankwatching.com)

De links staan hier: www.frankwatching.com


9.       Nieuws over P2P platform Joost


Met Joost (www.joost.com) - spreek uit als het Engelse juiced - borduren Niklas Zennström en Janus Friis voort op de techniek achter Kazaa en Skype. Internetters geven elkaar - peer-to-peer, oftewel p2p - kleine stukjes informatie door. Samen worden die kleine stukjes een enorme hoeveelheid data waardoor tv kijken met goede kwaliteit mogelijk wordt. Op Joost bieden verschillende grote zenders programma's aan: CBS, MTV, National Geographic, Comedy Central.

 

Begin mei werd bekend dat Joost een aantal belangrijke financiers gestrikt heeft. In totaal investeren vijf partijen 45 miljoen dollar (33 miljoen euro) in de zender die later dit jaar wordt gelanceerd. Onder de investeerders bevinden zich de Amerikaanse mediabedrijven CBS en Viacom. Ook de investeringsmaatschappijen Sequoia Capital en Index Ventures steunen het project. Sequoia heeft eerder met succes geld gestoken in onder meer Yahoo! en YouTube. De vijfde partner is de miljardair Li Ka Shing uit Hongkong. Via hem moet Joost toegang krijgen tot de Aziatische markt. Alle partijen krijgen een minderheidsbelang.

 

Momenteel wordt er nog volop getest met het tv-kanaal. Het is de bedoeling dat Joost andere televisie gaat aanbieden dan nu gangbaar is op internet. Advertenties zorgen voor de financiering. Aanbieders van vermaak kunnen rekenen op copyrightbescherming, wat CBS en Viacom heeft doen besluiten om deel te nemen. (Bron: NRC)

 


Artikel: Videorevolutie begonnen


Herbert Blankesteijn gaat zijn zijn column 'Videorevolutie begonnen' op www.HCCnet.nl in op de recente ontwikkelingen op het gebied va internettelevisie.

 


Joost beta-testen


Op dit moment is het mogelijk om de Beta versie van Joost te gebruiken / testen. Men is nu het netwerk van gebruikers uit aan het bouwen. U kunt ook tester worden van Joost. Daarvoor moet je uitgenodigd worden. De redactie van Webstroom kan u uitnodigen. 

Wilt u Joost uitproberen? Stuur een mail naar m.jansen@ond.vu.nl.


10.     BBC, VPRO op YouTube


De BBC gaat YouTube inzetten om reclame te maken voor hun programma's. Op YouTube zal men video's plaatsen, in drie kanalen: BBC Worldwide, BBC en BBC News. Het eerste kanaal zal fragmenten van programma's bevatten. Kanaal BBC bevat o.a. filmtrailers en Videodagboeken van acteurs die via de BBC te zien zijn. Op het derde kanaal is een verzameling van nieuwsberichten. Twee van de drie kanalen zullen reclame bevatten. (Bron: NRC)

 

Ook de VPRO gaat kanalen aanbieden via YouTube. Men zal programma's aanbieden via 1 algemeen kanaal en 3 thema kanalen. Muziek via het 3voor12 kanaal, Documentaires via het HollandDoc kanaal en het derde themakanaal is /Geschiedenis. (Bron: NRC)

Meer info: www.youtube.com/vpro


11.     TV op je mobiel: Orange en Vodafone gaan verder met mobiele televisie.


Orange biedt met Orange World TV het programma-aanbod van alle grote Nederlandse televisiezenders direct op de mobiele telefoon aan. Ook Vodafone lanceert een gelijksoortige dienst.

Abonnees hoeven geen televisie-uitzending van de publieke omroepen, RTL, SBS en Tien meer te missen. Op elk moment van de dag kunnen zij via hun mobiele telefoons hun favoriete televisieprogramma's rechtstreeks volgen. 

