Johan Oomen on Mon, 9 Jan 2006 17:31:50 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] WEBSTROOM Nieuwsbrief januari 2006


Webstroom is de community die zich richt op de innovatieve inzet van video en videoconferencing in het hoger onderwijs. De community bestaat uit deskundigen uit het onderwijs, de AV-wereld en ICT specialisten. Webstroom wordt ondersteund door SURF en SURFnet. De homepage van webstroom is te vinden op: http://video.surfnet.nl/info/webstroom/

Aanmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws 

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=
INHOUD

1. Nieuws van de Webstroom community
2. Groen licht voor streaming media project universiteiten Amsterdam en Warwick
4. Uitnodiging Kick Off bijeenkomst Triple L project 30 januari 2006
3. DIVERSE Conferentie 2006: Call for proposals
4. Uitnodiging Kick Off bijeenkomst Triple L project 30 januari 2006
5. Ruim 200.000 studenten hebben per 1 januari toegang tot Academia
6. Europese televisiegeschiedenis komt op internet tot leven
7. Meer dan honderd scholen ingeschreven voor videowedstrijd
8. Videohosting case: Video4all
9. Internet-verkeer groeit vooral door video...
10. Nieuwe publicaties
11. Mobiel leren: Symposium Manolo op 24 januari en Verslag Online Educa
12. Digital future: groeiende invloed internet
13. Onderwijskundigen bestuderen de opmars van games in het onderwijs
14. Ster-reclame op Uitzendinggemist.nl
15. An Introduction to Breeze Presenter
16. SURFnet Nieuws als videojournaal te bekijken
17. Toegankelijkheid: websites worden voorgelezen
18. Top 10 Video sharing services
19. Succes iPod video's af te lezen uit dalende kijkcijfers
20. Acht projecten uit SURF onderwijsvernieuwingstender van start in 2006
21. Podcasting in het onderwijs
22. En tot slot: Flickr-video
23. Colofon

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=
1. Nieuws van de Webstroom community

De Webstroom website is flink opgefrist. Er zijn nieuwe projectenbeschrijvingen (onderdeel 'praktijk') geplaatst, alsmede recent verschenen boeken en artikelen (onderdeel 'publicaties'). In deze nieuwsbrief wederom een overzicht van de laatste ontwikkelingen en verwijzingen naar interessante studies en projecten.
Indien u nieuws heeft dat een plaatsje verdient op deze site kunt u contact opnemen met de webstroom redactie. In de colofon staan de contactgegevens. 

Bekijk de Webstroom website online:
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/

Data van de komende Webstroom bijeenkomsten: 
23 maart
23 mei
21 september
7 december

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

2. Groen licht voor streaming media project universiteiten Amsterdam en Warwick

Het eerste projectvoorstel van de SURF-JISC pilot op het gebied van streaming media is goedgekeurd. De afdelingen Theaterwetenschap van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de University of Warwick gaan samenwerken in het project 'Streaming Theatre'. 

Het is de eerste keer dat SURF en JISC, die vorig jaar een vierjarige  samenwerkingsovereenkomst tekenden, een gezamenlijke pilot uitschreven; tevens is het voor het eerst dat een Nederlandse en Britse universiteit in een dergelijk project de handen ineenslaan. In totaal ontving StreamTeam, de door SURF en JISC ondersteunde gemeenschap van streaming media experts uit Nederland en Groot-Brittannië, zeven voorstellen. In januari krijgt een tweede voorstel groen licht.
Het is de bedoeling dat in 'Streaming Theatre' een virtueel klaslokaal wordt ingericht, waar studenten en docenten via streaming video opnamen kunnen bekijken van zowel Nederlandse als Britse theatervoorstellingen. Zo kunnen studenten bewust worden van de verschillen en overeenkomsten op het gebied van theater in Nederland en Groot-Brittannië.

De functionaliteit van het virtuele klaslokaal, dat als werkadres www.i-theatre.net heeft meegekregen, moet verder reiken dan alleen het afspelen van voorstellingen. Het videomateriaal zal ook te bewerken zijn, zodat studenten bijvoorbeeld een online essay kunnen 'schrijven' waarin ze audiovisuele content verwerken.

