Nieuwsbrief van en over de Spreeksteen in het Oosterpark in Amsterdam on Wed, 29 Oct 2008 08:42:03 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] [Nieuwsbriefspreeksteen] 55: Museumn8 in Persmuseum, minder persvrijheid in Nederland, speakers corner in Mechelen

Inhoud:
1. Museumnacht: Spreeksteen in het Persmuseum
2. Persvrijheid in de wereld: Nederland zakt verder weg in de ranglijsten
3. Ook een speakers corner in Mechelen opgericht


1. Museumnacht: Spreeksteen in het Persmuseum

Zoals gemeld in de nieuwsbrief van de 23 september, de oude Spreeksteen staat in het Persmuseum. 1 november aanstaande is het Museumnacht en dan moet de Spreeksteen goed gebruikt worden. Komt allen met uw historische spreeksteen toespraken naar het Persmuseum! Het thema is censuur en dus ook persvrijheid, politieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting. In ieder geval spreken daar:
- Bahram Sadeghi (de enige betrouwbare Pers)
- Bert Brussen (twee linker handen en een goed stel hersenen)
- Michiel Eijsbouts de Rooksteker der Rokerskerk (Prijs 'm).

Het persmuseum heeft ook SPINVIS uitgenodigd in verband met de eer de enige levende band te zijn waarvan een nummer gecensureerd werd ('Het mes van god', door de directie van het concertgebouw). Natuurlijk komen er meer interessante sprekers maar die hoort u vanzelf als u komt.

<http://n8.nl/2008/museum/Persmuseum>


2. Persvrijheid in de wereld: Nederland zakt verder weg

Nederland staat nu nog maar op 18 en is dalende in de wereldranglijst van Reporters Zonder Grenzen. Als u dat niet begrijpt, gelooft of overdreven vindt, denk aan het volgende: - het Nederlandse openbaar ministerie vervolgt regelmatig journalisten. Meestal wil men dan de identiteit van bronnen achterhalen en informatie die daarmee samenhangt ontfutselen. Dat brengt de persvrijheid nogal in gevaar.
- het openbaar ministerie pakt wel eens een cartoonist op.
- de premier en andere ministers roepen met enige regelmaat dat journalisten of opiniemakers te ver gaan en onderzoeken dan maatregelen... - de premier en andere ministers spannen wel eens rechtszaken en bodemprocedures aan tegen journalisten en of opiniemakers (met als doel de activiteiten te stoppen) - Nederland heeft een rare historie van politieke en journalistieke verkleving; met name binnen de omroepen is er lange tijd een circuit van politieke benoemingen geweest die de journalistieke keuzes maar al te vaak beïnvloed. - veel overnames binnen het krantenlandschap veroorzaken persconcentratie en dat is een beperking van de persvrijheid in economische zin. - journalisten zijn in Nederland vaak lid van een politieke partij en laten hun voorkeuren meespelen in berichtgeving zonder luid en duidelijk de eigen politieke voorkeur te melden.

<http://www.rsf.org/article.php3?id_article=29031>


3. Ook een speakers corner in Mechelen opgericht

In hun eigen woorden:
"Het is allemaal begonnen begin 2007. De drang naar het spreekgestoelte in het openbaar wegens geen dialoog met het beleid: de ruimte die van iedereen moet zijn weer opeisen. Re-claim the street zoals ze in Londen zeggen. Sprekers organiseren gaat hier moeilijk, maar in de mate van het mogelijke en volgend op lokale (ook bovenlokale) gebeurtenissen trachten we wel iemand aan te spreken. We ervaren vrees van mensen om zomaar hun gedacht te zeggen van op de bierbak... Soms is het wel even druk, maar evenzo kenden we corners met helemaal niemand, zodat we dan wat 'voor onszelf spreken' en luisteren. Wat de bedoeling niet kan zijn. Maar we doen verder, door ons geloof dat de volhouder wint en dat het daardoor kan evolueren. Als er een andere actiegroep haar bedoeling uit de doeken doet op de zaterdagmarkt is dat mooi meegenomen. Ook in verkiezingstijd wordt de corner plots belangrijker. We gebruiken geen versterking of naslag op beelden zoals jullie, hoewel ik dit wel beter vind. Maar wat heb je daarvoor allemaal niet nodig zeg? We zoeken verder naar de goede manier. Als je een goeie tip hebt om het beter te doen, schuif maar door! Als jij eens langskomt mag je de bierbak zeker voor een uurtje lenen! En als wij de kans hebben om het Oosterpark in Amsterdam op zondagmiddag eens aan te doen willen we wel even op jullie spreeksteen speaken. Vele groeten uit Mechelen en doe zo verder (we volgen jullie op de site - dank voor de link)!"

Even ter herinnering: Londen, Singapore, Sydney en Toronto kenden al een speakers corner. Daarvan leefde alleen die in Londen nog echt; al 150 jaar in meer en mindere mate. Na de oprichting van de Spreeksteen speakers corner volgden Kopenhagen, Seoul, Boedapest, Washington, Rotterdam en dus Mechelen. Hoe actief deze laatste speakers corners zijn is ons op dit moment onbekend. Ze zijn er opgericht, dat is het halve werk al.Vriendelijke groeten,
spreeksteen
www.spreeksteen.tv
www.spreeksteen.nl

Spreeksteen TV heeft de SALTO awards
beste nieuwkomer op tv 2007 gewonnen!

Bezoek de oude spreeksteen in het
http://www.persmuseum.nl

En... kom natuurlijk aanstaande zondag om 13.30 uur naar de spreeksteen in het Oosterpark!

_______________________________________________
Nieuwsbriefspreeksteen mailing list
Nieuwsbriefspreeksteen@lists.opendomein.nl
https://service.opendomein.nl/mailman/listinfo/nieuwsbriefspreeksteen
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).