Lees verder / overgenomen van: www.telecommagazine.nl/


12.     Gratis studeren aan topuniversiteit.


Dit is de titel van een artikel in het blad Intermediair. Een aantal top universiteiten biedt nu  de mogelijkheid gratis onderwijs te volgen. Deze zijn online en dus voor iedereen toegankelijk. Het gaat om vooraanstaande Amerikaanse instellingen zoals MIT, Standford en Yale. Ze bieden volledige cursussen aan bestaande uit diverse studiematerialen. Zo zijn daar natuurlijk ook de registraties op video van colleges. (Bron: Intermediair)

Lees meer op: www.netoo.nl


13.     Auteursrechten: eenvoudiger dan u denkt!


SURF heeft een website ingericht met informatie over auteursrecht. Deze website biedt antwoorden op bovenstaande vragen. De auteur van wetenschappelijke artikelen of proefschriften staat bij deze website centraal. Door zijn of haar publicatie heeft de auteur veelal een relatie met de instelling, uitgever of andere gebruikers. De website geeft informatie over de mogelijkheden om deze relaties op een voor alle partijen, maar in het bijzonder voor de auteurs, bevredigende wijze juridisch te regelen.

Bron / meer informatie: www.surf.nl/auteursrechten


14.     SplashCast: User-generated streaming channels


Video verovert internet en consumenten worden steeds meer producenten. Logisch dus dat ook er steeds meer tools komen waarmee consumenten zelf kunnen uitzendingen op maat kunnen samenstellen. Voor eigen gebruik of om anderen te bereiken. Vandaag stuitte ik op Splashcast, een tool waarmee iedereen eigen kanalen kan starten op het web. Met video, audio, tekst, foto's, foto's met gesproken woord of andere combinaties van tekst, beeld en geluid. Al dan niet gevoed door RSS.

 

Met SplashCast kan iedereen streaming media kanalen opzetten en daarin combinaties maken van al deze mediaformats. Deze user-generated channels kunnen vervolgens op (andere) sites, blogs en social networks afgespeeld worden, vergelijkbaar dus wat er bijvoorbeeld met de YouTube filmpjes ook gebeurt (het zogenaamde 'embed'). Het verschil is dat als de kanaaleigenaren hun kanaal aanpassen, hun content op alle plekken waar hun kanaal getoond wordt meteen ververst wordt. Echt programmaren en uitzenden dus!

Bron / lees verder op: www.frankwatching.com


15.     Zijn we klaar voor de werkelijkheid?


Jongeren communiceren steeds meer via virtuele omgevingen. Social software, blogs, Hyves, Second Life; termen die we allemaal voorbij zien komen, maar hoe gaat men hier als onderwijs/onderzoeksinstelling mee om? Een aantal gerenommeerde sprekers schetste hiervan een beeld op de bijeenkomst van de SURFcommunity CWIS van 27 maart 2007. De presentaties waren live te volgen via het internet. Hierbij was het mogelijk om te chatten met andere kijkers. 

De presentaties staat online op de site van SURFnet.


16.     TeacherTube: Youtube voor docenten


Enige maanden geleden is TeacherTube van start gegaan. De visie achter de website is het best samen te vatten als de YouTube voor onderwijs. "TeacherTube is a place for people to engage in new ways with Educational videos by sharing, commenting on, and viewing videos." De website biedt verschillende kanalen (ofwel channels) aan, waaronder een channel speciaal voor content van studenten: www.teachertube.com

 

Op het blog van de makers achter TeacherTube staan verschillende verwijzingen naar artikelen en onderzoeken naar het gebruik van Video in het Onderwijs. 

 

·         Scientific Research Indicates that Using Video in the Classroom Improves Learning www.libraryvideo.com

*	Using Video in the Classroom - There is substantial research promoting the use of video in the classroom as a dynamic resource for supporting curricula. www.libraryvideo.com 
*	Video Goes to School - a 3-part series at www.eschoolnews.com 
*	KQED - using video effectively - www.kqed.org 
*	Why It Works - a series of papers & research studies from United Streaming. www.unitedstreaming.com


17.     AV Wiki: alle vakkennis op één centrale plek!


Recentelijk werd het AV Wiki gelanceerd. Deze Wiki is een uitgebreide, en steeds groeiende kennisbank op het gebied van audiovisuele media. Er is informatie te vinden over bestandformaten, opslagsystemen en andere (veelal technisch gerelateerde) onderwerpen.

