Stoffel Debuysere @ argos on Fri, 21 Sep 2007 13:25:55 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ELIANE RADIGUE, TONY CONRAD en KEN JACOBS in Brussel!


In het kader van het ARGOS project Open Archive #1 (29.09 - 10.11.07) zijn drie invloedrijke figuren uit de avant-garde muziek- en filmwereld te gast in verschillende lokaties in Brussel, met unieke performances, lezingen en vertoningen:

De Franse componiste Eliane Radigue (FR, 1932) is een pionier op het gebied van elektroakoestische muziek. Deze oud-leerlinge van Pierre Henry en Pierre Shaeffer heeft een klein maar uitzonderlijk oeuvre opgebouwd. Haar grote muze is de Arp synthesizer waarmee ze al jaren traag evoluerende en weidse klankschappen componeert - subtiele en pure muziek die de opperste concentratie van de luisteraar vraagt. Vanuit een intens beleven van het Tibetaanse boeddhisme, componeert Radigue de laatste 20 jaar gemiddeld één werk elke drie jaar. Zo schrijft ze sinds kort werk op vraag van welbepaalde muzikanten. De compositie 'Naldjorlak' voor cellist Charles Curtis, die wordt opgevoerd bij Argos, is in deze reeks het meest recente werk. Dankzij een reeks van recente heruitgaves op CD wordt haar werk nu ontdekt door een nieuwe generatie componisten, muzikanten en muziekliefhebbers. Zo werd ze in 2006 bekroond op het Ars Electronica festival.

Violist, componist, film- en videomaker Tony Conrad (US, 1940) stond mee aan de wieg van de 'minimalistische' muziekbeweging en speelde een centrale rol in de experimentele filmscène in het New York van de jaren 1960. Hij was medeoprichter van het 'Theatre of Eternal Music' collectief (met La Monte Young, Angus MacLise en John Cale - die even later furore zou maken met the Velvet Underground ), dat tegen alle toenmalige conventies in een nieuwe muzikale taal ontwikkelde die bestempeld werd als "dream music". Muziek werd uit de greep van de muzikale hoogcultuur bevrijd, door improvisatie en participatie boven compositorisch autoritarisme te stellen, en via een nieuw gebruik van harmonische intervallen te focussen op het luisteren zelf. Ook met zijn audiovisueel werk bevraagt en ondermijnt Conrad de wetten van het kijken en luisteren. Met zijn bekendste film, the Flicker (1966), zocht hij naar een visueel equivalent van muzikale consonantie, resulterend in een bombardement van stroboscopische flitsen die op hun beurt optische kleureffecten produceren. Na zijn samenwerking met de Krautrockformatie Faust in de jaren 1970 koos Conrad om voltijds te gaan doceren aan de media-faculteit van de Universiteit van Buffalo. Sinds zijn werk in de jaren 1990 opnieuw onder de aandacht werd gebracht is hij actiever dan ooit op tal van fronten.

Ken Jacobs (US, 1933) is een centrale figuur in de naoorlogse experimentele filmwereld. Na zijn universitaire opleiding kwam hij terecht in het veelbewogen artistieke klimaat in New York, waar hij zich opwierp als een bevlogen filmmaker en activist. Hij richtte samen met zijn vrouw Flo de Millennium Film Workshop op, en was verantwoordelijk voor een van de eerste universitaire cinema- opleidingen. De films en performances van Jacobs exploreren het onderbewustzijn van de cinema-ervaring, de regionen waar de constructie van licht, beweging, snelheid en frame een puur zintuigelijk schaduwenspel opwekken, voorbij de grenzen van cinematografische tijd en ruimte. In films zoals Tom, Tom the Piper's Son (1969-1971) dissecteert en manipuleert hij bestaand filmmateriaal, deconstrueert elke sequentie en elk gebaar, verdiept zich in textuur en ruimte, en choreografeert, als een zelfbenoemde "cine-pupeteer" een secundair discours van vergeten en ontgonnen tijd. In zijn performances en recent videowerk verkent hij het fenomeen van "eternalisms", paradoxale verschijningen waarbij objecten en figuren lijken opgesloten te zijn in een spasme van oneindige, traag bewegende rotaties. Dit is cinema die de curve van de menselijke perceptie omkeert, en zijn kracht ontleent aan de mysteries van ons eigen kijken en denken. Zijn Magnus Opus Star Spangled to Death (2004), dat bij Argos wordt vertoond erd onder andere door de Los Angeles Film Critics Association's bekroond als de beste productie in de "Experimental/Independent" categorie.

DATA
Eliane Radigue
donderdag 4 OKTOBER // 20:30 // ARGOS
concert Charles Curtis (cello): 'Naldjorlak', a composition by Eliane Radigue for Charles Curtis. in the presence of Eliane Radigue . (+ Mika Vainio / Lucio Capece)


vrijdag 5 OKTOBER // 20:00 // Q-O2 WERKPLAATS
LEZING Manu Holterbach over Eliane Radigue + opening sound- installation 'sigma'


Tony Conrad
zaterdag 13 oktober // 20:30 // BOZAR
PERFORMANCE Forty-five Years on the Infinite Plain (Tony Conrad + guestmusicians)


zondag 14 oktober // 18:00 // ARGOS
LEZING / PERFORMANCE: A Sunday Afternoon with Tony Conrad

Ken Jacobs
zaterdag 20 oktober // 14:00 // ARGOS
SCREENING Star Spangled To Death + Ken Jacobs in conversation with Mark Webber


zondag 21 oktober // 20:30 // BOZAR
PERFORMANCE Nervous Magic Lantern with a live soundtrack by Aki Onda


meer info: www.argosarts.org

lookin forward!
cheers

Stoffel


Stoffel Debuysere www.argosarts.org mail: stoffel@argosarts.org skype: stoffeldebuysere phone: +32 2 229 00 03 mobile: +32 496200605



______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).