Rarita Zbranca/AltArt on Wed, 24 Mar 2010 11:22:56 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Zi de Zis #4: Interventii artistice in spatiul public, 24 martie, ora 18.00


*Zi de Zis #4: Interventii artistice in spatiul public
24 martie 2010, ora 18.00 *
Fundatia AltArt@Fabrica de Pensule, Sala Studio, etaj I

Invitati:
*Mircea Nicolae - artist
Eugen Panescu - arhitect*
Moderator: *Szakáts István*, Fundatia AltArt

*Dezbaterea are ca tema aportul pe care interventia artistica il are in redefinirea coabitarii urbane. Zi de Zis este o serie de evenimente initiate de Fundatia AltArt pentru a stimula dezbaterea si participarea individuala in temele de interes public pentru societatea contemporana din Romania. *

+++
Arta are o lunga traditie in a fi angajata in discursul public. Daca luam in discutie doar acea jumatate care a ajuns sa fie aprobata / oficializata de catre administratie si institutiile de arta, au existat cel putin 3 etape in traiectoria istorica a artei in spatiul public. In prima etapa (caracteristica anilor '50-'60), generata ca reactie la stilul repetitiv, monoton si functionalist al arhitecturii moderniste, arta in spatiul public devenea o extensie a expunerii in spatiul muzeal. A doua etapa ('70-'80) se caracteriza prin comisionarea unor lucrari de arta care sa fie parte integranta a designului arhitectural si sa imbunatateasca mediul natural sau construit pentru ocupantii sai. In a treia etapa ('90 - ) abordarea s-a coagulat in jurul integrarii sociale a lucrarii de arta, mai degraba decat a integrarii sale fizice.

Ca o prelungire a acestui trend in prezent, prin capacitatea artistului de a aborda comunitatea cu un discurs relevant in contextul urban, arta publica poate deveni si mai angajata (de ex. politic), chestionand teme majore - inclusiv intelesul democratiei. In dezbaterea de miercuri punem in discutie relatiile dintre societate, arhitectura si arta in Cluj.
+++
Locatie: Fabrica de Pensule, Cluj, Str Henri Barbusse 59-61

Organizator: Fundatia AltArt, rarita(at)altart.org, 0724 510 464

Proiect finant,at de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein s,i Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spat,iului Economic European. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/