www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Hack het huishouden - Schoonmaken #01
elout on Thu, 30 Jun 2016 23:13:21 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Hack het huishouden - Schoonmaken #01


Hack het huishouden - Schoonmaken #01

Je wil het niet weten, mensen en hun huishouden;
en dat alles bij de 1'ste indruk het er 'spik en span' uitziet.

Maar toch de zwakke plekken in het huishouden.
Ik noem het ook wel 'de blinde vlek', net uit het 'zicht' vraag me steeds weer af, hoeveel nieuwe blinde vlekken, men elke week weer kan vinden, in je directe omgeving. Als je goed zoekt, en verder kijkt; mischien elke week 1 of meer in je directe omgeving?

- De vuilnisbak, zit je vrijwel elke dag aan. Je wil het niet weten soms. Maar maak de buiten en binnenkant ook eens schoon.

- Je trouwe stofzuiger; jaren lang in gebruik. Maar vol met vlekken stof en vuil. Gooi er eens een lapje/schuurspons overheen. - die stofzuiger; heeft vaak naast de stofzuigerzak; en een of twee filters; die de motor beschermen; maak die ook achoon/klop ze uit. (anders kan de motor kapot gaan) - vaak kan je switchen tussen' tapijt en gladde vloer, met borstels. Vaak zijn die borstels, vol met vet/vuil/haren of erger, stijf van het vuil haren en vet, moeten ook eens uitgekamd/schoongemaakt worden.

- Alles uit het zicht; 1 meter 80 of hoger; bovenkant van deuren/deurdrempels; schilderijtjes etc. Af-stoflap overheen. bovenkant keukenkastjes etc.
- En die plinten op 5 cm hoog boven de vloer.

- Lucht filters, in keuken/badkamer of wc, soms dikke stofnesten, meestal kan je ze eruit trekken/draaien. En schoonspoelen.

- Afzuigkap; Oudere modellen; daar kan je een nieuw lucht-filter voor kopen/vervangen; voor 5-10 euro. Als het luchtfilter vol vet zit en geel, en je een steekvlam krijgt ooit, dat is de keuken vol met roet, of erger. modernere afzuigkappen, hebben vaak een systeem zonder filters. Maar moet ook schoongemaakt worden.

-De WC; als mensen geen wc-eend of flessen gebruiken die echt onder de wc-rand kunnen spuiten; haal er voor de lol eens een dot wc-papier langs;
met je vingers wrapped in wc-papier,
soms is de wc super schoon, maar onder die rand, dikke lagen smeur. gaat ook stinken/rotten of erger.

De koelkast; rubber of plastic randen aan de bovenkant. Waar soms vuil en kruimels verzamelen over de jaren heen. Doe dit gewoon met een natte doek, veeg ze even schoon. Vooral als het vriesvak aan de onderkant zit, is dit ook een verzamelplaats voor vuil en kruimels; die naar beneden vallen. Maar de rubber of plastic randen van je koelkast maak je schoon met een nat doekje, meer agressieve-zeep middelen, daar kunnen ze niet tegen.

xxx Elout______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).