www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Vertrokken Gezichten (herinnering oproep posterwedstrijd -
Mieke Gerritzen on Sat, 23 Sep 2006 13:11:52 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Vertrokken Gezichten (herinnering oproep posterwedstrijd - nog 1 week!)


Oproep voor Ontwerpers en Kunstenaars!

Ontwerpwedstrijd: Kom in verzet tegen het Nederlandse vreemdelingenbeleid en ontwerp een politieke poster!

Ontwerp een affiche ter herdenking van de Schipholbrand en tegen het vreemdelingenbeleid in Nederland! Deze poster wordt gelanceerd tijdens de herdenking van de Schipholbrand op 26 oktober. Ook is het de bedoeling de poster zodanig te verspreiden dat hij invloed heeft op de verkiezingen in november. De winnende poster wordt gedrukt en door heel Nederland verspreid om het debat over migratie en vreemdelingen te beïnvloeden.

Tekst: (kun je gebruiken in je ontwerp of dient als inspiratie)
* Vertrokken Gezichten
* Met welk (mensen)recht worden vreemdelingen opgesloten die geen misdrijf hebben gepleegd?
* Jaarlijks worden 12.000 vreemdelingen gevangen gezet, niet omdat ze een misdrif hebben gepleegd, maar om een beleid uit te voeren.
* De Schipholbrand in de nacht van 26 op 27 Oktober 2005 heeft aangetoond hoe het Nederlandse vreemdelingenbeleid in de praktijk uitwerkt: in de nacht van de brand zaten 222 mensen opgesloten, elf mensen overleefden de brand niet.


Meer informatie: http://www.vertrokkengezichten.net/

Voorwaarden indienen ontwerp:
- Uiterste inleverdatum: 29 september 17.00 uur
- Inzendingen kunnen uitsluitend worden gestuurd per email.
- Format: 595 pixels x 842 pixels / 72 DPI / JPEG of PDF / CMYK
   	Andere formaten worden niet in behandeling genomen.
	Het   ontwerp moet echter wel beschikbaar zijn in hoge resolutie.
- Email adres voor inzending: poster {AT} all-media.info

De Jury bestaat uit: Rob Schröder (ontwerper/filmmaker), Martijn Engelbregt (kunstenaar/ontwerper), Emilie Randoe (directeur Interactieve Media HvA), Timi Alcala Stoop (Ontwerper). Herman Divendal (directeur AIDA), Rutger Post (campaigner) en Mieke Gerritzen (ontwerper)

Uit de inzendingen selecteert de jury een winnaar en andere bijzondere ontwerpen voor de tentoonstelling in IMAGINE IC. De winnaar en de geselecteerden voor tentoonstelling krijgen begin oktober per email bericht.

Het winnende ontwerp wordt in grote oplage gedrukt op A1 formaat en gedistribueerd. De andere geselecteerde ontwerpen worden éénmalig geprint voor de tentoonstelling. Bovendien worden diverse gerenomeerde ontwerpers gevraagd een poster te ontwerpen voor de tentoonstelling, ze doen echter niet mee aan de wedstrijd.

De tentoonstelling gaat 10 oktober open. Het winnende ontwerp wordt op 10 oktober als geschenk/teken van verwelkoming aangeboden aan de overlevenden en nabestaanden van de Schipholbrand.

-------

Politiek Ontwerp
In nederland bestaat een lange traditie van ontwerpers die politiek werk maken. De symboliek en esthetiek is door de jaren radikaal veranderd. Door de opkomst van meerdere media heeft de poster eigenlijk geen bijzondere of opvallende betekenis meer. Politieke visie en mening wordt tegenwoordig vooral gecommuniceerd via Internet. En terecht! Met de nieuwe media kun je een boodschap razendsnel bekendmaken en bovendien onstaat er vaak meteen discussie.


Toch bereik je via Internet vooral je eigen netwerk met veel gelijkgestemden en is de discussie vaak tekst gebaseerd. Natuurlijk groeien de netwerken, maar we bereiken minder snel de mensen bij je in de straat die we niet kennen, waar we misschien ook niets mee hebben, maar die wel gaan stemmen tijdens de verkiezingen en die dus ook oordelen over het vreemdelingenbeleid.

Deze poster wedstrijd hebben we in het leven geroepen om een beeld te creëren voor de herdenking aan de Schipholbrand. Beeldmakers ontkomen niet aan de keuze of zij willen bijdragen aan het oplossen van sociale, economische, culturele, of zelfs politieke vraagstukken. Vervolgens is de vraag: Hoe verhoudt je je als beeldmaker tot alle aanbod van media? Welke rol gaat jouw poster straks spelen in het medialandschap!

Wij dagen designers en grafici uit een nieuwe signatuur, een nieuw tijdperk van de politieke poster in te luiden!

Organisatie Posterwedstrijd: SOLIDARITEITSFONDS X-Y in samenwerking met Stichting All Media, Sandberg Instituut, AIDA, Imagine IC.______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).