Tjebbe van Tijen via Chello on Sat, 27 Oct 2012 01:22:31 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] JSF van Lockheed Affaire 1976 tot VVD/PvdA Widergutmachung 2012


JSF van Lockheed Affaire 1976 tot VVD/PvdA Widergutmachung 2012

nieuws-tableau op mijn Flickr pagina's zie: http://flic.kr/p/do5Cjm


'VVD en PvdA gaan voorlopig door met JSF' lees ik in de ochtendkrant van zaterdag 27 oktober. Dat roep herinneringen op. Daarmee is de oude Lockheed affaire als het ware afgesloten door het regeerakkoord van VVD en PvdA.

De Lockeed Affaire uit het jaar 1976 waarbij Prins Bernhard door middel van smeergeld van Lockeed zijn eigen zaken en die van onze natie regelde, wat uitlekte en bijna tot de val van het gehele koningshuis leidde. Joop den Uijl was toen minister-president en alhoewel hij de historische kans mistte om van de Oranjes af te komen, werd het hem toch kwalijk genomen dat hij durfde een onderzoek tegen de Piloot-Prins-Zakenman in te stellen en hem ontzette uit zijn ambt van aanvoerder van de Nederlandse Strijdkrachten, zelfs hem verbood om nog langer een militair uniform te dragen.

De JSF, Joint Strike Fighter is ook weer van Lockeed en in plaats van de Prins der Nederlander is nu een hele kudde VVDers druk bezig met het lobbyen voor dit militair hoogstandje dat Nederland als klein landje mee kan laten doen met 'grote missies' in verre landen voor de Amerikanen.
"Widergutmachung" kan je dat wel noemen, daar waar de VVD tijdens de verkiezingscampagne niet na heeft gelaten om het bewind van het Kabinet Den Uijl uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw af te schilderen als een soort links/communistisch anti-monarchie terreurbewind. Uit zeer van oude mensen lijkt het nu, want Rutte en Samsom waren destijds respectievelijk negen en vijf jaar oud. Wellicht werd dat deel van de VVD campagne-strategie tegen de PvdA gecoached door de senioren van de liberale partij.

Waartegen zal deze knieval van de sociaal-democraten voor de hegemonie van de Amerikaanse vliegtuig-industrie uitgeruild worden?
Zeker is dat PvdAer Frans Timmermans hier een handje bij geholpen heeft, zo lees ik in al wat oudere Elsevier van 9 februari 2011, die een Wiki-leaks als bron geeft:
"PvdA’er Frans Timmermans, die toen op het punt stond staatssecretaris van Europese Zaken te worden, vertrouwde de Amerikaanse ambassadeur Arnall toe dat de PvdA de aanschaf van het Amerikaanse gevechtstoestel zou ‘slikken’." (*)

Leuk weetje voor PvdA leden en congresgangers die ooit tegen het doorzetten van de JSF gestemd hebben.
=========
(*)
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/288907/PvdA-ging-in-2007-akkoord-met-aanschaf-JSF.htm

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).