(Met dank aan Niels Bakker, EduSite)
Lees het voorstel van 'Streaming Theatre' online:
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/JISC/SURFJISC.jsp

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

3. DIVERSE Conferentie 2006: Call for proposals

De zesde editie van de DIVERSE conferentie zal plaatsvinden in Glasgow Caldedonian University. De conferentie duurt van 5 tot en met 7 juli 2006. De 'call for proposals' is inmiddels gelanceerd. In januari moet een kort presentatie idee worden ingediend.

"DIVERSE is the premier event in the world on all aspects of video and videoconferencing in education - teaching, research, management etc - including the convergence of these technologies with online technologies, and the emergence of new possibilities such as telepresence learning and teaching, interactive television, virtual reality and computer games techniques, and wireless and handheld access to live or archived moving images."

Namens Nederland hebben Johan Oomen (Vrije Universiteit / Beeld en Geluid) Pieter van Parreeren (INHOLLAND) en Tom Visscher (INHOLLAND) zitting in het conference committee.

Meer informatie is te vinden op:
http://elisu.gcal.ac.uk/diverse2006/pages/call.htm

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

4. Uitnodiging Kick Off bijeenkomst Triple L project 30 januari 2006

Op maandag 30 januari vindt de kick-off van het Triple L project plaats. Triple L staat voor Live Events als Leerobjecten in Leeromgevingen en wordt mede gefinancierd vanuit SURF. Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd zich aan te melden. De bijeenkomst vindt plaats maandag 30 januari bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, tussen 15.00 en 17.00 uur.

Triple L onderzoekt hoe lezingen, (gast)colleges, interviews en oraties ingezet kunnen worden als leerobjecten in het onderwijs. Audio- en videoregistraties spelen daarbij een belangrijke rol. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via secretariaat-iis@uva.nl onder vermelding van 'Kick Off Triple L'. (ovv naam en instelling)

Het programma van deze dag (met spraakmakende lezingen van experts uit binnen en buitenland) alsmede de exacte locatie vindt u op:
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/artikel_content.jsp?objectnumber=105027

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

5. Ruim 200.000 studenten hebben per 1 januari toegang tot Academia

De pilotfase van Academia is voorbij. Vanaf 1 januari kunnen ruim 200.000 studenten gebruik maken van duizenden uren streaming content van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het SURFnet Video Portal. Om gebruik te kunnen maken van Academia dienen instellingen een licentie af te sluiten. Dat kan via SURFdiensten, de organisatie die het hoger onderwijs voordelige licenties aanbiedt voor allerlei ICT-software en -courseware.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid biedt Academia in samenwerking met SURFdiensten en SURFnet aan het hoger onderwijs in Nederland aan. Instellingen krijgen via Academia on line toegang tot duizenden uren audiovisueel materiaal. Naast selecties oud archiefmateriaal (Polygoon-journaals, tv- en radio-uitzendingen uit de jaren zestig, opdrachtfilms, et cetera) wordt via Academia dagelijks ook een selectie actuele programma's van de publieke omroepen aan de collectie toegevoegd. Zowel studenten als docenten kunnen via de SURFnet Videotheek op het SURFnet Video Portal gebruikmaken van dit aanbod. Beeld en Geluid komt via Academia tegemoet aan de vraag naar achtergronden en informatie voor scripties, presentaties en collegevoorbereidingen.

Meer informatie over Academia:
Pim Slot (projectmanager Academia)
pslot@beeldengeluid.nl of www.academia.nl

en over SURF Diensten
www.surfdiensten.nl

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

6. Europese televisiegeschiedenis komt op internet tot leven

Met de lancering van de BIRTH Television Archive op internet wordt het begin van de Europese televisiegeschiedenis tot leven gebracht. Bezoekers van www.birth-of-tv.org kunnen op de site allerlei hoogtepunten bekijken zoals bijvoorbeeld het huwelijk van Koningin Beatrix en de eerste maanlanding.

