Geert Lovink on Mon, 22 Jun 2009 09:42:56 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] JEREMIAH DAY - KRAKERSMONUMENT


JEREMIAH DAY - KRAKERSMONUMENT
Vanaf 27 juni

Op zaterdagmiddag 27 juni presenteert SMBA het Krakersmonument van Jeremiah Day. Dit gebeurt rond 17.30u, op het puntje van de Stromboliweg, in het westelijk havengebied van Amsterdam. Bij wijze van inleiding vindt in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam eerst een publieke conversatie plaats tussen Jeremiah Day en voormalig kunstenaar Raivo Puusemp. Aanvang 16.00u. Daarna vertrekt een pendelbus naar de Stromboliweg. Frank van Kreuningen, voorzitter van de Amsterdamse Spinoza Kring, verricht de openingsceremonie.

Als Amerikaans kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam, werd Jeremiah Day’s interesse voor het kraken gewekt door een persoonlijke ervaring die zich afspeelde in juli 2006. Gele spandoeken met de tekst “mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging” prijkten toen op gevels van voormalige kraakpanden als Paradiso in Amsterdam en Tivoli in Utrecht. Kraken heeft in Amerika een hoog subversief imago maar in Nederland ontdekte Day, die zich in zijn werk richt op de omgang met historische gebeurtenissen, dat het kraken niet alleen een politieke aangelegenheid was maar ook een stimulans voor de totstandkoming van belangrijke culturele instellingen.

Zijn Krakersmonument heeft de vorm van een ‘storytelling box’ zoals die in oude Amerikaanse pretparken nog wel eens is te zien: een soort praatpaal die met een druk op de knop een geschiedenis of een sprookje vertelt. Het verhaal past bij wat de luisteraar voor zich ziet, in dit geval het uitzicht over de Amsterdamse havens. Het is geen sprookje, maar zeker ook geen geschiedenisles of politiek betoog. Het Krakersmonument combineert op speelse wijze de officiële taal van monumenten en gedenktekens met de creatieve vermogens van fictie en kunst en fungeert zo als een manier om vrij te reflecteren op de unieke, Nederlandse kraakgeschiedenis.

Aanleiding voor het gesprek tussen Jeremiah Day en Raivo Puusemp is het kunstproject van laatstgenoemde. Puusemp stelde zich in 1975 kandidaat voor het burgemeesterschap van het dorp Rosendale in de staat New York. Nadat hij daadwerkelijk was verkozen zorgde hij binnen twee jaar voor de opheffing van deze gemeente, met toestemming van de inwoners. Het project werd door Allan Kaprow als schoolvoorbeeld gesteld van participatief werk en fungeerde zodoende weer als een inspiratiebron voor Day. Het gesprek tussen Puusemp en Day wordt gemodereerd door Jelle Bouwhuis, curator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.

Na afloop van het gesprek, rond 17.00 uur, vertrekt een pendelbus naar het Krakersmonument op de Stromboliweg (een pier opde scheiding tussen het Noordzeekanaal en de Westhaven). Er zijn nog beperkt plaatsen beschikbaar; om te reserveren mail naardebbie@smba.nl

U kunt uiteraard het werk ook op eigen gelegenheid bezoeken per fiets of auto. De precieze locatie vindt u hier

Het Krakersmonument is minstens tot 1 oktober te zien op de Stromboliweg. Meer informatie op www.smba.nl

Het werk maakt tevens onderdeel uit van de zomertentoonstelling "One’s History is Another’s Misery" in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, van 26 juli t/m 6 september.

Jeremiah Day’s Krakersmonument is een project van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, als onderdeel van de manifestatie My Name is Spinoza. Het is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Stichting Kunst en Openbare Ruimte. De manifestatie My Name is Spinoza is een initiatief van de Amsterdamse Spinoza Kring, ontwikkeld door SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) in samenwerking met Stichting Spinoza Centrum Amsterdam.


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).