www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] nieuwsbrief / newsletter May 2007
Roland Spekle on Thu, 17 May 2007 10:08:48 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] nieuwsbrief / newsletter May 2007


Nieuwsbrief May 2007 / Newsletter May 2007
Barooni / Roland Spekle
(English version below)

Graag wil ik jouw aandacht vragen voor het muziekprogramma in Festival a/d Werf, Utrecht
http://www.festivalaandewerf.nlArnoud Noordegraaf en Luuk Vierhout 'Muze'
In deze muziektheatervoorstelling speelt de mythische figuur Orpheus de hoofdrol. Hij treft in een immens groot archief getuigenissen en levensverhalen van mensen. Orpheus gebruikt deze beelden om zijn verdwenen liefde, die ook uit zijn geheugen dreigt weg te vallen, terug te halen in zijn herinnering. Is het wel zo verstandig om je zo te laten meeslepen en de orde van dingen overhoop te halen?
Arnoud Noordegraaf, één van de meest veelbelovende opkomende componisten, brengt live gespeelde en opgenomen muziek, spel, documentaire, interviews en film samen. Hij stond de afgelopen twee jaar op Festival a/d Werf met de kameropera Voyager en Solitude.
Muze is een Huis a/d Werf muziekproductie.
Donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 mei, 20.00 uur, zondag 20 en maandag 21 mei, 21.00 uur
Locatie: Huis a/d Werf, Utrecht
Ook:
Donderdag 24 en vrijdag 25 mei, Theater Frascati, Amsterdam, http://www.nestheaters.nl


Cilia Erens 'Silencer'
Cilia Erens was jarenlang lid van theatergroep Tender, die nietsvermoedend publiek op onverwachte tijdstippen en locaties verraste. Zo kon je tijdens het kopen van een postzegel ineens middenin een voorstelling belanden.
Silencer is een bijzondere voorstelling over zwijgen, over stilte in groepen, waarbij geluid de hoofdrol speelt. Je moet bereid zijn om het zonder visuele prikkels te stellen. Maar de zorgvuldigheid, de liefde en het oog voor detail waarmee deze voorstelling gemaakt is, kunnen je voor één keer verleiden om je ogen te sluiten en je oren wijd open te zetten. Dan ervaar je de rumoerige wereld die elke dag om je heen is op een nieuwe, intense manier en voel je hoeveel stilte kan vertellen.
Donderdag 17 mei 19.30 uur, vrijdag 18 t/m zondag 20 mei 17.30 en 19.30 uur
Locatie: Huis a/d Werf, Utrecht


Do-the-Undo, El Pino & the Volunteers, Flux en Scram C Baby
'Excelsior Recordings presents ? Under the Stars'
Het Utrechtse muzieklabel Excelsior dat al ruim tien jaar bestaat, heeft diverse grote Nederlandse bands zoals Spinvis onder zijn hoede en biedt ook nieuwe talenten, waaronder Do-the-Undo, El Pino & the Volunteers, Flux en Scram C Baby, een kans. Altijd met hetzelfde startpunt: "We brengen het alleen uit als we het zelf goed vinden."
Anne Soldaat, gitarist en zanger bij het voormalige Darryl-Ann, zet in Do-the-Undo het maken van prachtige, inspirerende popmuziek voort zonder zich ook maar iets aan te trekken van trends. Speciaal voor het festival speelt Do-the-Undo akoestisch.
Onder het kalmerende geluid van gitaren en de banjo, vertellen El Pino & the Volunteers in een akoestisch optreden verhalen over het leven van alledag. Een indrukwekkende mix van alt country, americana, pop en rock.
Flux, een splinternieuwe Groningse band, komt haar dromerige elektronische popmuziek ten gehore brengen.
Het eigenzinnige Amsterdamse Scram C Baby speelt grillige gitaarliedjes met onverwachte wendingen, onregelmatige maatsoorten en verrassende arrangementen, onder andere van hun juist verschenen nieuwe CD.
Maandag 21 mei, 20.15 uur
Locatie: Theater Kikker, Utrecht


