asociatia e-cart.ro on Wed, 18 Jul 2007 17:39:55 +0200 (CEST) |
[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]
[Nettime-ro] Lansarea website-ului www.spatiul-public.ro in cadrul Spatiul Public Bucuresti | Public Art Bucharest 2007 |
Spatiul Public Bucuresti | Public Art Bucharest 2007 Lansarea website-ului www.spatiul-public.ro
Vineri 20 iulie 2007, orele 18:00 Ordinul Arhitectilor din Romania Str. Pictor Arthur Verona, nr. 19, sector 1, Bucuresti
Idei precum cele legate de posesiune, implicare si responsabilitate manifestate in relatie cu spatiul public pe internet vor fi dezbatute de participantii la evenimentul care se desfasoara pe 20 iulie in cadrul proiectului Spatiul Public Bucuresti | Public Art Bucharest 2007. Acest eveniment este ocazionat de lansarea paginii oficiale de internet a proiectului, www.spatiul-public.ro, care documenteaza si informeaza asupra proiectului general si in acelasi timp se constituie intr-o platforma care poate fi folosita pentru contextualizarea proiectului.
Lansarea are loc la sediul Ordinului Arhitectilor din Romania, incepand cu orele 18:00 si este structurata in trei momente. Teoreticienii si activistii media Florian Schneider si Joanne Richardson vor crea un cadru teoretic prin scurte prezentari, urmate de un dialog deschis, asupra notiunii de proprietate, in timp ce in a doua parte a serii va fi analizata si discutata situatia spatiului public digital din Romania, impreuna cu Dana Catona, Valentin Panduru, Rarita Szakáts si István Szakáts. Evenimentul va fi incheiat printr-un performance multimedia interactiv conceput de artistele Dilmana Iordanova & Mihaela Kavdanska si realizat impreuna cu Matze [Cristian Stanciu] si Tim Wolff. Aceasta compozitie, numita NTERVINO. AV Urban Explorer este o structura deschisa publicului, caruia i se ofera un peisaj virtual – vizual si sonor – al orasului, cu invitatia de a interfera cu acesta.
Programul evenimentului: 18:00 Raluca Voinea (Coordonatoare proiect) – Prezentarea website-ului www.spatiul-public.ro 18:15 Florian Schneider (Teoretician, regizor si net activist) – Prezentare: Proprietatea imaginara Joanne Richardson (Autoare si activista media) – Prezentare: Proprietatea privata, publica si comuna pe internet Discutie deschisa 19:45 Pauza 20:00 Masa rotunda: Democratie si cultura digitala in contextul din Romania. Participa: Dana Catona, moderatoarea listei nettime-ro István Szakáts, presedintele Fundatiei AltArt Rarita Szakáts, directoarea executiva a Fundatiei AltArt Valentin Panduru, presedintele Asociatiei Alternativ 21:00 NTERVINO. AV Urban Explorer. Performance multimedia interactiv cu Dilmana Iordanova, Mihaela Kavdanska, Matze si Tim Wolff
Website-ul www.spatiul-public.ro este un proiect E-cart.ro. Conceptie si design: Eduard Constantin. Suport tehnic: Madalin Geana.
Curatorii proiectului Spatiul Public Bucuresti | Public Art Bucharest 2007 sunt Marius Babias si Sabine Hentzsch. Institutii partenere: Goethe-Institut Bukarest, Institutul Cultural Roman (ICR), Allianz Kulturstiftung Proiect sprijinit de: Programul Cultural al Presedintiei Germaniei la UE in 2007, oferit de Ministerul de Externe al Germaniei, Erste Foundation si Ordinul Arhitectilor din Romania Parteneri media: Editura IDEA Cluj, Verlag der Buchhandlung Walther König Köln, Suplimentul de Cultura, Observator Cultural, E-cart.ro
___
Daniela Catona, nascuta in 1967 la Timisoara, a studiat artele vizuale la Cluj-Napoca si este in prezent lector la Facultatea de Arte, Universitatea de Vest Timisoara. Este doctorand in cadrul aceleiasi universitati, cu o teza pe tema prezentei/ reprezentarii antropomorfe in performance si cyberspace. Este membru al fundatiei FORMAT si administrator al listei de mailing nettime-ro.
Eduard Constantin, nascut in 1977 la Ploiesti, este artist vizual stabilit la Bucuresti si in Belgia. Din 2003 este co-editor si designer al revistei online de arta contemporana e-cart, iar din 2005 este membru fondator al Asociatiei E-cart.ro.
Madalin Geana, nascut in 1981 la Ploiesti, este inginer IT stabilit la Bucuresti. Lucreaza din 2002 in cadrul departamentului Managed Services al S&T Romania. Din 2003 este administrator web si consultant tehnic pentru revista e-cart, si este unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei E-cart.ro.
