Kees Brienen on Mon, 17 Feb 2003 15:48:04 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Cinema Digitaal presenteert ADAPTATION - Spike JonzeGeachte liefhebbers van verrassende films,

Na een korte pauze presenteert Cinema Digitaal weer een spetterende voorpremière. Deze keer de nieuwe film van SPIKE JONZE, u wel bekend van ‘Sabotage’, die waanzinnige muziekvideo van de Beasty Boys. Een paar jaar geleden was zijn debuutfilm ‘Being John Malkovich’ een enorme hit, niet in de laatste plaats dankzij het existentieel onmogelijke script waar Charlie Kaufman voor tekende. Hij zet zijn ambitie om van het onmogelijke een script te maken door, want wederom is hij verantwoordelijk voor het scenario waarbij het woord bizar slechts heel erg mild is uitgedrukt:

ADAPTATION – Spike Jonze + Charlie Kaufman

Cinema Digitaal, Paradiso, 20 februari 2003, start 20.30 uur, entree 8 Euro.

De titel heeft twee of meer betekenissen. Aan de ene kant gaat het over scenarioschrijver Charlie Kaufman, gespeeld door Nicolas Cage, die probeert het boek ‘The Orchid Thief’, te bewerken (adaptation) voor een filmscript. Al tijdens het filmen van ‘Being John Malkovich’ krijgt (Charlie) Kaufman die opdracht om van het populaire Orchideeënboek een script te maken. Hij gaat de uitdaging aan, maar wanneer hij zich verdiept in de nonlineare structuur van het introspectieve verhaal loopt hij ‘vast’.

Aan de andere kant zou de titel kunnen verwijzen naar een tweede laag. Hoe dieper Kaufman in het boek duikt, hoe meer hij zich bewust wordt van de mate waarin overlevingsstrategieën zoals Darwin die zich voorstelde een rol spelen in zijn leven. ‘Adaptation’, zegt Laroche, ’means you figure out how to survive in the world’. En dat is eigenlijk waar Kaufman mee zit. Om zijn writers-block te overwinnen zal hij vooral zichzelf en zijn emotionele problemen (communicatiestoornissen en gebrek aan zelfvertrouwen) eens onder ogen moeten zien. Wanhopig kiest hij ervoor om zichzelf voor een tweede keer in het filmscript op te nemen. Charlie’s alterego, de tweelingbroer Donald Kaufman, wordt wederom geniaal gespeeld door Nicolas Cage.

In een bescheiden mate doet ‘ADAPTATION’ aan Otto e Mezzo van Fellini denken, waarin het creatieve proces van de regisseur ook het onderwerp van de film is. Echter, het was Fellini niet zozeer te doen om het breken met conventies. Nu technologische verworvenheden ons in staat stellen datgene te maken wat we kunnen bedenken is het Charlie Kaufman daar wel om te doen.    

Net als zijn debuutfilm is ook ‘ADAPTATION’ één cinematografisch avontuur, een zg. brain-twister’. Het zijn Meryl Streep en Nicolas Cage die de mensen naar de bioscoop moeten lokken, maar erg populair zal deze relatief goedkope film niet worden bij het publiek dat doorgaans popcorn eet tijdens de voorstelling.

Uiteraard wordt u een aangenaam voorprogramma aangeboden.

Het wordt leuk donderdag 20.30 uur, komt allen, iedereen is er.

Namens de redactie van Cinema Digitaal groet ik u, Kees Brienen.

______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (grootveld@nrc.nl).