PLANETART on Thu, 17 Sep 2009 02:56:36 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Pilot van de TwenteBiennale, Bonno van Doorn, Eboman, Florentijn Hofman, Ronald Ophuis, Jaap de Vries, Bfree, MobileVideoNet, e.v.a..


pilot van TWENTE BIENNALE

opening met live acts, performances, muziek, o.a. EBOMAN, Tremelo Theun, 02L 'Special Player', Fighting Falcon... Donderdag 17 september 20h toegang gratis

extra:
vr 18 sept: preview Gaming Festival POWER UP door Ateliergroep Gaming en Entertainment + Welzijn & Breedband
vr 18 sept 20 u Pecha Kucha Night Hengelo #2
za 19 sept 20 u Open Air Cinema
meer info:

Twente meets Europe London - Hengelo - Berlin
Crossmediale jonge Twentse kunst ontmoet internationale kunst tijdens de Twente BiÃnnale van 17 t/m 20 september in Hengelo. Deze eerste -pilot- editie van het vierdaagse kunstfestival biedt een breed programma met beeldende kunst, design, nieuwe media, muziek en architectuur in de vorm van performances, discussies, optredens, exposities, lezingen en openâair cinema. Dit alles op een unieke locatie: Hazemeijer Holec (De Creatieve Fabriek), het drie hectare grootte industrieel erfgoed nabij Hengelo centrum.

EBOMAN opent Twente BiÃnnale
Neerlands bekendste sampleartiest EBOMAN presenteert voor de opening van de Twente BiÃnnale een speciale âsensorsuitâperformance. Hij kruipt daarvoor in een speciaal kostuum, waarmee hij een geavanceerde videosampler bestuurt. Met dit instrument verknipt hij live audio en video fragmenten, door het plak-en knipwerk en de interessante combinaties die daar uit voortkomen ontstaat een bijzondere collage van visuals en geluid. EBOMAN, in 2008 in New York nog winnaar van een Webby Award, de Oscar voor het internet, is de kunstenaar die voor het nieuwe Metropool-gebouw in Hengelo een mediakunst toepassing gaat ontwikkelen.

Beroepsprovocateur David ÄernÃ
De Twente BiÃnnale presenteert met gepaste trots creatief rebel David ÄernÃ. Deze internationaal gelauwerde kunstenaar, in zijn thuisland Tsjechià een ware rockster, maakt satirisch en confronterend werk welke reflectie biedt aan de kunstwereld en de samenleving om hem heen. Naast zijn sculpturen en beeldhouwwerk is Äernà voor het grote publiek vooral bekend met zijn provocerende creatieve uitingen zoals het roze schilderen van een Russische tank, symbool voor de bevrijding van Tsjechià in de Tweede Wereldoorlog.

'Michael Moore' in Hengelo
Een reuzeâopblaas pinguin met petje getiteld Michael Moore maakt zijn opwachting in Hengelo. Michael Moore is een creatie van de Rotterdamse kunstenaar Florentijn Hofman, bekend van het groene reuzekonijn en de blauw geschilderde huizen uit de Rotterdamse binnenstad. Michael Moore is de nieuwste creatie van Hofman en een ode aan de Amerikaanse documentaire en televisiemaker, dit werk beleefde onlangs zijn premiere tijdens het Festival aan de Werf in Utrecht.

F 16 landt aan de Tuindorpstraat
Een houten F16 schaal 1:1 van de jonge kunstenaar Bonno van Doorn staat tijdens de Twente BiÃnnale pas geland op het terrein van Hazemeijer Holec. Het toestel verwijst naar het einde van het vliegveld Twente, en naar de discussie rond de herbestemming van het gebied in de landelijke driehoek tussen Hengelo, Enschede en Oldenzaal. De F16 als kunstwerk dient tevens als symbool voor de herbestemming van het terrein van Hazemeijer Hengelo, dat in de 20e eeuw producent van electrische schakelkasten huisvestte, en nu in haar nieuwe hoedanigheid uitgroeit tot het culturele hart van Twente.

Londen â Hengelo â Berlijn
Op de kaart van Europa ligt Hengelo geografisch gezien precies in het midden. Dit is een metafoor voor de ambitie om met deze pilot van de Twente BiÃnnale vanaf 2011 een festival te realiseren met Europese topkunst, op een nieuwe, prachtige locatie van industrieel erfgoed, het voormalige Hazemeijer Holec, nabij het centrum van Hengelo. De snelweg en spoorlijn markeren deze strategische ligging. De afgelopen jaren, tijdens het traject van de Creatieve Fabriek is onderzocht welke mogelijkheden en kansen er liggen voor het terrein. Door het faillisement van projectontwikkelaar Van Hoogevest is er een korte impasse geweest rondom de locatie, maar door de recente aankoop van Boei, beheerder van industrieel erfgoed in Nederland, is er nu een frisse doorstart met deze pilot en andere projecten. Hazemeijer Holec Hengelo, het culturele hart van Twente.

Twente meets Europe
Tijdens deze pilot van de Twente BiÃnnale kan het publiek kennis maken met jonge en spraakmakende kunst uit Londen, Berlijn en Twente en ook uit de rest van Nederland, Engeland, Duitsland, Rusland, Wit Rusland, Frankrijk en ItaliÃ.

Europe meets Twente
Dankzij de aanwezigheid van de AKI is Twente al tientallen jaren een bakermat van internationaal talent. Ook tijdens deze pilot van de Twente BiÃnnale zijn er meerdere kunstenaars vertegenwoordigd die afkomstig zijn uit Hengelo en omstreken en in Europa zijn doorgebroken of op het punt staan om internationaal furore te maken. Denk aan Ronald Ophuis, Jaap de Vries, Merijn Hos, David Scheidler, MobileVideoNet, Via Oral, allen afkomstig uit de regio Twente. Maar ook andere Nederlandse toppers staan op de Twente Biennale: Marc Bijl, in 2009 ook winnaar van de Wolvecamp Prijs, Erwin Olaf met een schitterend videowerk, Broersen/Lukacs, ook te zien op Biennale van Venetie â09, Florentijn Hofman, Douwe Dijkstra en vele anderen.

Twente Biennale:
http://www.twentebiennale.nl
Locatie:
Hazemeyer Holec (De Creatieve Fabriek)
Tuindorpstraat 61
Hengelo
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).