www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Persbericht [01-10-07] kunstprogrammering STRP Festival
Bente Bollmann_STRP on Fri, 5 Oct 2007 10:10:28 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Persbericht [01-10-07] kunstprogrammering STRP Festival


Beste lezer,

 

Vandaag wordt de volledige kunstprogrammering van het STRP Festival bekend gemaakt. Tijdens de tweede editie van dit art & technology festival is er een uitgebreide expositie, een visuals programma, performances, workshops en een muziek programma. In totaal zijn er meer dan 120 programma onderdelen.

 

Het STRP Festival vindt plaats van 22 â 25 oktober in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven en wordt geopend met een concert van The Chemical Brothers. Naar verwachting brengen 15.000 mensen een bezoek aan STRP.

 

Hieronder en in de bijlage vindt u het persbericht met daaronder een volledig programma overzicht. Voor meer informatie, beeldmateriaal en persaccreditaties kunt u met mij contact opnemen.

 

Vriendelijke groet,

Bente Bollmann

 

STRP Festival
P.O. Box 272 / 5600 AG Eindhoven / The Netherlands
Tel: +31 (0)40 2367228 / Fax: +31 (0)40 2377676 / GSM: +31 6 241 201 02

http://www.strp.nl <http://www.strp.nl> 

 

The next edition of STRP will take place between the 22th and 25th of November 2007 in the former industrial area, Strijp S, in Eindhoven, the Netherlands.

 

 

PERSBERICHT     -    VOOR DIRECTE PUBLICATIE

Eindhoven, 1 oktober 2007

 

Kunstprogrammering STRP Festival bekend

Na het succesvolle debuut in 2006, vindt van 22 t/m 25 november de tweede editie van het STRP Festival plaats in het Klokgebouw te Eindhoven. STRP is ÃÃn van de grootste art & technology festivals in Europa en heeft een vier dagen durend multidisciplinair programma met meer dan 120 kunstwerken, performances en artiesten. Eerder al werd het muziekprogramma bekend en vandaag maakt de organisatie het kunstprogramma openbaar.

Uitgangspunt bij het samenstellen van het programma was dat STRP een laagdrempelig festival is, gericht op een breed publiek. Het programma draait om robotics, music, visuals en interactive art en is op te delen in een expositie, een visuals programma, een muziekprogramma en een deel met performances, workshops en lezingen. Het programma omvat enkele premiÃres, prijswinnende werken en bijzondere samenwerkingsprojecten.

Expo

De uitgebreide robotics en interactive art expo daagt de bezoeker uit zÃlf op onderzoek te gaan. De werken variÃren van klein, subtiel en poÃtisch tot imposant en overweldigend. Mede door het interactieve aspect wordt de steeds vager wordende grens tussen technologie, mens en kunst opgezocht: een vaak confronterende ervaring!

STRP is trots te kunnen melden dat âOur Daily Dreadâ op het festival in premiÃre gaat. Dit is het laatste werk van de toonaangevende, Amerikaanse mediakunstenaar Ken Rinaldo. Our Daily Dread heeft de mechanisatie van onze voedselproductie als thema en is een installatie van robotarmen, koeienoren, videobeelden en slachthuisgeluiden. Een zeer esthetisch werk is het Interactive Balloon Ballet van Christopher Bauder (GER). Dit enorme werk bestaat uit een grid van ballonnen die als atomen door de ruimte zweven en van binnenuit verlicht worden. Robert Henke âbeter bekend als Monolake- maakte een muziekcompositie bij dit werk. Tijdens een speciale performance voeren de ballonnen een subtiel balletspel op.

De Italiaanse Sonia Cillari komt met een theatraal, interactief werk naar het STRP Festival. Bij haar interactieve performance âIf you are close to meâ staat een danseres op een vloer vol sensoren. Door dichterbij haar te komen, beÃnvloedt de bezoeker een electromagnetisch veld om haar heen dat zichtbaar wordt gemaakt in prachtige visuals en audiocomposities. Cillari kreeg met dit werk een Honorable Mention tijdens het prestigieuze Ars Electronica Festival in 2007. Een ander prijswinnend werk is Camera Lucida van Evelina Domnitch en Dimitri Gelfand (RUS/USA). In hun âsonochemisch observatoriumâ maken zij op een wonderlijke manier geluid zichtbaar. In totaal zijn er ruim 30 kunstwerken op STRP te bewonderen Ãn beleven.

 

Visuals
Het visuals programma bestaat uit video art/video clips, live cinema, animatie en documentaires. De live cinema performances zijn een once in a lifetime ervaring waarbij beeld en geluid volledig op elkaar zijn afgestemd en haast een nieuwe dimensie lijkt te worden gecreÃerd. 