Dilmana Iordanova, nascuta in 1975 la Vidin, si Mihaela Kavdanska, nascuta in 1976 la Blagoevgrad sunt artiste bulgare cross-media, care traiesc si lucreaza la Bucuresti din 1994. In ultimii ani au activat pe scena romaneasca de VJ ca VJ Dilmana si VJ Mika sau impreuna drept KOTKI Visuals. In 2004 au fondat Festivalul AVmotional – prima intalnire din Romania pentru proiecte audio-video, care a devenit in 2006 Platforma AVmotional pentru proiecte audio-video.
Matze [Cristian Stanciu], nascut in 1968 la Bucuresti, este unul dintre membrii experimentati ai scenei electronice din Romania. A inceput sa lucreze ca producator radio si DJ la radio Nova22 in 1992. In 1993 a fost producator audio la radio Europa Libera. Este co-fondator al Yama Studios in 1996, unul dintre studiourile importante de productie audio din Romania. Impreuna cu Electric Brother si DJ Vasile a infiintat formatia NSK in 1998. Cristian Stanciu este de asemenea unul dintre fondatorii Blanos Distruzos in 2001, Aievea in 2002 si Shukar Collective in 2004. In ultimii doi ani a lucrat la producerea concertelor live ale grupului Shukar Collective in turneul european al acestuia. In prezent este producator al emisiunii Zona Libera, difuzata la radio Guerrilla in Bucuresti.
Valentin Panduru, nascut in 1976 la Bucuresti, lucreaza ca studio manager la BBC Romania si conduce Asociatia Alternativ, o organizatie non-guvernamentala proaspat infiintata. A lucrat ca reporter si redactor pentru multe posturi radio din Bucuresti, precum Delta RFI, Uni-Plus, Total, Radio Europa Libera, Europa FM. In 2004 a initiat website-ul platforma alternativ.ro, care gazduieste din 2006 si postul de radio online Alternativ.
Joanne Richardson, nascuta la Bucuresti, a crescut la New York si este stabilita la Cluj si Berlin. Este autoarea a numeroase eseuri pe temele miscarilor sociale, post-comunismului, muncii imateriale, copyleft-ului, mediilor tactice, istoriei avant-gardelor, filmului si video-ului experimental in Europa de Est. Este fondatoarea Asociatiei D Media in Romania, un NGO pentru producerea si diseminarea culturii digitale. Este editoarea revistei online Subsol, si a doua carti, Anarchitexts: Voices from the Global Digital Resistance (Autonomedia Press, NY, 2003) si Geert Lovink: Cultura Digitala (Idea, Cluj, 2004). In prezent lucreaza la o carte despre mitologiile internetului.
Florian Schneider, nascut in 1967 la München, este realizator de filme si teoretician media, stabilit la München. In ultimii zece ani a participat la un nivel atat teoretic cat si practic intr-o serie de proiecte legate de implicatiile regimurilor de granita postmoderne. Este unul dintre initiatorii campaniei KEIN MENSCH IST ILLEGAL (nimeni nu este ilegal) la documenta X in 1997 si a unor proiecte derivate din acesta, precum "noborder network" si platforma online KEIN.ORG. Recent a fost curatorul proiectului de performance multimedia "DICTIONARY OF WAR" si al "SUMMIT - non-aligned initiatives in education culture" (cu Irit Rogoff). In prezent lucreaza la proiectul IMAGINARY PROPERTY, o serie de texte, filme si instalatii video de cercetare pornind de la intrebarea "What does it mean to own an image? [Ce inseamna sa detii o imagine ?]". Din 2006 preda teoria artei la academia de arta KIT din Trondheim (Norvegia). Este membru al programului de doctorat "research architecture" din cadrul Goldsmiths College, Londra.
István Szakáts, nascut in 1968, este artist new media si regizor de film, stabilit la Cluj. Detine o diploma universitara in arte vizuale (2003) si o alta in stiintele computer-ului (1992). Preda discipline legate de cultura digitala in cadrul Departamentului de Cinema, Media si Televiziune din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. István Szakáts a regizat si editat peste 200 de filme scurte, productii TV si proiecte de arta media. Este membru fondator si presedintele Fundatiei AltArt.
Rarita Szakáts, nascuta in 1975, lucreaza ca manager pentru arte si politici culturale in Cluj. A absolvit Universitatea de Arte si Design din Cluj (2003) si detine o diploma in jurnalism de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj (1997). In ultimii zece ani a lucrat in domenii precum democratia si drepturile minoritatilor, media si cultura, in cadrul unor diferite organizatii non-guvernamentale: Fundatia AltArt, Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala, Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa. Rarita Szakats face parte din echipa creativa AltArt si este directoarea executiva a fundatiei.
Tim Wolff, nascut in 1976 in Dumbraveni (Elisabethstadt), traieste la München din 1990. In 2006 si-a luat diploma la Academia de Arte Frumoase din München, pe care a urmat-o ca student al lui Olaf Metzel. Lucreaza ca artist vizual, muzician si DJ, abordand secvente in miscare din peisajul urban si social, pe care le transforma prin editare si recompunere in portrete ritmice ale unor locuri sau locuitori.
