www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] nieuwsbrief INC - juli 2012
Margreet Riphagen on Fri, 6 Jul 2012 15:41:05 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] nieuwsbrief INC - juli 2012


Instituut voor Netwerkcultuur Nieuws
We zijn gesloten van 20 juli tot en met 27 augustus. Een hele goede zomer gewenst!

Lees in deze nieuwsbrief over:

Call for contributions Unlike Us Reader en Video Vortex #9
- Reageer voor 15 juli op de Call for contributions voor de Unlike Us Reader
- Video Vortex #9: Call for contributions

INC-nieuws
- Nieuwe medewerker INC: Miriam Rasch
- Versterking van het INC-team: René König en Francesca Coluzzi

Nieuwe publicaties
- Nieuwe uitgave Theory on Demand: Rasa Smite – Creative Networks
- Verschenen: Geert Lovink – Networks Without a Cause

Videoregistraties Unlike Us en Boek uit de Band online
- Unlike Us
- Boek uit de Band

/////////////////////////////////////////////////////////

Reageer voor 15 juli op de Call for contributions voor de Unlike Us reader Naar aanleiding van de twee Unlike Us-conferenties is het Instituut voor Netwerkcultuur bezig met het samenstellen van de Unlike Us Reader, te verschijnen in de serie INC Readers. Het onderzoeksnetwerk Unlike Us bestaat uit kunstenaars, vormgevers, wetenschappers, activisten en programmeurs die zich bezighouden met culturele en economische aspecten van social media, en de ontwikkeling van alternatieven daarin. De reader zal een weergave bieden van de actuele theorievorming in dit veld en enerzijds als product gelden van de conferenties in Limassol (2011) en Amsterdam (2012), anderzijds dienen als een mogelijke opmaat voor een derde event.

Onderzoekers, kunstenaars, curatoren, producers, juristen en activisten op het gebied van internet, visuele cultuur, (social) media, open source en open content zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren. Dat kan in de vorm van een artikel, interview, manifest, beeld of anderszins.

De deadline voor de definitieve inzendingen is 20 augustus. Abstracts of voorstellen voor mogelijke bijdragen graag uiterlijk 15 juli aanleveren. Mail naar Miriam Rasch op miriam[at]networkcultures[dot]org.

Videoregistraties, blogs en meer informatie over Unlike Us vind je terug op Unlike Us.

Lees de volledige Call for contributions en stijlgids

/////////////////////////////////////////////////////////

Video Vortex #9: Call for contributions

Van 28 februari tot 2 maart 2013 vindt de negende Video Vortex conferentie ‘Re:assemblies of Video’ plaats in Lüneburg, Duitsland. Online video als assemblage van assemblage: Video Vortex #9 wil een nieuwe structurele en contextuele analyse geven van de complexe veelheid die videocultuur vandaag is.

Onderzoekers, theoretici, kunstenaars, programmeurs en videomakers zijn uitgenodigd om deel te nemen. De call staat open tot 31 augustus. Stuur je voorstel, abstract of korte videoteaser naar vera.tollmann[at]leuphana[dot]de

Kijk voor de call, video-opnames, blogs en meer informatie op Video Vortex.

/////////////////////////////////////////////////////////

Nieuwe medewerker INC: Miriam Rasch

Op 1 juni is Miriam Rasch begonnen als projectmanager bij het INC. Ze zal zich voornamelijk bezighouden met publicaties en daarnaast ook lesgeven. Na de studies Literatuurwetenschap en Filosofie werkte ze als (web)redacteur en als programmamaker aan de Universiteit Utrecht. Naast haar werk schrijft ze recensies en columns voor diverse websites en houdt ze al vier jaar een blog bij. Ze is te bereiken op miriam[at]networkcultures[dot]org

/////////////////////////////////////////////////////////

Eind augustus komen René König en Francesca Coluzzi het INC-team versterken

René König is socioloog en doet onderzoek bij het Institute for Technology Assessment and Systems Analysis (ITAS) van het Karlsruhe Institute of Technology. Met Michael Nentwich publiceerde hij onlangs het boek ‘Cyberscience 2.0: Research in the Age of Digital Social Networks’ bij Campus (Frankfurt am Main/New York), dat een analyse geeft van processen van transformatie in de academische wereld, zoals getriggerd door Web 2.0. Momenteel werkt René aan zijn proefschrift over online zoekgedrag in de context van wetenschappelijke controverses. Bij het INC houdt hij de gemeenschappelijke onderzoeksblog Re-search bij en kijkt hij hoe het onderzoeksproject Society of the Query (2009) een gevolg kan krijgen, met onder andere boekbesprekingen en artikelen over zoekmachines.

