maillijsten on Tue, 8 Sep 2009 11:41:38 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Visueel Verzet: Online boek / blog-essay over kunst, ontwerp en activisme


Beste nettime-lezers,

Graag stel ik je een nieuw project voor: Op http:// www.visueelverzet.nl/ vind je een online boek over hoe kunst en grafisch ontwerp als actiemiddel kunnen worden ingezet.

Aan de hand van voorbeelden van geëngageerde kunst, ontwerp en actiecampagnes, ondersteund door theorieën uit de communicatiewetenschap, sociale psychologie en soortgelijke hoeken geeft het boek een inzicht in de werking en mogelijkheden van het snijvlak van kunst, ontwerp en activisme en waar je zoal de typische valkuilen kunt verwachten. Culturele grammatica en scripts, zenders, ontvangers, communicatiekanalen, vervreemding, overidentificatie en identiteitscorrectie: een breed scala aan theorie komt aan bod, aan de hand van veel verhelderende voorbeelden en filmpjes. De tekst is bewust toegankelijk en praktijkgericht gehouden zodat ook activisten en kunstenaars zonder intellectuele pretenties ermee uit de voeten kunnen. Hiermee wil de auteur bijdragen aan een basiskennis van de werking van communicatieprocessen onder creatieve activisten en de mogelijkheden die er zijn om daarop in te spelen.

Dit boek begon in 2006 als bachelorscriptie voor de kunstacademie. Die scriptie is de afgelopen zomer opgefrist en omgebouwd naar een blog- essay / online boek. Verder is dit een experiment in wat een boek tegenwoordig meer kan zijn dan een papieren, gebonden, gelijmd stuk drukwerk. De tekst leende zich goed voor verwerking online, zodat de concepten en voorbeelden kunnen worden gelinkt aan relevante pagina’s en films elders op het internet. Je kunt dit boek dan ook van begin tot einde lezen, maar je kunt de onderwerpen ook individueel bekijken.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Sander Hermsen
grafisch ontwerper,

mail: contact@sander-hermsen.nl
online: http://www.sander-hermsen.nl/______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).