www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Nu uit: Maarten Sprenger's internet zoekgids voor kinderen
Geert Lovink on Tue, 10 Sep 2013 16:53:04 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Nu uit: Maarten Sprenger's internet zoekgids voor kinderen


From: maarten sprenger <msprenger {AT} xs4all.nl>

Slim Zoeken: Internet zoekgids voor kinderen
Door Maarten Sprenger

Iets opzoeken kan iedereen. Maar iets vinden dat je nog niet kent is lastiger, want internet wordt met de minuut voller en complexer. Zoeken op internet is vaak een vrolijke rit in een roller-coaster. Een flitsende tocht vol afleiding aan alle kanten. Een eigen route volgen op die achtbaan zit er niet in. En dat is nu juist zo belangrijk als je iets zoekt dat minder bekend is. 

Met Slim Zoeken leer je om een eigen pad te banen, rechter op je doel af. Ontdek hoe je je zoekopdracht versterkt met aanhalingstekens, een minnetje - of twee puntjes..
Sta stil bij de zoekwoorden die je nodig hebt wanneer je gaat zoeken en leer hoe belangrijk sneltoetsen zijn.
 
Slim zoeken is geschreven voor kinderen, maar geschikt voor iedereen die iets meer wil weten van zoekmachines en internet-informatie.

Voor ouders: Welke websites gebruikt je kind voor school? Welke mensen zitten er achter een website? Wat is betrouwbare informatie? Dit boek helpt helpen bij werkstukken en spreekbeurten.
 
Voor leerkrachten: “Zoek maar even op Google”? Dit boek wijst de weg en beantwoordt vragen over de stappen rond een zoekopdracht. Als onderdeel van studievaardigheden of informatievaardigheden. Ook geschikt als je zelf slim wilt leren zoeken.

In de buitenschoolse omgeving: Computerles na school? Helpen bij een werkstuk? Leg Slim Zoeken naast de computer en probeer het samen uit. Of verzin je eigen zoekspelletjes met de zoekcommando’s ...

Met onder andere:

• slimme zoekcommando’s
• sneltoetsen
• zoeken met meer woorden
• antwoorden voorspellen
• plaatjes zoeken
• YouTube zoeken
• tips om sites te beoordelen en webadressen te lezen
• betrouwbare informatie: wat is het? Waarom is het belangrijk?
• hoe bewaar je informatie?
• veiligheid op internet

"In Slim Zoeken wordt in begrijpelijke taal uitgelegd hoe je het best de informatie die jij nodig hebt via een zoekmachine kunt vinden. Het staat vol duidelijke voorbeelden en het stappenplan is helder. En eigenlijk is het meer dan dat: het boek haakt in op de huidige ontwikkelingen omtrent mediawijsheid. Niet alleen het zoeken wordt behandeld, maar ook zaken zoals phishing, het aanmaken van een account en veiligheid op internet. Verder gaat Maarten Sprenger goed in op de betrouwbaarheid van de informatie die je vindt op internet."

Jolanda - leerkracht basisonderwijs
"Slim Zoeken is een naslagwerk. Hoe zat het ook alweer? In welke stapjes breng ik de leerlingen naar de juiste manier van zoeken. Voor kinderen geeft het boek de mogelijkheid om te oefenen. Ook fijn aan het boek is dat kinderen niet bij bladzijde één hoeven te beginnen. Je kunt als kind dwars door het boek gaan en alleen die informatie gebruiken waar je op dat moment behoefte aan hebt."

Slim zoeken is zoeken met plezier. Meer kwaliteit en minder tijdverlies. Een boek om naast de computer te leggen …

Auteur: Maarten Sprenger. Bijzonderheden: 17 x 23 cm, ingenaaid, 112 pagina’s. Vrolijk geïllustreerd door Sonja van Hamel.  Met begrippenlijst en internetwoordenboek voor kinderen. Winkelprijs € 17,50 

Vanaf 7 september verkrijgbaar. Bestel hem in de winkel:  steun je lokale boekhandel. Of koop 'm online. Bij bol.com, maar ook bijvoorbeeld bij de Libris boekhandels.  

ISBN 978-90-820833-0-9 

Tip van de kleine boekhandelaar: email dat ISBN nummer of die bol.com link en haal je bestelling de volgende dag met een kop koffie op …

Maarten Sprenger
06 51 717840
dewereldvanbovenaf.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).