Meindert Talma & the Negroes, Roel Bentz van den Berg en films van Harry Smith en Rani Singh
'Harry Smith avond'
Harry Smith (1923 - 1991) was verzamelaar, filmer, schilder en magiër. Kortweg: levenskunstenaar. Zijn verzameling stokoude folk-, country- en bluesliedjes uit de jaren '20 en '30, The Anthology of American Folk Music, is een schatkamer van muziek en een grote inspiratiebron voor artiesten.
De Groningse Fries Meindert Talma bleek hierdoor gegrepen. Hij vertaalde negen liedjes op de CD Nu geloof ik wat er in de bijbel staat. Hij zingt over de moord op Abraham Lincoln en draagt het tragische verhaal van de spoorwegwerker John Henry met een Fries accent voor.
Het filmoeuvre van Harry Smith wordt gerekend tot de hoogtepunten van de avant-garde cinema van de 20ste eeuw. Zijn Early Abstractions worden deze avond vertoond.
Journalist en schrijver Roel Bentz van den Berg geeft een inleiding op de muziekverzameling van Harry Smith.
Tweede programmaonderdeel deze avond is de documentaire Old weird America van Rani Singh, die onlangs op het International Filmfestival Rotterdam in première ging. Deze snelle en gevarieerde documentaire traceert de geschiedenis van Harry Smiths beroemde Anthology. De film bevat zeldzaam archiefmateriaal, optredens en interviews met een hele reeks musici en zangers, waaronder Elvis Costello, Beck, Sonic Youth, Beth Orton, Philip Glass, David Johansen, David Thomas en vele anderen.
Tijdens de uitreiking van de Grammy Award aan Harry Smith, zei hij: "I saw America changed through music." Deze veelzijdige avond doet daarvan verslag.
Met dank aan Jan Hiddink (Paradiso) en Erwin van 't Hart
Dinsdag 22 mei, 19.30-21.00 uur Rani Singh 'Old weird America' (documentaire), 21.15 live programma
Locatie: Theater Kikker, Utrecht


Fátima Miranda 'Diapassión'
Waan jezelf op reis in India, Japan of Afrika. Bevind je in de zee, een tempel, het bos of op een drukke markt. Diapasión is een muzikale voorstelling met veel theatrale en poëtische elementen en roept herinneringen op van geluiden, waarvan je dacht dat je ze vergeten was.
Fátima Miranda is een vermaarde stemkunstenares uit Madrid. Zij bestudeerde de stemkunst en het zingen van vele volkeren en culturen en ontwikkelde ook haar eigen technieken. Miranda maakt gebruik van alle mogelijkheden die haar stem biedt. Soms zingt ze, dan weer gebruikt ze haar stem als een blaas- of percussie-instrument dat is ingebouwd in haar lichaam. Zo kan ze van hemels gezang overgaan naar een brute schreeuw. Soms lijkt het zelfs alsof er meerdere stemmen te horen zijn.
Vrijdag 25 mei, 21.00 uur
Locatie: Rasa, Utrecht


Francisco López ' Absolute Utrecht'
Francisco López is internationaal bekend in de experimentele elektronische muziek. De afgelopen 25 jaar heeft hij geluiden verzameld door naar de wereld te luisteren. Hij brengt industriële geluiden en geluiden uit de natuur dicht bij elkaar. In Absolute Utrecht krijg je soms nauwelijks hoorbare, dan weer geweldig krachtige geluiden te horen. Om volledig mee te gaan tussen die uitersten word je gevraagd een blinddoek om te doen, zodat alleen horen nog telt.
López heeft veel tijd doorgebracht in de Zuid-Amerikaanse jungle en regenwouden. Over zijn ervaringen zei hij: "Het ritme van de tijd en de manier waarop geluid zich daar manifesteert is totaal anders dan die in een menselijke omgeving. Het is er niet mee te vergelijken. Een soortgelijke ervaring wil ik met mijn werk verklanken."
Francisco López heeft wereldwijd honderden concerten, projecten en installaties gepresenteerd. Hij is twee keer beloond met een eervolle vermelding op het Ars Electronica Festival in Linz.
Zaterdag 26 mei, 20.00 uur
Locatie, Huis a/d Werf, Utrecht


