Patrice Riemens on Sat, 16 Jun 2018 21:36:16 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Michael Polman: Gezellig samen in de Blockchain



(eerder verschenen in Zoet magazine, Nijmegen)


Gezellig samen in de Blockchain
Michael Polman, mei 2018

Wat Internet betekende voor communicatie wereldwijd, gaat de Blockchain doen voor veilige transacties. Dat is het plan van veel Internet-bedrijven: Alle financiële betalingen transparant, versleuteld en decentraal opslaan.

Is het transparant maken van je uitgaves wel wenselijk? De EU heeft al besloten via een Betalingsdiensten-richtlijn (PSD2) dat banken alle transacties van haar klanten mogen verhandelen. Dus elke webshop (zoals Amazon, Alibaba, Bol en Coolblue) weet meteen wat je elders eerder kocht. Daarmee kan iedereen een prijs op maat krijgen op basis van je eigen bestedingspatroon. Wordt winkelen toch weer persoonlijker.

En veilig staat voor versleuteling, maar alles waar een sleutel in past moet weer open kunnen. De vele digitale bankovervallen waarbij voor miljoenen cryptogeld wordt buitgemaakt tonen aan dat deze technologie inherent onveilig is. De blockchain maakt het niet veiliger voor de burger, maar voor de bedrijven. Zij willen zeker zijn van wie wij zijn en wat wij kunnen besteden. Onze privacy is helaas geen issue meer.

Decentraal klinkt ook erg modern en democratisch. De banken lijken er vooralsnog niet blij mee, maar het echte probleem is dat alle aangesloten computers elke transactie moeten verifiëren en dat kost per transactie wereldwijd 200kWh. Genoeg electriciteit voor een maand huishouden. De Bitcoin als vlaggeschip van de Blockchain verbruikt met 120 Terawattuur evenveel stroom dan heel Nederland. Compenseer je net je voorjaarsvakantie met wat boomaanplant, realiseer je je dat onze digitale footprint al snel groter gaat worden dan ons vermogen om het klimaat te compenseren.

Transparant, veilig en decentaal klinkt fraai, bijna hip. Deze technologie biedt nieuwe kansen, maar voor wie? Onze veiligheid en privacy lijken ongewenst. De echte prijs voor deze technologie is vroeg of laat voor ons. Hopelijk vinden we mens- en milieuvriendelijkere alternatieven. Tot die tijd is de Blockchain meer een blok aan ons been.

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).