De website is het resultaat van een samenwerkingsproject tussen vijf vooraanstaande audiovisuele archieven uit Europa met als doel het televisie-erfgoed voor wetenschappers en publiek te ontsluiten. Naast het Nederlandse Beeld en Geluid zijn dat de BBC (Engeland), de ORF (Oostenrijk), RTBF (België) en Südwestrundfunk (Duitsland). Bezoekers van de geavanceerde webportal kunnen filmpjes en foto's bekijken en artikelen over de begin jaren van de televisie lezen. De site ondersteunt vier talen. Een van de meest dynamische onderdelen is de Timeline, een Flash applicatie waarbij de zoekresultaten prachtig gevisualiseerd worden. Het in Amsterdam gevestigde Noterik en het Oostenrijkse Joanneum Research waren verantwoordelijk voor de technische realisatie. 

Bekijk het BIRTH Television Archive online op:
www.birth-of-tv.org
Meer informatie: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid 
(joomen@beeldengeluid.nl)

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

7. Meer dan honderd scholen ingeschreven voor videowedstrijd

Voor de videowedstrijd Expose Your Talent hebben zich meer dan honderd scholen uit het voortgezet onderwijs ingeschreven met een prognose van meer dan 3500 deelnemende leerlingen. De deadline voor de inschrijving van scholen sloot op 1 december. Tot 1 februari kunnen de scholen nog leerlingen en teams inschrijven.

Voor de Expose Your Talent videowedstrijd maken leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs in een team een film van vijf minuten. Zij worden hierbij ondersteund met een multimedia leeromgeving die ze op weg helpt bij de productie. Uiterlijk 10 mei moeten de filmpjes worden ingeleverd. De prijsuitreiking volgt op 28 juni. De videowedstrijd wordt georganiseerd in het kader van het samenwerkingsproject van SURFnet en Kennisnet.

Meer informatie:
http://www.exposeyourtalent.nl/

(Bron: SURFnet Nieuws)

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

8. Videohosting case: Video4all

Het in Amsterdam gevestigde Brevidius Multimedia Projecten doet concept, ontwerp en realisatie van webcommunicatie en ontwikkelde Video4All (www.video4all.nl) om videoprojecten op internet mogelijk te maken. Door middel van dit systeem kan iedereen op simpele wijze video mailen of op een eigen website plaatsen. De website van Montessori- school Steigerland (http://www.obssteigereiland.nl/) is een mooi voorbeeld hoe het systeem gebruikt wordt om een website te verrijken met videofragmenten. 

De ontwikkelaars van het product geven op de Webstroom website een toelichting op de mogelijkheden van de technologie. Lees het artikel op:
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/artikel_content.jsp?objectnumber=105387

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

9. Internet-verkeer groeit vooral door video...

... en níet door VoIP (Voice over IP). De invloed daarvan is relatief erg beperkt. Streaming video en audio daarentegen nemen een steeds prominentere plaats in wanneer het gaat om de typen verkeer die op internet uitgewisseld worden, gevolgd door peer-to-peer gebruik. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX).

Lees het hele bericht op:
http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=1021885
(Bron: Computer Idee)

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

10. Nieuwe publicaties

Enterprise Streaming: Different Challenges From Internet Streaming

De auteurs van dit artikel gaan in op belangrijke technische trends op het gebied van streaming. 
"The goal of this paper is to describe enterprise streaming and identify the basic differences between typical Internet streaming and enterprise streaming, and how these differences alter the challenges that must be overcome for enterprise streaming to be successful. Specifically, we examine enterprise streaming media content delivery network design and operation, video conferencing, peer-to-peer networking (P2P), voice over IP (VoIP), and briefly touch upon wireless and security issues."

Download deze publicatie vanaf:
http://www.hpl.hp.com/techreports/2005/HPL-2005-98.html

Schooled in Streaming

In dit artikel wordt kort stilgestaan bij de ontwikkeling die het 'thuis studeren' doormaakt nu streaming media gemeengoed geworden is. Aan bod komen onder meer Amerikaanse 'service providers' YourOtherTeacher.com en United Streaming. "Homeschoolers are embracing streaming in growing numbers, just as they embraced the Internet in the mid- to late-1990s, presenting significant revenue opportunities for content providers."