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mocht je geen interesse hebben meer informatie te ontvangen, stuur deze email retour met 'unsubscribe' als onderwerp.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


English version


Newsletter May 2007 Barooni / Roland Spekle


I'd like to ask your attention for the music programme of Festival a/d Werf, Utrecht
http://www.festivalaandewerf.nlArnoud Noordegraaf and Luuk Vierhout 'Muze'
The mythical figure of Orpheus is the protagonist of this musical theatre production. In a massive archive, he finds people's testaments and life stories. Orpheus uses these images to remember his departed love, who is also threatening to disappear from his memory. Is it such a good idea to be so caught up in something, that you destroy the order of everything?
Muze is a Huis a/d Werf music production.
Thursday 17, Friday 18 and Saturday 19 May, 20.00 hours, Sunday 20 and Monday 21 May, 21.00 hours
Location: Huis a/d Werf, Utrecht
Also:
Thursday 24 and Friday 25 May, Theater Frascati, Amsterdam, http://www.nestheaters.nl


Cilia Erens 'Silencer'
Silencer is a special production about being silent, silence in groups - sound is the protagonist. Without visual stimulation. Nevertheless, the care, love and eye for detail in this production can seduce you to close your eyes for once, and open your ears wide. To experience the turbulent world around you in a new, intense way - and feel how much silence can tell you.
Thursday 17 May 19.30 hours, Friday 18 through Sunday 20 May 17.30 and 19.30 hours
Location: Huis a/d Werf, Utrecht


Do-the-Undo, El Pino & the Volunteers, Flux and Scram C Baby
'Excelsior Recordings presents ? Under the Stars'
Utrecht music label Excelsior has been around for more than ten years, signing a range of big Dutch names - like Spinvis - while also giving a chance to emerging talent, such as Do-the-Undo, El Pino & the Volunteers, Flux en Scram C Baby, who get to showcase their original talents here. Excelsior's motto, "We only release things we like ourselves", is a guarantee of original and diverse musical delights.
Monday 21 May, 20.15 hours
Location: Theater Kikker, Utrecht


Meindert Talma & the Negroes, Roel Bentz van den Berg and films by Harry Smith and Rani Singh
'Harry Smith evening'
Harry Smith's famous collection of folk, country and blues - The Anthology of American Folk Music - has inspired many artists, and is introduced by journalist and writer Roel Bentz van den Berg. Meindert Talma sings about the murder of Abraham Lincoln and performs the tragic story of John Henry with a Frisian accent. Smith's film Early Abstractions also screens, along with the documentary Old weird America, by Rani Singh.
With thanks to Jan Hiddink (Paradiso) and Erwin van 't Hart
Tuesday 22 May, 19.30-21.00 hours, Rani Singh 'Old weird America' (documentaire), 21.15 live programme
Location: Theater Kikker, Utrecht


Fátima Miranda 'Diapassión'
Imagine you are travelling in India, Japan or Africa. In the sea, a temple, the forest or a busy market. Diapasión is a musical production with many theatrical and poetic elements, evoking memories of sounds you thought you had forgotten. Fátima Miranda is a renowned artist from Madrid, who uses all of the possibilities of the voice. Sometimes, it even seems you are listening to several voices at once.
Friday 25 May, 21.00 hours
Location: Rasa, Utrecht


Francisco López ' Absolute Utrecht'
Francisco López has an international reputation in experimental electronic music. Over the past 25 years, he has collected sounds by listening to the world. He brings industrial sounds and sounds from nature together. Absolute Utrecht combines hardly perceptible sounds with strong, powerful noises. In order to get the best from these extremes, you are asked to wear a blindfold, so only your hearing is active.
Saturday 26 May, 20.00 hours
Location: Huis a/d Werf, Utrecht
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
If you don't wish to receive more information, please return this email with 'unsubscibe' as subject.


--
---------------------------------
Barooni
Roland Spekle
P.o.box 12012
3501 AA Utrecht
The Netherlands
Tel: +31(0)20 6839262
Mobile: +31 (0)6 411 88 580
email: barooni {AT} xs4all.nl
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).