www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Masters of Rietveld (persbericht)
Mieke Gerritzen on Mon, 1 Oct 2007 14:56:25 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Masters of Rietveld (persbericht)


Persbericht

Masters of Rietveld
Dutch Design in the 21st Century
By the Sandberg Institute*

Publicatie: gebonden, 388 pagina’s, Illustraties: 2500, engelstalig

Design is booming!
De westerse consumentenindustrie groeit en de vraag naar designproducten wordt alsmaar groter. Vroeger was design onbelangrijk en waren designers vrolijke luchtige mensen die iets moois konden maken. Tegenwoordig staat design op de politieke agenda. Design is een belangrijke factor voor de economie geworden. De invloed van de commercie op het design is groter dan ooit. Dutch Design wordt veelal gezien als export product en onderdeel van de creatieve industrie. Dutch Design zal verder globaliseren en wordt ingezet voor economische groei.


Ondertussen is de ontwikkeling van Nederlands Design in volle gang, de Wooden Shoe en het Delfts blauw voorbij. De nieuwe Dutch Designer is Israelisch, Turks, Chinees, Marokaans, Duits of Amerikaans van afkomst. Ze vertegenwoordigen een nederlandse ontwerpersmentaliteit die actuele maatschappelijke gebeurtenissen verbindt met culturele reflectie. Design in het post-dotcom tijdperk als speerpunt van de consumentenindustrie in een multi-culturele samenleving.

De ontwerper van tegenwoordig loert vanuit zijn computer de hele dag naar alles wat er gebeurt. Via het bloggen, het Googelen en Gamen creeert hij een overzicht. De anarchie van beelden en teksten geplaatst op You Tube, MySpace, Second Life en andere communities en platforms voor expressie is van groot belang. Er ontstaat een wildgroei van nieuwe mogelijkheden van creatieve expressie. Realiteit en virtualiteit worden gelijkwaardig. Deze nieuwe wereldorde heeft ook z’n weerslag op de designwereld.

Coralie Vogelaar (ontwerper boek) vindt dat niet alleen de ontwerpers, maar de hele mensheid rijk is aan een collectief beeldgeheugen. Veel beelden zijn citaten van citaten van citaten. Een overload van beelden aan de oppervlakte waarbij zelfs de orginele verwiizingen verdwenen zijn. Categorieën in beeld zijn opgeheven; tegenstellingen lijken moeiteloos hand in hand te gaan: Oorlog en Mode, Commercie en Kunst, Underground en Succes, Wetenschap en Glamour. Verantwoord gebruik van theorie en feiten is hierbij niet aan de orde; men weet vaak niet eens wat geciteerd wordt.

In dit boek zijn 2500 beelden op vorm geordend. De taak van de ontwerper is niet zozeer om nieuwe beelden te maken, maar om een nieuwe betekenis te geven aan het beeldbombardement om ons heen.

Masters of Rietveld is een prachtig gebonden uitgave over een selectie ontwerpers opgeleid aan het Sandberg Instituut en geplaatst in de context van de beeldcultuur. Deze ontwerpers bepalen inmiddels een groot deel van de nederlandse –en internationale ontwerpwereld en daarmee ook de sociaal culturele positie van het design.

Dit prachtige boek is een academisch kunstwerk, een encyclopedie over beeldcultuur.

*Het Sandberg Instituut is de master opleiding in kunst en design verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie.

Met bijdragen van:
Amir Admoni, Yariv Alter Fin, Anthon Beeke, Persijn Broersen/Margit Lukaçs, Max Bruinsma , Andy Buddenbaum, Teun Castelein, Florian Conradi, Rolf Coppens, Annet Dekker, Berry Eggen, Martijn Engelbregt, René van Engelenburg, Aaf van Essen, Raymond Frenken, Paul Frissen, Anneloes van Gaalen, Sarah Gehrke, Mieke Gerritzen, Karl Grandin, Paul Groot, Hendrik-Jan Grievink, Stefanie Hakkesteegt, Arnoud van den Heuvel, Pavèl van Houten, Michiel van Iersel, Gerald van der Kaap, Christoph Keller, KINO, Oscar Kocken, Joes Koppers, Meta Knol, Ruben van Leer, Silvester Lindemuller, Rogerio Lira, Ank van Loon, Geert Lovink, Oskar Luyer, Jill Magid, Laura Marz, Luna Maurer, Koert van Mensvoort, Debbie Mollenhagen, Rafael Morado, Jogchem Niemandsverdriet, James Nitsch, Bram Nijssen, Henk Oosterling, Monique van Oostrom, Olivier Otten, Ogül Oz, Wibke Pausch, Ricardo Portilho, Jessy Rietdijk, Ned Rossiter, Marinus de Ruiter, Bart Rutten, Dick Rijken, Anneke Saveur, Fons Schiedam, Niels Schrader, Rob Schröder, Ghalia El Shrakbi, Dima Stefanova, Bruce Sterling, Martin Takken, TINKEBELL, Daniel van der Velden, Annelys de Vet, Coralie Vogelaar, Silke Wawro, Roger Willems, Roel Wouters, Satoru Yamashita, Tom Zandwijken.


Redactie: Mieke Gerritzen
Beeldredactie en ontwerp: Coralie Vogelaar
Uitgever: Stichting All Media
Distributie: Ideabooks

Deze publicatie is mogelijk gemaakt door: Mondriaan Stichting, VSB Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, All Media en het Sandberg Instituut.

Het boek zal euro 49,90 gaan kosten. Het verschijnt in november en wordt officieel gepresenteerd op 27 oktober in de grote zaal van De Zwijger, Piet Hein Kade 179 te Amsterdam. Aanvang 20.00 uur.

Voor meer informatie over deze publicatie kunt u bellen met Ank van Loon op 020 5882404 (op dinsdag en woensdag tijdens kantooruren) of stuur een email naar design {AT} sandberg.nl
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).