www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] WEER STAATSBEZOEK VOOR PRINS FRISO
Tjebbe van Tijen via Chello on Mon, 25 Mar 2013 16:51:26 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] WEER STAATSBEZOEK VOOR PRINS FRISO


WEER STAATSBEZOEK VOOR PRINS FRISO

de bijbehorende prent staat op mijn news-tableau Flickr web-site:

http://flic.kr/p/e5UADF

-------------
Volgens Quote Magazine vloog Koningin Beatrix - in het jaar 2012 - 21x op en neer naar Londen om coma Prins Friso in het Londense Wellington Hospital te bezoeken. Dit waren geen privÃvluchten, maar worden aangemerkt als staatszaken. "Gewoon" Eerste Klas reizen schijnt niet tot de mogelijkheden van een constitutionele monarch te behoren.

Daar waar te dure zieken - volgens het Centraal Planbureau - in naam van een gezonde economie geen vergoeding dienen te krijgen voor al te dure en uitzichtloze behandelingen, gedraagt het koninklijk huis zich alsof zij geen  gewone stervelingen zijn, net als alle anderen 'landgenoten'. Ook formeel staatsrechtelijk gesproken heeft Prins Friso er voor gekozen om niet tot de erfelijke troonopvolgers te behoren. Prins Friso is dus een gewone staatsburger. Bezoeken aan hem zijn privà bezoeken. Zijn zeer bijzondere ziektekosten zijn ook een privà aangelegenheid van en een kostenpost voor de familie Van Oranje.

---
inspiratiebron: Quote Magazine april 2013 "BEATRIX GEBRUIKT REGERINGSTOESTEL INTENSIEF VOOR PRIVÃVLUCHTEN"
<a href="http://www.quotenet.nl/Nieuws/Beatrix-gebruikt-regeringstoestel-intensief-voor-privevluchten-67682"; rel="nofollow">www.quotenet.nl/Nieuws/Beatrix-gebruikt-regeringstoestel-...</a>

Ter vergelijking dit geldt voor de gewone onderdaan: "Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)"
<a href="http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/tegemoetkoming-chronisch-zieken-en-gehandicapten-wtcg/vraag-en-antwoord/kan-ik-een-vergoeding-krijgen-voor-ziektekosten-of-kosten-door-handicap-of-ouderdom.html"; rel="nofollow">www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/tegemoetkoming-chronisch...</a>

En dan te bedenken dat het Centraal Planbureau net berekent heeft dat financieel technisch passieve euthanasie en andere vormen van 'versterving' noodzakelijk zijn om onze economie op orde te houden zo viel verleden week in De Volkskrant te lezen:

"Plan zorgkosten: wie te duur is, krijgt geen vergoeding
Door Robert Giebels, Gijs Herderscheà â 22/03/13, 06:00

 ANP. Interieur van het VUmc Cancer Center.
Hoe stoppen we de kostenexplosie in de zorg? Het CPB kwam donderdag met een plan: druk de extra jaren die iemand kan leven door een medische ingreep uit in een geldbedrag. Wie te veel kost, krijgt geen vergoeding.

De extra jaren die iemand kan leven door een medische ingreep, moeten in een geldbedrag worden uitgedrukt. Dat bedrag, afgezet tegen de kosten van die ingreep, bepaalt of deze wordt gedekt door de basisverzekering. Dat geldt dan bijvoorbeeld wÃl voor een 40-jarige die tien levensjaren wint door een dure behandeling, maar niet voor een 84-jarige die daardoor een half jaar langer leeft.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is zo'n maat voor 'gezondheidswinst' noodzakelijk om te bepalen welke richting de Nederlandse gezondheidszorg op moet gaan. Het CPB noemt de maatstaf in een donderdag verschenen economische studie naar de toekomst van de zorg een 'qaly' - spreek uit: kwallie. Het getal in euro's staat voor quality adjusted life year: het aantal gewonnen levensjaren gecorrigeerd voor de kwaliteit van leven.

<a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3413347/2013/03/22/Plan-zorgkosten-wie-te-duur-is-krijgt-geen-vergoeding.dhtml#.UUws3rJKYaU.facebook"; rel="nofollow">www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3413347/...</a>

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).