Zo biedt Feed van de Oostenrijker Kurt HentschlÃger een grensoverschrijdende beleving die alle zintuigen op tilt doet slaan. Feed begint rustig, maar al snel komt de performance letterlijk op stoom en zitten de toeschouwers in een donkere ruimte, vol rook, stroboscopen, projecties van androgyne wezens en een oorverdovend lawaai. Feed is ontwikkeld voor âTheater Biennial Venice 2005â.

Tijdens het Animation Festival op zondag staan voormalig Eindhovenaar George Pal (1908) en de animatiesoftware Blender centraal. Pal ontwikkelde de stop motion animatietechniek waardoor hij wereldwijd als dà grondlegger van de hedendaagse animatie wordt gezien. Hij heeft twee Oscars en een ster op de Walk of Fame in Hollywood. Blender is gratis open source software voor 3D animatie en er zijn animatiefilms mee te maken die kwalitatief gelijkwaardig zijn aan die van de grote Hollywood studioâs. In 2006 ging de met Blender gemaakte film Elephants Dream in premiÃre; het was wereldwijd de eerste animatiefilm gemaakt met open source software en nog in HD-kwaliteit ook.

Other

Theater en performances, workshops en lectures; op STRP is genoeg te doen wat niet in ÃÃn van de hoofdcategorieÃn te vangen is. Een premiÃre is de performance IM-agined van de wereldberoemde Belgische balletgroep Joji Inc. De dansers maken gebruik van de high tech Lumalive technologie van Philips waarbij de kleding licht uitstraalt en op die manier als communicatiemiddel in de voorstelling wordt gebruikt. Ook deze voorstelling gaat op STRP in premiÃre. 

Het lecture-programma met internationaal aansprekende sprekers biedt, naast alle beleving en vermaak, de nodige verdieping. Ondermeer filmmaker Floris Kaayk en mediakenner Koert van Mensvoort geven een lezing. De documentaire Technocalyps zal tot hevige discussies leiden over de invloed van technologie op de evolutie van de mens.

Music

Op 22 november wordt het STRP Festival geopend met een concert van ÃÃn van de bekendste electronische bands wereldwijd: The Chemical Brothers. Het muziekprogramma op vrijdag en zaterdag begint om 20:00u en gaat door tot zes uur in de ochtend. Het uitgebreide muziekprogramma brengt naast grote namen ook prachtige, hoogtechnologische experimenten binnen de electronische muziek. Zo is de performance van 5MM (DJ Akufen en VJ Coutu-Dumont) een waar audiovisueel pareltje van diepe soundscapes en vervreemdende projecties. Van een heel andere orde: het Franse Aufgang dat uit twee grand-pianos en electronica bestaat: Jeff Mills meets Keith Jarrett!

Het volledige programma en alle informatie staat op www.strp.nl

Het STRP Festival wordt mede mogelijk gemaakt door:
Hoofdsponsors: Eindhoven Leading in Technology, Trudo
Sponsors: NXP (founded by Philips), Imtech, ASML, High Tech Campus, Brainport, City Dynamiek, Vestide, Park Strijp Beheer, Fontys, MINI Eindhoven/Venlo, PreVision, Eindhovens Dagblad, Bronsveld & De Gier, Lasso, Zinder
Fondsen / subsidiÃnten: VSB Fonds, Mondriaan Stichting, FPPM, BNG Cultuurfonds, Prins Berhard Cultuurfonds, Thuis Kopie Fonds, Provincie Noord Brabant, SRE, Gemeente Eindhoven, NBKS, BraM, Bisk
Mediapartners: 3FM, DE:BUG, DJBroadcast, 3voor12, Kink FM, Digicult, LiveXS, Bright, CityDogs, Kijk, Gonzo Circus, CultureTV, Radio Decibel

 

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

STRP Festival
Bente Bollmann
040 236 72 28 of 06 241 201 02 
bente {AT} strp.nl

 

www.strp.nl

 

TOTAAL PROGRAMMA OVERZICHT STRP FESTIVAL 2007

 