___
AltArt este o fundatie din Cluj, care urmareste sa contribuie la dezvoltarea culturii digitale din Romania si sa promoveze initiative de cercetare si dezvoltare in domeniul intersectiei dintre arta si tehnologie. Printre proiectele dezvoltate de fundatie se numara: aniMOTION, un proiect de advocacy pentru animatie ca forma de arta, Adult Learning in Digital Arts, un proiect de cercetare pentru o educatie largita in domeniul artelor digitale, sau Binar – Centrul pentru Cultura Digitala, primul spatiu dedicat dezbaterilor si resurselor despre cultura digitala in Romania. http://www.altart.org
Alternativ.ro functioneaza din 2004 ca un website promovand evenimente culturale care nu sunt atat de vizibil reflectate in presa clasica, precum expozitii ale studentilor, dans contemporan, workshop-uri, festivaluri de muzica electronica, etc. Din 2006 Alternativ.ro este si un radio online, difuzand emisiuni de muzica, talk-showuri culturale, sau concerte live si sesiuni de DJ transmise in direct din cluburi. Incepand cu iunie 2007, Alternativ functioneaza ca o organizatie non-guvernamentala, Asociatia Alternativ. http://www.alternativ.ro http://www.radioalternativ.ro
AVmotional este o structura destinata prezentarii, schimbului si promovarii productiilor importante din Romania si din lume din domeniul muzicii electronice, performance-ului audiovizual, VJ-ingului si instalatiilor interactive new media. AVmotional a fost initiat in 2004, reprezentand prima intalnire din Romania dedicata scenei audio-vizuale. Primul DVD AVmotional include 28 de performance-uri live din timpul editiilor 01 si 02, cu peste 50 de artisti romani si internationali, si fisiere audio cu 15 ore de muzica electronica inregistrata in timpul festivalului. AVmotional 03 a avut loc in noiembrie 2006 la Bucuresti iar in 2007 continua sa ofere o PLATFORMÃ pentru interactiunea dintre artisti vizuali pasionati de muzica experimentala, si muzicieni din zona electronica, interesati in arta cross-media. http://blog.avmotional.com http://www.avmotional.com http://www.myspace.com/avmotional
Asociatia D Media este o organizatie non-guvernamentala din Cluj, lucrand la intersectia dintre arta angajata social si noile tehnologii ale informatiei. Printre proiectele realizate se numara conferinte, mese rotunde, workshop-uri tehnice, proiectii de filme, concerte, precum si producerea de proiecte video impreuna cu adolescenti din zona (Real Fictions 2004-2005) sau parteneri internationali (Made in Italy 2005-2006, Commonplaces of Transition 2007-2008). http://www.dmedia.ro
E-cart.ro este o asociatie fondata in 2006, care urmareste sa sprijine initiativele independente in arta contemporana din Romania si sa incurajeze colaborarea si crearea de parteneriate pe termen lung, ca un mod de intarire a structurilor non-profit. E-cart.ro publica revista de arta online e-cart (fondata in 2003), realizeaza website-uri pentru alte proiecte, editeaza publicatii si organizeaza proiecte cu un scop educational, sau care creaza retele si cadre de atitudine critica pentru artistii romani. http://www.e-cart.ro
KEIN.ORG este un mediu de lucru colaborativ care ofera o serie de servicii de internet activistilor si artistilor din lume. Opereaza ca o structura strict necomerciala, de open source si auto-organizare. KEIN.ORG a inceput in 1997 la documenta X, cu lansarea website-ului pentru campania "no one is illegal", care atunci era gazduit pe server-ul "contrast.org". Curand dupa aceea a primit propriul server si infrastructura de retea, oferite unor diferite grupari anti-rasiste. Din 1998 KEIN.ORG a fost conceput, dezvoltat si administrat de echipe alternante de auto-didacti. Dupa zece ani de existenta, detine zece servere situate in diferite locatii in Europa, gazduieste mai mult de 500 de website-uri, in jur de 200 de sisteme de content management si numeroase liste de mailing si conturi de e-mail. Printre site-urile cele mai populare sunt DICTIONARY OF WAR, MAKEWORLDS, blog-ul multi-user ROUNDTABLE din cadrul Research Architecture Institute de la Goldsmiths College, reteaua de sindicat video peer-to-peer V2V sau platforma online D-A-S-H. http://kein.org http://noborder.org http://makeworlds.org http://v2v.cc http://dictionaryofwar.org http://summit.kein.org http://imaginaryproperty.com
Nettime-ro este o lista de mailing infiintata in 2000 de Fundatia Format, din initiativa lui Alexandru Patatics. In 2001 a fost publicat text-book-ul Nettime-ro, o selectie a mesajelor de pe nettime-ro din perioada februarie 2000 – ianuarie 2001. In prezent lista nettime-ro are 610 membri inregistrati. http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
Zona Libera este o emisiune radio care promoveaza muzica electronica in Romania intr-un mod neconventional. Este produsa de Matze (Cristian Stanciu), prezentata de DJ Vasile, si difuzata pe frecventele Radio Guerilla in fiecare marti intre 23:00-01:00. http://www.radioguerrilla.ro _______________________________________________ Nettime-ro mailing list Nettime-ro@nettime.org http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro --> arhiva: http://amsterdam.nettime.org/