www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-ro] Concluziile dezbaterii privind mecanismul de finantare din
Asociatia ECUMEST on Fri, 16 Jun 2006 21:20:34 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Concluziile dezbaterii privind mecanismul de finantare din Fondul Cultural National


Stimati colegi,
 
Va trasmitem in continuare concluziile intilnirii de marti, 13 iunie, care a avut loc la sediul MCC, intre reprezentantii MCC, cei ai Administratiei Fondului Cultural National - AFCN si cei ai organizatiilor culturale in urma derularii primei sesiuni de finantare in cadrul AFCN si inaintea demararii celei de a doua, in vederea imbunatatirii mecanismelor actuale de functionare ale AFCN.
 
Dezbaterea a fost deschisa de domnul Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor si s-a desfasurat in prezenta doamnei Delia Mucica, secretar general MCC, a doamnei Andreea Grecu, director AFCN si a doamnei Oana Radu, director programe Asociatia ECUMEST, precum si a 50 de reprezentanti ai unor operatori culturali, pe parcursul a mai mult de 5 ore.
 
Discutiile s-au desfasurat pe baza materialului realizat de Asociatia ECUMEST si Fundatia AltArt, care centralizeaza propunerile primite de la o serie de operatori culturali in vederea imbunatatirii mecanismelor actuale de functionare ale Administratiei Fondului Cultural National (disponibil online la http://www.ecumest.ro/pdf/FCN_sugestii_iunie2006.pdf).
 
Majoritatea problemelor ridicate de participanti tin in principal de claritatea strategiei si a procedurilor AFCN si de birocratia de pe parcursul intregului proces de finantare. Aceste probleme au fost discutate in cursul intilnirii, incercindu-se gasirea unor solutii pentru fiecare dintre ele si stabilirea urmatorilor pasi in atingerea lor, astfel incit urmatoarea sesiune de finantare sa functioneze mai bine.

Astfel, rezolvarea anumitor probleme ar presupune, in primul rind, modificarea unor acte normative. Ministerul Culturii si Cultelor si-a asumat amendarea acelor acte normative care tin in mod direct de competenta ministerului: modificarea OMCC 2365/2005, care sa prevada modificarea actualului sistem de evaluare si selectie in doua trepte: prima ? aprecierea interesului si oportunitatii proiectului (pe baza unui formular minimal), a doua ? solicitarea unor dosare detaliate cu privire la bonitatea solicitantului; sa prevada organizarea sesiunilor de selectie pe baza ariilor tematice, si nu a domeniilor culturii; sa reconsidere unele criterii de evaluare pentru a le nuanta si adapta specificului domeniului cultural; sa elimine garantia de buna executie.

MCC va pregati o propunere de modificare a OMCC 2365/2005 care va fi facuta publica pina la data de 1 iulie 2006 si la care se vor solicita comentarii si sugestii in termen de 10 zile de la postarea acesteia pe site-urile MCC si AFCN. Dupa adoptarea acestui nou Ordin al Ministrului, AFCN va realiza un proiect de nou Ghid al solicitantului si un Ghid de contractare si decontare in termen de 3-4 saptamini de la  adoptarea acestor noi norme metodologice, care vor fi deopotriva supuse dezbaterii publice pe site-urile MCC si AFCN.

MCC si-a declarat de asemenea disponibilitatea initierii demersurilor necesare pentru modificarea unei serii de alte acte normative referitoare la AFCN (s-a facut referire aici la HG 802/2005 pentru eliminarea unora din incompatibilitatile privind membrii Consiliului AFCN), dar si transmiterii catre Ministerul de Finante si a celorlalte institutii competente a tuturor propunerilor de modificare a prevederilor din legislatia generala care au un efect negativ asupra atingerii obiectivelor acestui mecanism de finantare. Printre acestea se numara: HG 264/2003 privind platile in avans din fonduri publice; L 350/2005 pentru a elimina imposibilitatea de a obtine o finantare pentru acelasi proiect de la doua institutii publice subordonate aceleiasi autoritati ? situatie specifica domeniului cultural in care asemenea institutii distincte au fost create; alte prevederi din domeniul finantelor publice si ale Codului fiscal (privind finantarea proiectelor unor persoanele fizice).

Dincolo de demersurile ce vor fi facute in urmatorul interval de timp, discutiile din timpul intilnirii au reiterat nevoia unui proces pe termen lung de dialog si consultare cu sectorul cultural in vederea dezvoltarii unei strategii de finantare, participarea sectorului cultural fiind de altfel importanta in toate categoriile de solutii sugerate.

ECUMEST si AltArt vor continua initiativa care a condus la aceasta intilnire, urmind a reveni in perioada ce urmeaza cu o prezentare mai detaliata a diverselor raspunsuri primite din partea MCC la problematicile cuprinse in materialul ce a documentat dezbaterea, ca baza de discutie si documentare a acestui proces.

 
Oana Radu

_________________
Oana Radu
Director de programe
Asociatia ECUMEST 
Adresa: Str. Batistei nr. 14, 020937 Bucuresti
Tel/fax: 021-319 27 11
Email: ecumest {AT} ecumest.ro
Website: www.ecumest.ro
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro {AT} nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/