Lees het artikel online op:
http://www.streamingmedia.com/article.asp?id=9203

Internet 2.0

In het NRC Handelsblad verscheen recentelijk een artikel over de ontwikkelingen op het internet. "Nauwkeuriger zoeken op internet, online samenwerken en mensen vinden met dezelfde interesses: het valt allemaal onder de hype van Web 2.0." Het artikel beschrijft hoe, vijf jaar na het uiteenspatten van de internet zeepbel op de beurs, de internetaandelen weer erg hoog staan. De waarde van Google maar ook overnames als Skype en Marktplaats.nl door eBay, MySpace door News Corp (Rubert Murdoch) en Flickr laten zien hoe 'hot' internet momenteel is. "Belangrijk verschil met vijf jaar geleden is wel dat internet inmiddels daadwerkelijk diep is doorgedrongen tot bedrijven en huishoudens. In Nederland heeft meer dan de helft (3,8 miljoen) van alle huishoudens een snelle breedbandaansluiting. Nederlanders besteden gemiddeld een uur per dag aan het web (tegen gemiddeld ruim drie uur aan tv)."

Lees het artikel online op:
http://www.nrc.nl/media/artikel/1134367361701.html
(Bron: Frankwatching.nl)

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

11. Mobiel leren: Symposium Manolo op 24 januari en Verslag Online Educa

De Vrije Universiteit organiseert samen met Wageningen Universiteit (WUR) op dinsdag 24 januari 2006 te Wageningen een symposium over de toepassing van mobiele ICT in het universitair onderwijs en de onderwijskundige meerwaarde ervan. Op de VU hebben studenten van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen en van de Faculteit der Letteren er kennis mee kunnen maken. Ook de afdeling ICTO van het Onderwijscentrum was hierbij nauw betrokken.
Tijdens het symposium worden praktische voorbeelden gegeven van toepassingen van mobiel leren aan de VU en WUR, en worden evaluatieresultaten gepresenteerd. Ook zijn sprekers uitgenodigd van Waag Society, van Edugolive en van JISC, de Engelse zusterorganisatie van SURF.

Inschrijven kan via http://surf.eccoo.rug.nl/sis/du/350/registration
De aankondiging en het programma van het symposium zijn te vinden op: http://www.spinlab.vu.nl/manolo onder "News and Events"

Meer nieuws over mobile learning is te vinden in het Online Educa congres dat Wilfred Rubens (Universiteit Utrecht, www.e-learning.nl).
Lees zijn verslag op:
http://www.e-learning.nl/subpage.aspx?l1=2&subaction=details&newsid=1078&activetab=0

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

12. Digital future: groeiende invloed internet

De vijfde editie van het Internet onderzoek van het Digital Future Project laat zien hoe van jaar tot jaar de invloed van internet op Amerikanen toeneemt. De VS is op vele manieren gidsland voor internet, dus de resultaten van het onderzoek geven een idee wat er ook hier gebeurt of wat ons nog te wachten staat.

http://www.frankwatching.com/archive/2005/12/19/digital_future_1_groeiende_inv
(bron: Frankwatching)

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

13. Onderwijskundigen bestuderen de opmars van games in het onderwijs

In november lanceerden SURFnet en Kennisnet de community Games2learn voor iedereen die betrokken is bij toepassingen van games en simulaties in het onderwijs. De Games2learn community heeft als doel het gebruik van games en spelsimulaties in het onderwijs te stimuleren. Games2learn biedt een platform voor het organiseren van activiteiten rondom games in het onderwijs, het uitwisselen van informatie, het uitvoeren van onderzoeken en het opstarten van samenwerkingsverbanden.

De (WiKi) website van de community is te vinden op:
www.games2learn.nl

Ook in de VS groeit de aandacht voor het gebruik van games in het onderwijs: "Learning to leverage the enormous popularity of video games to help students excel was the core purpose of two events held recently in Washington, D.C." Het verslag van deze twee bijeenkomsten ("Federation of American Scientists Summit" en de "Be the Game Summit") gaat in op het gebruik van de technologie, en meer theoretische aspecten van deze trend. 

