www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Sonic Acts XII - The Cinematic Experience
Annette Wolfsberger on Thu, 20 Dec 2007 17:40:40 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Sonic Acts XII - The Cinematic Experience


Sonic Acts XII - The Cinematic Experience
21 t/m 24 februari 2008 Amsterdam
Paradiso, De Balie, Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk)

Van 21 t/m 24 februari 2008 organiseert Sonic Acts onder de titel The Cinematic Experience een festival met een conferentie, veel live- optredens, een filmprogramma en een expositie in Paradiso, De Balie en Nederlands Instituut voor de Mediakunst in Amsterdam. Centraal staat het medium cinema als manier om ons bewust te maken van ons eigen fysieke systeem.

Het festival besteedt ruim aandacht aan de rijke geschiedenis van de cinematische ervaring; van toverlantaarns, lichtorgels en zoëtropes tot ervaringsmachines en immersieve omgevingen. Ook wordt er vooruit gekeken. Biedt celluloid nog aanknopingspunten voor de cinema van de toekomst? Gaat cinema zich in de nabije toekomst ontdoen van het representatieve narratief? En wat is de rol van sensorische overload in de cinema van de toekomst?

Conferentie
De driedaagse conferentie biedt een veelzijdig en diepgravend overzicht van de cinematische ervaring. Internationale sprekers afkomstig uit de film, beeldende kunst, muziek, wetenschap, literatuur en de kunstgeschiedenis gaan vanuit hun eigen vakgebied in op de historische ontwikkelingen en de huidige positionering, en ze laten hun licht schijnen op de nabije toekomst.


Sprekers zijn onder anderen Douglas Kahn (professor aan de universiteit van California in Davis, auteur van ondermeer Noise, Water, Meat over de geschiedenis van geluid in de kunsten), Erkki Huhtamo (media-archeoloog, curator en schrijver, docent UCLA), Arjen Mulder (schrijver, vertaler, media theoreticus en bioloog, schreef verschillende boeken over mediakunst en de relatie tussen technische media, fysieke ervaringen en geloofssystemen, waaronder Understanding Media Theory), Timothy Druckrey (docent, curator en auteur, stelde uitgave Ars Electronica: Facing the Future samen, en is auteur van Culture on the Brink), Mika Taanila (filmregisseur en docent video aan de kunstacademie van Helsinki, wiens films media-archeologische onderzoeken zijn naar de ontwikkeling van technologie als onderdeel van onze samenleving).

Live performances
Het gelegenheidscollectief The Drone People geeft speciaal voor Sonic Acts een voorproefje van het project 24 Hour Drone People dat vlak na Sonic Acts tijdens het Stockholm New Music festival zal plaatsvinden. Met The Drone People, een initiatief van iDEAL labelbaas Joachim Nordwall, worden Tijd, Traditie, Toekomst en Verleden gevierd en een hommage gebracht aan drone grootheden als LaMonte Young en Tony Conrad. The Drone People zijn: CM von Hausswolff, Hildur Ingveldardóttir Gudnadóttir, Stephen O'Malley, BJ Nilsen, Joachim Nordwall, Mika Vainio en C.Spencer Yeh.
Ulf Langheinrich presenteert zijn nieuwe audiovisuele voorstelling Drift voor het eerst in Nederland. In Drift evolueert een realistisch beeld langzaam naar een abstracte vertelling in beeld en geluid. In dit proces van opeenvolgende metamorfoses worden parallel meerdere lagen van tijd en ruimte met elkaar verweven, in een voortdurend veranderende samenstelling.
In samenwerking met het GRM (Groupe de Recherches Musicales, het Franse onderzoeksinstituut voor hedendaagse muziek) brengt Sonic Acts het Acousmonium voor het eerst naar Nederland. In 1974 ontwikkelde de Franse componist François Bayle het Acousmonium in het GRM in Parijs; het is een opstelling met 80 luidsprekers van verschillende afmetingen die verspreid staan opgesteld op verschillende hoogte en afstanden ten opzichte van elkaar. Uit de speakers klinken werken die speciaal voor deze opstelling zijn gecomponeerd, door onder anderen: Pierre Schaeffer, Pierre Henry, Michel Chion, Ivo Malec, Bernard Parmegiani, François Bayle en Daniel Teruggi.


Filmprogramma
In het filmprogramma wordt aandacht besteedt aan de essentiële bouwstenen van cinema, met programma's als Absolute Frame, Absolute Time en Absolute Sound waarin ondermeer de film The Art of Vision van Stan Brakhage te zien is. Een onvergelijkelijke filmervaring waarbinnen de meester van de cinema het complete spectrum van de filmtaal ontsluit in een meer dan vier uur durende film. Verder worden binnen dit programma de moderne klassieker Instructions for a Light and Sound Machine van Peter Tscherkassky, The Flicker van Tony Conrad en Battleship Potemkim Dance Edit (120bpm) vertoond. Weekend van Walter Ruttmann is een unieke film zonder beeld van een weekend in Berlijn in 1929.


In het Artist in Focus programma staat onder anderen Mika Taanila, en Rose Lowder die al meer dan dertig jaar werk maakt op het snijvlak van fotografie en film. In het programma Future Cinema wordt een tipje van de sluier opgelicht van waar het in de toekomst mogelijkerwijs naartoe zou kunnen gaan, met ondermeer Monochrome Transporter van Thomas Kubli, waarbinnen je in een vlak van Yves Klein Blauw beeldfragmenten ontwaart. Verder werk van de Amerikaanse media-artiest Cory Archangel en Light Reading(s) van de Amerikaanse geluidskunstenaar Stephen Vitiello.

Expositie
De expositie in het NIMk (Nederlands Instituut voor de Mediakunst) loopt van 22 februari tot 22 maart 2008. Alle werken die worden getoond gaan over het creëren van een vorm van cinematic experience. Ze zijn zeer uiteenlopend van discipline en vorm, van muziek tot beeldende kunst en van installatie tot mediakunst. Met werken van onder anderen: Julien Maire (FR), Ulf Langheinrich (DE), Boris Debackere (BE), Leerraum (CH) en Kurt Hentschläger (AT).De website voor de komende editie van Sonic Acts is binnenkort operationeel, daar is meer informatie over het festival te vinden. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan wel al, op: www.sonicacts.com______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).