Vlad Nanca on Wed, 9 Mar 2005 10:08:14 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-ro] vlad care-l uap pe graurDraga Dan,

 

 

Motivul pentru care nu critic MNAC sau Galeria Noua este pentru ca am incredre ca lucrurile acolo merg bine si se pot schimba in si mai bine. Sunt sigur ca toate spatiile de la MNAC reprezinta o problema si pentru ei. Din cate am inteles spatiul de la Dalles nu este al MNAC iar Centrul National al Dansului a primit in fine spatiul de la artexpo. E un inceput.

 

N-am impartit scena artistica intre aia rai si aia buni. Ar fi bine sa fie atat de simplu, am pune bomba undeva si am rezolva problema. 

 

As vrea sa am galeria de la parterul blocului unde locuiesc sau orice alt spatiu. La parterul blocului meu sunt de fapt 4 ateliere ale UAP in care nu se intampla nimic. De cand cu emisunea cu Zamfir intr-unul dintre spatii a inceput sa mai miste ceva. Macar atat am reusit. Cred ca as putea face treaba buna intr-o galerie insa nu sunt sigur ca vreau sa fac chestia asta. Nu stiu daca merit sau nu un spatiu dar stiu sigur ca de exemplu CAA merita un spatiu mai bun. Iar frustrarea mea cu UAP este si din cauza ca CAA este intr-o cladire care sta sa cada.

 

Atelier 35 s-a inchis in Eforie si s-a mutat in Selari. Cand spatiul era in Selari curator era Alina Serban. Dupa ce spatiul din selari s-a transformat in magazin am intrbat-o pe Alina ce s-a intamplat cu A35 si mi-a zis ca  s-a inchis si ca „astia de la UAP sunt niste nesimtiti”. Intre cei 120 de semnatari ai petitiei (http://www.petitiononline.com/uapr/petition.html) foarte putini sunt membri UAP ceea ce ma face sa cred ca lumea nu prea vrea sa aiba de-a face cu UAP in felul in care se prezinta in 2005.

 

Prima intamplare artistica de la mine de-acasa a fost un performance Cosma + Tiron, dup-aia am expus eu. Chestia e ca la mine acasa pot sa ma expun pe mine de cate ori vreau pentru ca fac ce vreau la mine acasa. La Galeria Uniunii de utilitate publica sau la Fundatia Generali in Viena e altceva. Mai multi artisti pe care ii admir au expus de mai multe ori la galeria noua asta nu inseamna ca nu ii admir in continuare. Asa cum am zis la galeria noua lucrurile merg bine si am incredere ca pot merge si mai bine. Nu cred ca daca Nemes sau Cosma, Kiraly sau Croitoru au expus de mai multe ori la Galeria Noua justifica un curator la Generali sa se invite sa expuna in propriul lui show. Si mai tarziu sa le planga de mila celor de la D Media ca n-au mai avut loc.

 

Cred ca valoarea lucrarilor lui Paul Neagu creste din cauza ca sunt in colectia Tate nu pentru ca sunt in colectia lui Oroveanu si expuse la MNAC. 

 

Sunt multe de discutat...

 

Da, trebuie facut ceva!!!!

Vlad


perjovschi dan <perjovschi@yahoo.com> wrote:
Vlad, ai tot dreptul sa critici UAP precum si orice alt fel de institutie de “utilitate publica”. Pentru asta nu trebuie sa te imbraci intr-un anume fel si nici sa ceri anume voie. UAP trebuie sa se reformeze (ca reforma nu-i obligatorie numai la minerit), galeriile UAP nu sint proprietatea celor care le conduc, atelierele n-ar trebui date pe viata si statul n-ar trebui sa se ia pe sine ca interlocutor recunoscind partener numai institutia fosta stalinista.Pe de alta parte din cei 16.000 de metri patrati ai MNAC din Parlament, din cele doua etaje MNAC de la Teatrul National, din MNAC Dalles/Tirg de Martisor si din Kalinderu MNAC fost lab tie ti s-a pus pata pe aia trei metri patrati guvernati de Graur.Ai impartit scena artistica intr-o parte buna (institutii enorme, galerii unicat si citiva artisti cu cv) si alta rea (UAPista cu maestrii si ministere). Te anunt cu regret ca multa lume din zona ta buna a luat premii din zona ta rea, si le-a luat din mina guvernului de trista si corupta amintire. N-am auzit pe nimeni sa-si refuze premiul UAP. Mi se pare cam easy ce faci. Critici UAP si hopa! ai si cistigat din start. UAP e din alt film. Unul mut si alb negru. Mai mult negru. De ce nu zici direct ca vrei galeria UAP de sub galeria ta de apartament ca oricum toata lumea zice asta. Eu sint convins ca ai face acolo lucruri mai bune. Dar zi omule direct ce vrei. Nu ne mai lua pe dupa Graur.In aceeasi ordine de idei te anunt ca fosta galerie Atelier 35 din strada Eforie sta inchisa de doi ani si nimeni din cei care au expus sau cei care ar fi putut expune nu zice nici pis. De doi ani stau goale si etajele de la National exceptind Tigurile de carte si expozitiile tinerilor artisti gen “Young Colors sub inaltul patronaj a fostului prim Nastase” ctitorul muzeului de arta contemporana Vasile Grigore.\Sau nu-i vorba de aceeasi generatie care isi incepe acum petitia cu “scena de arta contemporana este catastrofala”?In ce priveste curatorul care expune in spatiul pe care-l conduce imi aduc aminte ca tu ai fost primul expozant din Galeria ta de apartament. Care-i problema? Eu n-o vad. Unii din artistii pe care-i admiri au expus intr-un an si-un pic intr-o multrivnita galerie odata singuri pe urma grup si pe urma ca alt grup. N-am auzit sa ti se fi terminat admiratia. 

Nu este ceva recomandabil dar nu-i nici mare tragedie (in tara in care directorul isi expune colectia privata in muzeul de stat pe care-l conduce si nu-i asa intimplator valoarea lucrarilor creste si iar creste)Ai dreptate trebuie facut ceva. De pilda va trebui sa lamurim odata si odata daca scena este exceptionala cum ziceau aia care-l urecheau pe Attila ca strica imaginea Romaniei in lume (si in Flash Art) pentru ca nu credea (ca e exceptionala) si care acum ne urecheaza si pe noi de la distanta si din maieu pentru cam acelasi lucru sau e catastrofala cum ziceti voi si daca catastrofala este, atunci cum mama dracului de are cea mai mare galerie zisa muzeu din lume?Dan---------------------------------
Celebrate Yahoo!'s 10th Birthday! 
Yahoo! Netrospective: 100 Moments of the Web 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/

Vlad Nanca

Calea Grivitei 39, Apartament 8, Sector 1, 010703 Bucuresti ROMANIA
Tel +40 21 6504452   /  Fax +40 21 3121311  /  Mobile +40 723 240434
www.2020.ro
Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/