www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] 6 oktober: Interactieve Do It!-avond in Temporary Stedelijk
Remco on Tue, 4 Oct 2011 12:25:47 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] 6 oktober: Interactieve Do It!-avond in Temporary Stedelijk


Load It!
Donderdag 6 oktober, 19.30 – 23.00 uur
19.30 – 20.30 uur: introductie + paneldiscussie
20.30 – 23.00 uur: games door het hele museum

Locatie: Auditorium, museumcafé en museumzalen van het Stedelijk Museum
?Entree: gratis met toegangsbewijs voor het museum?
Voertaal: Engels?
Reserveren: via reservations {AT} stedelijk.nl

Wereldpremiere van 3 videogames ontwikkeld door beeldend kunstenaars en gamedesigners ontwikkeld in het kader van het onderzoeksproject A Split Second, een initiatief van Stedelijk Museum Amsterdam en Submarine Channel:

* Sollmann (Part 1: The Harbour) door Marcel van Eeden en Jorrit de Vries
Beeldend kunstenaar Marcel van Eeden en gamedesigner Jorrit de Vries hebben deze korte en mysterieuze third-person 3D game ontwikkeld waarin de hoofdpersoon vergiftigd wordt en langzamerhand zijn zicht en gehoor verliest en steeds moeilijker kan bewegen. De game vindt plaats in de Rotterdamse haven van de jaren ’40 tijdens de Tweede Wereldoorlog rondom het schip de Cornelia Maersk, geïnspireerd op en in lijn met eerdere projecten van Van Eeden. Van Eeden's tekeningen zijn nauwkeurig vertaald naar een 3D game-omgeving door De Vries. 

* FLX. door Han Hoogerbrugge en Sander van der Vegte
Multimedia kunstenaar Han Hoogebrugge en gamedesigner Sander van der Vegte hebben een unieke multiplayer platform game ontwikkeld. In FLX. bedient iedere speler een karakter die verbonden is met een andere speller via een elastiek. Spelers worden dus gedwongen om samen te werken zonder enige vorm van communicatie. Zoals in poker, is het gedrag van je medespeler de enige vorm van communicatie. 

* Styleclash – The Painting Machine Construction Kit
Beeldend kunstenaar en gamesontwikkelaar Jochem van der Spek creëerde voor de iPad een tekenspel: Styleclash – The Painting Machine Construction Kit. De speler bestuurt een virtuele tekenmachine, waarvan hij de belangrijkste eigenschappen door de speler zelf kunnen worden bepaald en de visuele output beinvloedt van de machine. Door de iPad te bewegen, draait bovendien een camera om de machine heen. Zo wordt het mogelijk voor de speler om zijn machine aan het werk te zien. In de uiteindelijke versie, die zal worden uitgebracht op de iPad 2, kan de speler het ook opnemen tegen machines van anderen en ontstaat er een echte 'style clash'. 

Tijdens de paneldiscussie bespreken internationale deskundigen, op het gebied van gamen en hedendaagse kunst, hoe games kunnen worden gepositioneerd en tentoongesteld in een museum. Met o.a. de volgende sprekers: 
* Isabelle Arvers (freelance conservator, gespecialiseerd in kunst en videogames)
* Bruno Felix (directeur Submarine Channel)
* Matthias Fuchs (gamepionier, conservator en senior docent aan de universiteit van Salford)
* Bart Rutten (conservator Stedelijk Museum).

Daarnaast kun je een selectie recente games testen, waaronder Portal 2, Echochrome 2, The Path en Limbo, in gamecabines die speels verspreid door de museumzalen staan. Ontdek hoe de 21e eeuwse remake van Pacman eruitziet, en bewonder de duizelingwekkende gametechniek van het first person puzzelplatform game Portal 2. Navigeer door ruimtes die zelfs Escher zijn hoofd zou doen draaien in Echochrome 2 en vergeet niet eerst virtueel dood te gaan voor je naar het volgende niveau in Limbo gaat. 

DING! Prijs voor A Split Second
Load It! is het resultaat van het project A Split Second, een initiatief van het Stedelijk Museum en Submarine Channel, waarin het idee van ‘artistiek auteurschap’ in de context van videogames centraal staat, en waarbij multidisciplinaire samenwerking tussen beeldend kunstenaars en gameontwerpers is aangemoedigd. Het Stedelijk Museum en Submarine Channel ontvingen hiervoor in 2008 de DING! Prijs, een initiatief van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, Virtueel Platform en het Fonds BKVB.

De door Submarine Channel en Stedelijk Museum geproduceerde projecten zijn gemaakt met steun van het Gamefonds (een initiatief van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, Fonds BKVB en Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen), Ding! Award (een initiatief van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, Virtueel Platform en het Fonds BKVB), SNS REAAL Fonds en VSB Fonds. 
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).