EXPOSITIE
Ken Rinaldo (USA) â Our Daily Dread
Christian Moeller (USA) â Cheese
WHITEvoid / Christopher Bauder (GER) â Electricmo0ns
M. van Bakel & B. Spinhoven â Time Ring
Olaf Mooij â Hersenauto
E. Domnitch & D. Gelfand (RUS) â Camera Lucida: Sonochemical Observatory
Marnix de Nijs â Beijing Accelerator
Edwin van der Heide â Pneumatic Sound Field
Studio Roosegaarde â Dune 4.1
Sonia Cillari (IT) â Se Mi Sei Vicino (If You Are Close To Me)
Jiacong Yan (USA) â Whisper
PIPS:lab â Luma2solator
The Game of Life â The 192 Loudspeaker Experience 
Freerk Wieringa â Hand / Dog 
Informationlab â Cell Phone Disco 
Jonas Vorwerk â Lightbox Sequencer 
MEC (FR) â Motor Karaoke 
Adriaan Stellingwerff (NL/AUS) â Eternal Sunset 
Susigames (GER) â Edgebomber 
Dirk Eijsbouts â TFT Tennis 
Pascual Sisto (ESP) â various works
Jelte van Abbema â Virtureel 
Johannes Taelman (BE) â I-Robot 
Hugo Vrijdag â De Betekenaar 
G. van Bon, M. Liefting & MAD â TAOS
Ramon Schreuder â i_AM: installation 
Theodore Watson (USA) â Vinyl Workout 
E. Groen & P. de Vries â Big Jim 
R. Kok, J. Oliemans & N. Lelieveld â ShameStation 
J. Strijbos & R. van Rijswijk â SoundSpots

VISUALS
Kurt HentschlÃger (AUT) â Feed
Scanner & Tez (UK) â Blindscape
D-Fuse (UK)
Bas van Koolwijk
sxs enterprise (NL/GER) â fear_lab
Otolab (IT)
Echran (IT)
Het vleesgeworden videowoord â AV Scaping Series
VJ Neef â Winner Visuals Sensations â06/â07
Special outdoor light installation by Har Hollands

PERFORMANCES
JOJI INC â IM-agined
R. Henke (aka Monolake) and C. Bauder (GER) ATOM
Die Audio Gruppe (GER)- Audio Ballerinaâs
PIPS:lab â DieSpace
Edwin van der Heide â Laser Sound Performance
Gato Bizar â True love
Staalplaat Soundsystem â Yokomono
Electric Circus â Melodious Monk
J. Westendorp, A. Tseng & D. Janssens â Tijdwerk

LECTURES
Paradise by the Laptoplight met o.a. Koert van Mensvoort en Ken Rinaldo 
Agora Debat over Europese Unie, copyright en innovatie. Met o.a. Eboman.
Floris Kaayk over animatie 
Frank Theys over Transhumanisme
Sonja de Leeuw over Eric de Vries
Marco Mancuso over Digicult
Joeri Kassenaar over Blender

WORKSPACE
Circuitbending workshop: G. Gieskes & K. Klomp
Gameboy workshop: firestARTer & Lo-bat
Ringtone Machine: Muzieklab Brabant

MUSIC
Donderdag 22 november
Opening concert: The Chemical Brothers           19.30 â 00.00

Vrijdag 23 november                        20.00 â 06.00
RÃisÃn Murphy (ex Moloko) (UK)
Radio Soulwax presents:
2 Many DJâs (BE)
Soulwax Niteversions (BE)
Mr. Oizo (FR)
Goose (DJ-set) (BE)
Sebastian (FR)
Modeselektor (live) (GER)
Joost van Bellen
Does it offend you, yeah? (UK)
Guns N Bombs (USA)
The Longmen

Zaterdag 24 november                     20.00 â 06.00

Dave Clarke (UK)
TrentemÃller (live in concert) (DEN)
Monolake (live) (GER)
Apparat & Band (GER)
Speedy J
Daniel Bell (USA)
5MM (Akufen & VJ Coutu-Dumont) (CAN)
District One (Bart Skils & Anton Pieete live)
Aufgang (FR)
Various Production (UK)
Loefah (UK) 
2000 and One 
303 Allstars
Lady AÃda 
YOTR 
Robob 

Zondag 25 november                        18.00 â 23.00

The relaxed sounds of Broke: Ari Daily & Damn Tasty DJâs

 

 

TICKETINFORMATIE
Tickets via www.strp.nl en Ticket Service

Donderdag openingsconcert The Chemical Brothers: â34,00*

Vrijdag dagticket: vvk: â9,50* (geldig tot 20:00 uur)
Vrijdag combiticket: vvk: â24,-* / deur: â26,- (geldig voor vrijdag dag- en nachtprogramma)

Zaterdag dagticket: vvk: â9,50* (geldig tot 20:00 uur)
Zaterdag combiticket: vvk: â24,00* / deur: â26,- (geldig voor zaterdag dag- en nachtprogramma)

Zondag ticket: vvk: â9,50*

Passe-partout: â 38,00* (geldig voor hele festival, behalve voor The Chemical Brothers)

Kinderen tot 4 jaar gratis
Kinderen tot 12 jaar â5,- (alleen dagtickets)

 

 

 

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).