't Hoogt on Fri, 17 Dec 2004 10:11:51 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] VRIJDAG 17/12: PLAYFUL: JAPAN

PLAYFULPlayful is een twee-maandelijks terugkerend evenement dat telkens is opgebouwd uit een seminar in de ochtend, in de middag gevolgd  door ‘Playful the Game’,  waarbij gamers op het grote doek met en tegen elkaar strijden. Playful is een samenwerking tussen hoogt4/'t Hoogt, Universiteit Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.De seminar in de eerste Playful staat in het teken van JAPANIn Playful the Game wordt gestreden met SOUL CALIBUR 2
Vrijdag 17 december 200409.30u - 17.30u Locatie: Filmtheater ‘t Hoogt, Hoogt 4, Utrecht
JAPANDe videogame is van oorsprong een Amerikaanse uitvinding. Het eerste betaalbare videogame-systeem Magnavox Odyssey komt uit 1972. Al vrij snel daarna ontwikkelt de videogame zich heel sterk in Japan. De hedendaagse console is hier min of meer ontstaan. Vooral Nintendo zit achter het succes van SuperMario, Zelda, en talloze andere spelen die het westen veroverden. Japanse games zijn populair, mede door hun verfijnde vormgeving (Final Fantasy) of spelplezier (interactieve muziekspelen).De gamecultuur is in Japan onderdeel van een zeer rijke popcultuur. Traditionele verhalen worden verwerkt in manga, omgezet in games, aangevuld door animatiefilms. Er is sprake van een interessante kruisbestuiving tussen oud en nieuw. Diverse media vullen elkaar daarbij aan. In Playful komt dit aan bod: zeer bijzondere games als ICO en Rez, Otaku’s (zeer gedreven fans), Cosplay (uitzinnige verkleedpartijen) en Musicgames. Alles in de vorm van lezingen, presentaties, showcases en een gametoe!
rnooi.
Programma seminar JAPAN09.00:     Koffie & thee09.30u:   Opening door Marinka Copier (DiGRA NL)09.45u:   Lezing Dr Roald H. Maliangkay (Contemporary Asian Studies – UvA) Hij biedt een overzicht van de hedendaagse Japanse cultuur in relatie tot traditionele culturele waarden.10.30u:  Documentaire: The Video Game Revolution. Fragmenten van exclusieve interviews met gamedevelopers als o.a. Shigeru Miyamoto (Donkey Kong). Aansluitend de lezing: “Consolegaming typisch Japans? -De Japanse videogame-industrie in historisch perspectief” door Japanoloog Rutger Rogge. Hoe gaat Japan reageren op de uitstekende nieuwe en populaire games die momenteel uit Amerika komen?
12.00u tot 13.00u:Pauze, Lunch, Games in foyer en caféIn de pauzes kan er op Nintendo cubes worden gespeeld. Van Sony PS 2 zullen op consoles Japanse games aanwezig zijn.
13.00u:  Lezing: “De relatie tussen Japanse Games en Animé en Manga” door Sander Puntman, Japanoloog. Puntman probeert het gebrek aan populariteit van animé en manga hier in Nederland te verklaren.13.45u:  Otaku’s en Cosplay: zeer gedreven fans en uitzinnige verkleedpartijen.14.30u:  Music and Games:Game-music-culture door Roxanne Mollenkramer en Channel 5/gamecommercials door Zuraida ButerEen presentatie van bijzondere muziekgames en commercials, zoals Pop ’n Music en Channel 5.
PLAYFUL the GAMEIn dit middagprogramma zal telkens een thema centraal staan en de gamewereld worden belicht vanuit verschillende invalshoeken: de professionele gamer, de gamedeveloper, de game publisher, de gametester, de media theoreticus, de marketingdeskundige, etc. Vervolgens zal er zich telkens in één zaal een  toernooi afspelen tussen verschillende teams, en in de andere zaal een battle waarbij je je kunt opgeven om iemand uit het publiek uit te dagen voor een van de vooraf geselecteerde games.
16.15u - 17.30uToernooi: SOUL CALIBUR II met vooraf een presentatie van de Machinimafilm Voldo Dance.
KaartverkoopKaarten voor het seminar kosten €27,50 en €25 (voor DiGRA leden). Dit is inclusief bezoek aan het PLAYFUL the Game programma, koffie, thee en lunch. Kaarten zijn te bestellen bij ’t Hoogt door een mail te sturen met het aantal kaarten naar info@hoogt.nl <mailto:info@hoogt.nl> o.v.v. Playful met vermelding van naam, adres, telnr, e-mail en bank/gironr. Voor PLAYFUL the GAME zijn ook losse kaarten a € 5,00  te koop aan de kassa.
PLAYFUL AGENDA: 17 november: Japan (“games en game-cultuur in Japan”)28 januari: Real Virtuality (“het spanningsveld tussen virtualiteit en realiteit”)25 maart: Artgames (“games gemaakt door kunstenaars”)20 mei: DIY (“hand made games, MODs en gameworkshop”)
PLAYFUL wordt georganiseerd door hoogt4 in samenwerking met de Universiteit Utrecht (Instituut voor Media en Re/presentatie en Instituut voor Informatica en Informatiekunde) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (afdeling Virtual Theatre & Games en Game Design & Development).
 

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).