Lees het artikel op:
http://people.uis.edu/rschr1/et/2005/11/educators-take-serious-look-at-video_15.html
(Bron: Robert Brumfield, eSchool News)

Tenslotte nog een laatste artikel over dit onderwerp met de titel "Proof of Learning: Assessment in Serious Games": 
http://www.gamasutra.com/features/20051019/chen_01.shtml

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

14. Ster-reclame op Uitzendinggemist.nl

De Ster begint in 2006 met het vertonen van commercials in Uitzendinggemist.nl. Doel is om op deze manier een extra jaarlijkse omzet van enkele miljoenen euro's te genereren. Dat meldt Broadcast Magazine. Spots duren niet langer dan 15 seconden en zijn nooit vaker dan drie keer te zien. 

In de mediaplayer van de publieke omroepen verschijnt ook een button met link naar de website van de adverteerder. Het gekozen formaat voor de spots is Flash, waardoor weergave mogelijk is in zowel de Windows Media Player als de Real Player.

(Bron: Adformatie)

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

15. An Introduction to Breeze Presenter

Macromedia Breeze is een applicatie waarmee videoconferencing inclusief document- en desktopsharing gefaciliteerd wordt. Breeze wint de laatste tijd flink aan populariteit. In deze korte presentatie worden de mogelijkheden van deze technologie toegelicht. Het leuke is dat dit ook in Breeze gebeurt. Een ideaal startpunt voor iedereen die kennis wil maken met deze technologie.

Bekijk de presentatie op:
http://www.communitymx.com/abstract.cfm?cid=02700

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

16. SURFnet Nieuws als videojournaal te bekijken

De editie van de wekelijkse nieuwsbrief van SURFnet van 15 december is tevens verschenen als videojournaal. Deze is te bekijken via:  https://videotheek.surfnet.nl/asset-view/20264/
Dit videojournaal is een experiment, waarbij wordt gekeken of deze verschijningsvorm een mogelijk alternatief is voor de andere verschijningsvormen, namelijk de e-mailversie (txt en html) en de webversie. De redactie is dan ook benieuwd naar de reacties. Deze kunnen worden doorgegeven aan de redactie via: communicatie@surfnet.nl.

http://video.surfnet.nl/info/nieuwsbericht_content.jsp?objectnumber=104282
(Bron: SURFnet nieuws)

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

17. Toegankelijkheid: websites worden voorgelezen

Op de website van de Tweede Kamer, www.tweedekamer.nl is een programma beschikbaar dat het mogelijk maakt om teksten op de website te laten voorlezen. Het betreft in beginsel een test van enkele maanden.

www.tweedekamer.nl is de eerste overheidswebsite die deze mogelijkheid aanbiedt. Het doel van de test is om de internetsite toegankelijker te maken voor mensen met een leeshandicap. Daarnaast is het programma handig voor kinderen of voor mensen voor wie Nederlands bijvoorbeeld niet de moedertaal is. Readspeaker is de naam van de software waarmee de tekst op een website aan de bezoeker voorgelezen wordt. De technologie is eenvoudig te gebruiken en vereist geen specifieke kennis bij de bezoeker. Daarnaast zijn er geen speciale programma's op de computer nodig om het programma te kunnen gebruiken; de media files staan op externe streaming servers.

De website van de Tweede Kamer:
www.tweedekamer.nl

Meer informatie over Readspeaker:
www.readspeaker.nl

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

18. Top 10 Video sharing services 

Op Frankwatching verscheen een informatief artikel over een ontwikkeling die in 2006 een hoge vlucht zal nemen: video sharing services: websites waar mensen hun video fragmenten aanbieden. "*Gisteren verscheen er op TechCrunch [..] het artikel: Comparing The Flickrs of Video. Weer wat nieuwe tools en - misschien nog wel het meest interessant - een tabel waarin de verschillende services op een aantal kenmerken vergeleken worden. In de tabel zijn alleen die services opgenomen waarbij de video's webbased opgeslagen worden, dus niet op je eigen pc maar op een plek ergens op internet. Om die reden is bijvoorbeeld een geweldige service als VideoEgg niet meegenomen."

