www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-ro] Premiera filmului „asta e" la Cluj/ Regai: Thomas Ciulei
Vasile Ernu on Fri, 3 Dec 2004 08:43:55 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Premiera filmului „asta e" la Cluj/ Regai: Thomas CiuleiComunicat de presă 

Subiect: Premiera filmului „asta e" la Cluj

Distribuirea filmului la cinematograful Victori

Vineri, 03 decembrie 2004, ora 18.00, va avea loc premiera filmului de lung metraj „asta e", regia Thomas Ciulei, la cinematograful Victoria, în prezența realizatorului.

Filmul va putea fi vizionat zilnic, la Cinematograful Victoria, în perioada 03.12.2004-16.12.2004.

PREZENTARE

Documentarul de lung metraj "asta e",este portretul a trei generații de locuitori ai Deltei Dunării. Producția româno-germană din 2001, realizată cu sprijinul ONC România, a fost prezentată la peste 50 de festivaluri internaționale în ultimii trei ani, printre care Berlinala, Festivalul International de la Rotterdam, Muzeul de Artă Modernă de la New York, și a obținut următoarele premii:


- Grand Prix du Jury Documentaire, Belfort 2001
- Golden Olive, Kalamata International Documentary Festival 2001
- Best Documentary, Cinema dei Popoli, Firenze 2002

- Grand Jury Prize for Widescreen, IBC Amsterdam 2001
- Silver Rembrandt for Documentary, IBC Amsterdam 2001
- Mention speciale, Les ecrans documentaires, Paris 2002

Filmul a fost difuzat pe canalul de televiziune german ZDF, în Finlanda la YLE și a fost achiziționat recent de canalul germano-francez ARTE.

Ecouri din presă de dinaintea premierei bucureștene:

"Familiaritatea personajelor de care se atașează cineastul ne face să ne regăsim între Flaherty și Nicholas Ray." E. Breton

"Încă vreo cîțiva patrioți români ca Thomas Ciulei și România nu mai are nevoie de dușmani!!" B. Ficeac

"Abordarea deschisă și fără tabuuri a unor aspecte sensibile este mai puțin prejudiciabilă imaginii României decît ocultarea sau bagatelizarea realității." W. Totok

"Regizorii au ajuns să dezinformeze la fel ca securiștii." E. Hurezeanu

"Una dintre cele mai sensibile, oneste și tandre priviri asupra sufletul țăranului român." A.Chiriac

"Principala explicație a unilateralismului constă în amestecul, totdeauna exploziv, dintre imbecilitate și rea-credință." M.Iorgulescu

"Un John Ford din Balcani." Cineforum 419


Ecouri din presă după premiera bucureșteană:


Andrei Gorzo 

B24FUN 22-28 oct.2004 

"...personajele trăiesc în sălbăticie ca sub un fel de vrajă. Ciulei a fost acuzat că nu prezintă decît o parte din adevărul despre viața din Deltă, generalizînd răuvoitor, dar n-a făcut decît să-și urmeze impulsul natural ca documentarist și să prezinte acea parte care de obicei nu se vede. În principiu, un documentarist e dator să abordeze o realitate din mai multe unghiuri, dar în practică, poți să accepți că există mai multe viziuni și să te ții bine numai de viziunea care te motivează să faci filmul – a ta. Totul e să merite, iar viziunea lui Ciulei merită.”

Laurențiu Brătan 

Revista 22 (22.10.2004)

"Asta e a fost realizat în 2001, e regizat de Thomas Ciulei (fiul lui Liviu Ciulei) și se oprește la viața câtorva familii din împrejurimile Sulinei. A fost difuzat la televiziuni din Germania și Finlanda, urmând să fie difuzat și pe Arte. A obținut multe premii la festivaluri internaționale, iar acum iese în săli în România. Regizorul își asumă o anume libertate în selectarea personajelor (are tot dreptul să o facă, de altfel), de aceea a fost acuzat de prezentare voit negativă a vieții din România contemporană și de deservicii aduse țării pe plan internațional. De parcă un regizor (chiar și de film documentar) ar trebui să facă numai filme de promovare turistică a spațiilor mioritice! E dreptul lui de a aborda acea parte a societății care-l interesează cel mai mult și s-o reflecte în stilul care i se potrivește cel mai bine. Stilul, ăsta e altul din punctele atacate, căci filmul poate fi, în ultimă instanță, catalogat drept docu-fition, nu documentar pur. E foarte adevărat că
 personajele sunt alese - e imposibil să te oprești la toată populația unui sat pentru a reda obiectiv viața de acolo și, pe de altă parte, Thomas Ciulei nici n-a avut intenția să facă un film etno-antropologic. Nu-și propune o abordare obiectiv-exhaustivă, ci una asumat subiectivă. Unde e partea de documentar atunci, dată fiind subiectivitatea abordării? Partea de documentar e tocmai în 90% din film, care înseamnă obiectivitate. Se oprește la oameni care trăiesc foarte greu și care au nevoie de ajutor.

Alexandru Vărzaru

Cațavencu 3.11.2004

"…nici o istorie nu are sfîrșit, nu se încheie rotund, toate sînt lăsate în coadă de pește, dar toate adunate fac un fel de mare poveste tristă și fără speranță a Deltei. Oamenii sînt imobilizați într-o natură feerică în care trăiesc ca Robinson crusoe pe insula lui, așteptînd de undeva o salvare care nu mai vine. Doamne ce mi-a plăcut! Am rîs cînd am văzut cum apare un vapor printre blocuri și mi s-a zbirlit părul de pe mînă cînd am fost martorul cursei de noapte cu barca transformată în sanie prin Delta înghețată. Un documentar care îți face frică de Deltă, dar parcă mai mult te face să o iubești.”

		
---------------------------------
Do you Yahoo!?
 Dress up your holiday email, Hollywood style. Learn more.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro {AT} nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/