www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] ARGOS // Laura Mulvey Lezing // vrijdag 26.10.2007
Stoffel Debuysere {AT} argos on Wed, 24 Oct 2007 10:16:53 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ARGOS // Laura Mulvey Lezing // vrijdag 26.10.2007


ARGOS, Centrum voor Kunst & Media in Brussel, presenteert

Laura Mulvey lezing
VRIJDAG 26.10.2007 // 20:30 // gratis

Filmmaakster en -critica Laura Mulvey (UK, 1941) is professor film- en mediastudies aan Birkbeck College, University of London. Haar kritisch werk uit de jaren 1970, vooral haar essay Visual Pleasure and Narrative Cinema (1975), wordt beschouwd als een van de belangrijkste bouwstenen van de feministische filmtheorie. In de periode 1974-1982 produceerde ze samen met haar man Peter Wollen tal van theoretische films, met raakvlakken in de discours van feminisme, semiotiek, psychoanalyse en linkse politiek. Later produceerde ze samen met kunstenaar Mark Lewis ook de film Disgraced Monuments (1993). Haar recente boek Death 24x a Second: Stillness and the Moving Image (2006) biedt een aantal reflecties op de impact van nieuwe technologieën op de cinema ervaring, en dan vooral betreffende de relatie tussen het bewegend en stilstaand beeld. De mogelijkheden om het beeld te vertragen, herhalen en bevriezen zorgen immers voor een verschuiving van een voyeuristische naar een eerder fetisjistische verhouding tot het cinematografisch object.

in de context van het programma 'Cinema in Transit'
Wat betekent ‘Cinema’ vandaag? In de nasleep van zijn honderdste verjaardag lijkt het regime van cinema steeds verder uit te deinen, verplinterd over tal van media en modaliteiten, gebaseerd op uiteenlopende technologieën en motieven. Nu het analoge beeld in ijltempo wordt vervangen door het digitale, voorbij de materialiteit van video en film, wordt er meer geproduceerd en gedistribueerd dan ooit tevoren, maar tegelijk wordt ons kijken, luisteren en ervaren sterk gefragmenteerd en geïndividualiseerd. Cinema heeft niet langer een eigen plaats, maar is overal, vermengd met en geïntegreerd in andere culturele vormen, onontkoombaar. Binnen die context is een (hernieuwde) toenadering tussen cinema en beeldende kunsten merkbaar, niet alleen in het werk van een groot aantal kunstenaars, maar ook op institutioneel vlak. De vertrouwde tegenstelling tussen de ‘black box’ en de ‘white cube’, tussen cinema- en museumcultuur, is niet langer vol te houden, en de roep om nieuwe modellen weerklinkt steeds luider. Wat voor betekenisverschuivingen brengen deze evoluties en contaminaties teweeg, in ons kijken en denken over kunst en film? Biedt beeldende kunst een vrijhaven voor cinema, waar het eindelijk al zijn radicale beloftes kan waarmaken, of is het eerder een transitzone, een tussenstap in het her-denken van het cinema project?


www.argosarts.org

ook deze week:
24-OKT 20:30 MEDIA MATTERS ARTISTS PRESENTATION // Johan Grimonprez, in gesprek met Dirk De Wit


25-OKT 20:30 WAYS OF HEARING CONCERT // Tetuzi Akiyama + Jozef van Wissem, Mattin + Junko + Michel Henritzi trio

27-OKT 20:30 PREMIERE SCREENING // STEVE REINKE FINAL THOUGHTS, SERIES ONE
Stoffel Debuysere www.argosarts.org mail: stoffel {AT} argosarts.org skype: stoffeldebuysere phone: +32 2 229 00 03 mobile: +32 496200605______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).