 

De AV Wiki is een initiatief van European Communication Projects (ECP). De AV Wiki wordt geschreven en gecontroleerd door een redactie, bestaande uit leden van het redactieteam van het vakblad Video Audio Report Inmiddels werken er 11 redacteuren op vrijwillige basis aan deze kennisdatabase en dat aantal stijgt. Ruud Kessels (ECP), één van de initiatiefnemers voor de AV Wiki: "European Communication Projects is voortdurend op zoek naar goed geschoolde vakmensen voor haar audiovisuele facilitaire dienstenpakket. Om het kennisniveau van jonge Nederlandse AV- medewerkers verder te verbeteren, hebben wij halverwege 2006 besloten een begin te maken met de AV Wiki. Een actieve bijdrage aan het centraliseren van vakkennis en daardoor uitermate geschikt voor vakdocenten en -studenten." (bron: Immovator)

Zie ook: www.avwiki.nl


18.     Handleidingen streaming en tools


18.1 Streamzilla


Op Streamzilla staan drie nieuwe handleidingen voor het gebruik van streaming media. Deze zijn uiteraard gericht op diensten en producten van Streamzilla, maar toch generiek genoeg voor algemeen gebruik en staan ze vol met handige tips voor iedereen die iets wil streamen. Het gaat om handleidingen over het publiceren, en het opzetten van live streaming.

www.streamzilla.eu

 


18.2 Tools voor gebruik van video in het Onderwijs


Een up-to-date overzicht van online video tools staat op de website Teaching Hacks. "...a list of third party tools that educators can use in conjunction with video sharing sites like Youtube" 

www.teachinghacks.com

 

MediaMatrix, ontwikkeld door Michigan State University lijkt erg op de Virtuele Snijmachine van SURFnet, maar maakt het onder meer mogelijk collecties aan te maken van zowel audio, video en foto's. Ook is het mogelijk met Mediamatrix online presentaties te maken. 

Zie ook:matrix.msu.edu


18.3 Handleiding streaming video van SURFnet / Kennisnet


In het kader van het SURFnet / Kennisnet project is een online handleiding streaming video gemaakt. De leidraad beschrijft alles wat nodig is om een goede audiovisuele registratie met 'eenvoudige middelen' te maken en deze via SURFnet live en 'on demand' toegankelijk te maken.

 

De handleiding richt zich op docenten, medewerkers en studenten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Om aan de hand van de leidraad aan de slag te gaan met audiovisuele of streaming techniek is enige kennis vooraf niet nodig. De handleiding is een interactief dynamisch document, waarmee je aan de hand van werkwijzen of specialismen verschillende routes kunt doorlopen. De handleiding streaming video is te vinden via (overgenomen): video.surfnet.nl/handleiding 


19.     Special interest group SURF richt zich op Sharepoint


SURFfoundation heeft er weer een special interest group bij. De nieuwe community gaat zich bezighouden met activiteiten in Nederland op het gebied van Sharepoint, een platform voor het opzetten van websites waarop groepen of organisaties kunnen samenwerken.

 

Steeds meer Nederlandse hoger onderwijsinstellingen gebruiken dit product van softwarefabrikant Microsoft. De meesten zetten de Sharepoint Portal Server in als schakel tussen hun backoffice systemen, zoals studentregistratiesystemen, en hun webportal. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is vorig jaar als eerste begonnen met de migratie van haar elektronische leeromgeving van Blackboard naar Sharepoint. Daarvoor wordt dan de samenwerkomgeving Sharepoint Services gebruikt. (Bron: Niels Bakker, EduSite)

Lees verder op: www.edusite.nl


20.     Openheid belangrijkste factor voor Triple L


De Edusite doet verslag van het Triple L project:

"Het Triple L project ontsluit hoorcolleges via het web, zodat iedereen ze kan bekijken. Momenteel kun je er colleges van bekende heren als Balkenende en Gore bekijken maar ook promoties en een twintigtal lezingen uit collegereeksen. Het is de bedoeling het project uit te breiden door volledige cursussen online te zetten. Het project is een jaar bezig. "Meer online hoorcolleges maken het aanbod interessanter en helpen aan te tonen dat het concept werkt", aldus Maaike van Leijen-de Vos, projectleider van het Triple L project."

Bron en volledig verslag: www.edusite.nl


21.     College vanuit de luie stoel


Hoe staat het met het opnemen van hoorcolleges in Nederland? Jelle van der Zwaag van de Edusite heeft een onderzoek gedaan naar het opnemen van hoorcolleges bij hoger onderwijs instellingen in Nederland.

