www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] STRP Festival start RFID-experiment
Ties van de Werff_STRP on Thu, 28 Oct 2010 11:25:45 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] STRP Festival start RFID-experiment


STRP Festival start RFID-experiment: eSphere

 

Dit jaar STRP Festival zal een field trial houden van haar nieuwe creatie: de eSphere. Met de eSphere wordt de virtuele wereld en de fysieke werkelijkheid samengebracht en wordt er een extra, technologische dimensie toegevoegd aan de kunstbeleving. Samen met kunstenaars, bezoekers en vrijwilligers creëert STRP festival zo een nieuwe betekenis van kunst, muziek en performances. Met de field trial 'eSphere' experimenteert STRP met innovatieve technologieën en legt zij verbindingen tussen verschillende bedrijven, onderzoekscentra en organisaties.

 

Field trail: eSphere

Tijdens de komende editie experimenteert STRP op grote schaal met RFID in de field trial 'eSphere'. Bezoekers kunnen via RFID-polsbandjes kunstwerken 'taggen' zodat de virtuele en de fysieke werkelijkheid samenkomen. Voor het eerst worden collectieve ervaringen van bezoekers zichtbaar en kan er een collectieve mind map gemaakt worden van een heel kunstfestival. Om dit unieke project mogelijk te maken, werkt STRP nauw samen met TU/e, TU Delft en verschillende jonge bedrijven op het gebied van nieuwe media. Daarnaast biedt de gegenereerde data nieuwe onderzoeks mogelijkheden voor bedrijven als TNS Consult.

 

Real-time research

Samen met onderzoeksbureau TNS Consult onderzoekt STRP de mogelijkheden van RFID voor nieuwe vormen van 'real-time' onderzoek. Nog niet eerder was het mogelijk om met behulp van RFID, data over de activiteiten op het festival van de bezoeker direct te versturen en (anoniem) uit te lezen. TNS Consult onderzoekt op STRP Festival hoe deze technologie een nieuwe manier van onderzoek mogelijk maakt onder de noemer 'Realtime research'. 


Conferentie 'eSphere: Living in the Cloud'

Met de 'eSphere' - wat volgend jaar haar tweede fase zal ingaan - wordt STRP naast kunstfestival ook een levendig laboratorium. Een plek waar de culturele implicaties van technologieën onderzocht worden en een nieuwe betekenis krijgen. Tijdens het technologische kunstfestival  in Eindhoven vindt er op 26 november een conferentie plaats om te reflecteren op het gebruik van deze technologieën. Op de conferentie 'eSPhere: Living in th Cloud' presenteren keynotes als AaronKoblin, Semir Zeki en Kevin Warwick, samen met sprekers alGeert Lovink, Matthew Fuller, Warren Neidich, Paolo Cirio en vele anderen, hun visie op de mogelijkheden en valkuilen van 'cloud culture' en 'the internet of things'. 

 

STRP Festival vindt plaats van 18 t/m 28 november in Eindhoven (NL). Voor meer info, ga naar www.strp.nl. 

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).