Francesca Coluzzi is grafisch vormgever en onafhankelijk onderzoeker op het gebied van visuele cultuur. Ze studeerde visuele communicatie en werkt nu freelance en als deel van een collectief. Bij het INC zal ze de komende maanden werken aan het project Out of Ink, waarbinnen onderzoek wordt gedaan naar toekomstige scenario's in de wereld van het uitgeven. Ze zal op regelmatige basis de Out of Ink-blog updaten, reportages en interviews maken en een netwerk opzetten dat alle verschillende uitgeefpraktijken aan elkaar kan linken. Uiteindelijk zullen al deze producten samenkomen in een mogelijke publicatie en een nieuw event, Unbound Book #3.

/////////////////////////////////////////////////////////

Nieuwe uitgave Theory on Demand #11: Rasa Smite – Creative Networks
'Creative Networks' is een studie naar de opkomst van internetcultuur in de tijd van de netwerkmaatschappij, vanuit Oost-Europees perspectief. De netwerken worden geïntroduceerd en geïnterpreteerd vanuit theoretisch oogpunt als complexe socio-technologische systemen. Rasa Smite analyseert de ontwikkeling van deze zelforganiserende netwerkformaties, beginnend bij de 'virtuele communities' van 'creatieve netwerken' die opkwamen in het vroege stadium van internet, tot aan het hedendaagse fenomeen van sociale netwerken.

Rasa Smite is mediakunstenaar en netwerkonderzoeker, oprichter en directeur van het Center for New Media Culture RIXC (rixc.lv) in Riga en associate professor New Media Art aan de Liepaja Universiteit, Letland. Momenteel werkt ze ook als onderzoeker in het Post-Media Lab aan de Leuphana Universiteit in Lüneburg, Duitsland.

Download gratis de pdf van Creative Networks of bestel een exemplaar via print-on-demand.

/////////////////////////////////////////////////////////

Verschenen: Geert Lovink – Networks without a cause
In maart verscheen bij Polity Press Geert Lovinks vierde boek, Networks Without a Cause. A Critique of Social Media. Bij de lancering ging Anne Helmond met hem in gesprek. Lees verder op het blog.

/////////////////////////////////////////////////////////

Videoregistraties Unlike Us en Boek uit de Band online

Unlike Us
In maart kwamen wetenschappers, activisten, kunstenaars, programmeurs en geïnteresseerden bij elkaar op het Unlike Us event, om zich te storten op kwesties rond social media monopolies en mogelijke alternatieven. Kijk naar de presentaties en lees de vele blogposts – van analyses van economische als culturele aspecten van dominante software platformen als Facebook, tot de ontwikkeling van alternatieve gedecentraliseerde social media software. Links naar de video-opnames, blogs en het volledige programma zijn terug te vinden op de Unlike Us site.

Boek uit de Band
Het e-boek: een hype een weer voorbij gaat? In maart stonden ook de ontwikkelingen in de wereld van het e-boek centraal. De digitale trend is voor Nederlandse lezers, schrijvers, redacteuren, vormgevers, uitgevers en distributeurs een werkelijkheid waar men niet meer omheen kan. Voorbereiden op de toekomst van het boek? Kijk de opnames van het programma en lees verder op Boek uit de Band.

/////////////////////////////////////////////////////////

Kijk ook op

Instituut voor Netwerk Cultuur Blog
http://networkcultures.org/

Overzicht INC Publicaties
http://networkcultures.org/publications/overview/

Media Archief
http://networkcultures.org/archive/

Geert Lovink: Net critique blog
http://networkcultures.org/geert/


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).