 

"Voor studenten is het ideaal. Hoorcolleges opnemen en online aanbieden zodat ze die thuis kunnen bekijken of beluisteren. Moeilijke stof kijken ze na afloop nog eens rustig terug of ze gebruiken de opgenomen colleges om te leren voor het tentamen. Sommige docenten, echter, huiveren bij het idee alleen al en zijn bang voor lege collegebanken. Moeten we eigenlijk wel colleges gaan opnemen?"

Lees het hele artikel op / bron: www.edusite.nl 


22.     Video op Last.fm en Flickr


Via de sociale muziekdienst Last.fm is het vanaf deze week ook mogelijk om muziekvideo's te kijken. De videodienst is vergelijkbaar met de streaming muziek die Last.fm aanbiedt. Dat betekent dat je niet voortdurend nieuwe video's moet starten zoals bij YouTube, maar dat je, net als bij MTV of TMF, achterover kunt leunen. Bovendien belooft Last.fm dat de videokwaliteit 'significant hoger' zal zijn dan bij YouTube. Om te beginnen voegt Last.fm deze week video's toe van artiesten als de Arctic Monkeys, Moby en Aphex Twin. Het is de bedoeling dat het aanbod snel wordt uitgebreid. Platenlabels kunnen hun eigen video's toevoegen aan de dienst. Last.fm is niet de enige die denkt dat video de toekomst heeft. Ook Flickr wil op korte termijn bewegend beeld toevoegen. (Bron: Bright)


23.     Mobiel streaming video


Onder de merknaam Commodore is er een mediaspeler op de markt gebracht. Het is een kastje, bijna even groot als het scherm (2,8 inch), waarop streaming video's kunnen worden vertoont. De video banden staan dus niet op een harde schijf maar komen via een WIFI verbinding tot het apparaat. Daarom volstaat een flash geheugen van 1 of 2 GB. De Commodore Gravel, dat is de naam van deze speler, kost rond de 300 euro. Video's van bijvoorbeeld YouTube en uitzendinggemist.nl kunnen met deze Gravel worden bekeken. 

Meer informatie: www.commodore.nl


24      Boekbespreking "Webstroom grenzeloze impact"


Op de Edusite wordt de Webstroom uitgave "Webstroom: grenzeloze impact" besproken door Marjana Rhebergen. Na het lezen van deze publicatie heeft ze een goed beeld gekregen van de stand van zaken rond streaming video gebruik binnen het Hoger Onderwijs.

 

Marjana schrijft "Sinds vorig jaar ben ik zelf betrokken bij projecten op het gebied van streaming video binnen mijn eigen faculteit. Ik hoopte dan ook dat ik na het lezen van deze publicatie een goed beeld zou krijgen van de stand van zaken rond streaming video gebruik binnen het Hoger Onderwijs. Dat is zeker gelukt. De publicatie bevat vele verschillende soorten projecten: van het opnemen van hoorcolleges tot het gebruik van video binnen het reflectieproces. Wel is het jammer dat niet alle projecten even eenduidig en uitgebreid zijn beschreven. Van sommige projecten had ik wel wat meer willen weten. Zeer interessant waren de twee interviews (hoofdstuk 2 en 3). Ook deze waren voor mijn gevoel iets aan de korte kant, wellicht omdat ik het interessant onderwerp vond en er graag meer over wilde weten. Gelukkig zijn er wel verwijzingen in opgenomen naar relevante artikelen en websites waar verdere informatie te vinden is (en die ik zeker zal gaan raadplegen). Na het lezen van deze publicatie weet je dat vijf jaar Webstroom heeft geleid tot veel samenwerkingsprojecten die weer tot grote veranderingen in het onderwijs hebben geleid. Een grenzeloze impact dus. Ga zo door!"

Bron / lees verder: e-learning.surf.nl


Colofon


Deze nieuwsbrief wordt periodiek samengesteld door de Webstroom redactie: Michel Jansen en Johan Oomen. Reacties en opmerkingen kunt u sturen naar m.jansen@ond.vu.nl <mailto:m.jansen@ond.vu.nl> . 

 

Aanmelden? Mail naar listserv@nic.surfnet.nl <mailto:listserv@nic.surfnet.nl>  met het commando: subscribe webstroomnieuws

|==============================================================| | Webstroom is de community van streaming video | | deskundigen uit het hoger onderwijs. | | Meer informatie over de Webstroom Community is te vinden op: | | | | http://video.surfnet.nl/info/webstroom | | | | Word ook lid van deze community! | |==============================================================| 

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).