Lees het hele artikel (met alle links naar de verschillende video sharing sites) op:
http://www.frankwatching.com/archive/2005/11/07/top_10_video_sharing_services

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

19. Succes iPod video's af te lezen uit dalende kijkcijfers

Was Apple al verantwoordelijk voor een ware revolutie in mp3-spelerland -iedereen wilde er plotsklaps een hebben- nu lijkt het erop dat ook de net gelanceerde video-iPod Tsunami-achtige rimpelingen in het medialandschap teweeg gaat brengen. Enig kijkcijferonderzoek in de Verenigde Staten leert ons dat na de introductie van de video-iPod gemiddeld 2 miljoen kijkers weggelekt zijn bij de populairste series in de VS. Zo zijn de kijkcijfers van zowel de serie 'Lost' als van 'Desperate Housewives' van respectievelijk, gemiddeld 22,7 miljoen naar 20,7 miljoen en 27,2 miljoen naar 25, 2 miljoen kijkers gezakt. De eerbiedwaardige Nielsen Ratings wijzen dit uit. 

(Bron: hcc!magazine)

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

20. Acht projecten uit SURF onderwijsvernieuwingstender van start in 2006

Het platformbestuur ICT en Onderwijs van Stichting SURF heeft subsidie toegekend aan 8 van de 21 ingediende projectvoorstellen voor de onderwijsvernieuwingstender 2005. Dit jaar is het thema: 'Nieuwe concepten, nieuwe dimensies'. In totaal is voor de SURF-tender 2005 een bedrag van ruim 2,3 euro miljoen aan subsidie toegekend. Het aantal projecten dat in de tender 2005 voor subsidie is ingediend, was opnieuw groter dan de beschikbare middelen. De voorstellen sluiten goed aan bij het thema en de onderwijskundige en organisatorische ideeën.

De volgende projecten komen in aanmerking voor financiële ondersteuning: INTUIT, EMERGO, Samen leren van de werkplek, Triple-L, Mobile Learning Game Kit, Netwerk leren voor lifelong learners, Bouwen aan Kennis, Kennisomgevingen en schoolontwikkeling in de digitale opleidingsschool.

Meer informatie over de acht projecten in het persbericht op:
http://www.surf.nl/download/persbericht_najaarsuitslag_tender2005_30112005.pdf 

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

21. Podcasting in het onderwijs

Op het Belgische Edublogs.be verscheen recentelijk een artikel over podcasting: "Podcasting in het onderwijs is zowel voor leerkrachten als voor leerlingen een handige manier om materiaal te publiceren. Een docent zou bijvoorbeeld dagelijks een huiswerkopdracht en de opgenomen lessen van die dag kunnen uploaden naar een website die RSS-feeds ondersteunt. De leerlingen kunnen zich vervolgens thuis abonneren op de RSS-feed om hun huiswerk en eventueel ander materiaal op te halen. Als ze dat op hun iPod zetten, hebben ze alles altijd bij de hand."
Lees het hele artikel op:
http://www.edublogs.be/2005/12/24/podcastvodcast-eenvoudig

De interessante podcast "Top Five Reasons Why Podcasts Work for Training " (met dank aan Pierre Gorissen voor de tip) is te vinden op:
http://trafcom.com/traf051205.mp3
"In this 10-minute podcast, I (Donna Papacosta, red.) discuss how universities are using podcasts as learning tools, and how corporations can adopt this technology to keep employees informed and help them learn."

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

22. En tot slot: Flickr-video

Het was een kwestie van tijd natuurlijk, voor de eerste Flickr-video het licht zou zien. Jonathan Coulton sleutelde een leuke muziekvideo in elkaar, Geïnspireerd en gemaakt met Flickr-foto's. Flickr is een online database waar je (vrijwel) onbeperkt je foto's kan opslaan. Met behulp van Creative Commons licenties kan je vervolgens aangeven of en hoe anderen je foto's mogen gebruiken. 

Bekijk de clip:
http://www.jonathancoulton.com/video/Flickr.mov
(bron: kennisland)

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

23. Colofon

De Webstroom subsite is te vinden op http://video.surfnet.nl/info/webstroom/home.jsp. Deze nieuwsbrief wordt periodiek samengesteld door de Webstroom redactie: Michel Jansen en Johan Oomen. Reacties en opmerkingen kunt u sturen naar joomen@beeldengeluid.nl. 

Aanmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws
Afmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: unsubscribe webstroomnieuws


 


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).