Tjebbe van Tijen via Chello on Thu, 4 Mar 2010 16:54:22 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Gecensureerde Provokatie uit 1965 met Prins Bernhard- blijkt historisch juist.


Hinkende Bode met de tekst + links en afbeelding

http://limpingmessenger.wordpress.com/2010/03/04/gecensureerde-provokatie-uit-1965-blijkt-historisch-juist/

Gecensureerde Provokatie uit 1965 met Prins Bernhard- blijkt historisch juist.

March 4, 2010 by Tjebbe van Tijen
âPrins Bernhard was lid van NSDAPâ lees ik zojuist in de Volkskrant waar verslag gedaan wordt van de promotie van historica Annejet van der Zijl op basis van haar proefschrift âBernhard. Een verborgen geschiedenisâ waarin het al decennia lang im omloop zijnde verhaal over Bernardâs lidmaatschap van de nationaal-socialistische partij NSDAP, historisch geboekstaafd wordt.

Bij mij riep dat direct â als vroeger archivaris van het Provo-archief â het pamflet dat in juli 1965 door Jan-Huib Blans uitgeven en verspreid werdâ âWIE VAN DE 3 is de grootste demokraat? / CARLOS â CLAUS â BERNHARD en we zien drie fotoâs van Oranje prinsen, Carlos in burger costuum, Claus in Hitler Jugend Uniform en Bernhard in burgercostuum met zijn geliefde witte anjer op het refer.

[digitale facsimile van het pamflet]

klik pamflet voor vol formaat (ik zal een betere scan laten maken en die hier spoedig plaatsen)
Helemaal onder het pamflet staat de leuze: âgeen Monarchie, maar Anarchie!â  met daarboven âDe val van het Oranje-Gezag zal ook de overige autoriteiten aan het wankelen brengen.â  Nu het pamflet werd binnen de korst mogelijke keren in beslag genomen, maar daarover is al vaak en eerder uitgebreid bericht, zodat ik volstaan kan met een link naar een passage uit het boek van Roel van Duijn âprovo: de geschiedenis van de provotarische beweging 1965-1967â op de van overheidswege onderhouden web site DBNL, scroll naar pagina 22.

âOp 25-jarige leeftijd lid van de FASCISTISCHE Reiter SS. Liet bij zijn huwelijk met Juliana het Horst Wessel-lied spelen.â lees ik onder de foto van Bernhard.  Of deze specifieke bewering ook juist is, moet ik nog nalezen in het proefschrift dat nog niet on-line ter beschikking is. Dat wordt dus bladeren in de boekhandel of bibliotheek. Het is enkel om de genoegdoening dat ruimte en tijd gestoken is in een onderzoek met een officiÃle wetenschappelijke status, dat zoiets onpopulairâs als het bruine verleden van een als nationale oorlogsheld gecanoniseerde Prins der Nederlanden in detail onderzocht is, dat ik bij deze dit pamflet weer onder de aandacht breng.

Het kan best zijn dat Bernhard teruggekomen is van zijn jeugdzonde, alsook vroege carriÃre bij de bekende Duitse gifgas firma IG Farben (hij werkte enige tijd voor het Parijse kantoor van die firma), maar nog geen halve eeuw geleden werden jonge mensen die in het reine met het onreine oorlogsverleden van Nederland wensten te komen gearresteerd en vervolgd omdat zij een gelijk soort verband legde als een jonge historica nu. Daarvan â nogmaals â hierbij acte.

Hier het bibliografische record uit de Amsterdamse Pamflettencatalogus van Frans Panholzer:
===============================

Volnummer = 6505380 Datum = 1-7-65/1 Titel = provokatie nr.3 WIE VAN DE 3 is de grootste demokraat? â Vindplaats = FP UB GA ISG SA UB = GA = IISG = SA = SA 005/001.1.04 Bibliografie = folio, stencil en el.stencil, fotoâs Opmerking = Tekst: R.van Duyn, uitgave J-H.Blans. Lit: Van Duyn (1967) p.22. Zie 13-7-65/1, 16-7-65/1 en -4-80/13. Facs.in Ratio en Van Duyn (1985) p.22. Origineel el.stencil en typoscript op UB. Inbeslaggenomen Serie = Provokatie 3 Sys1 = Diversen
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).