www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] "... IS ZACHT INGESLAPEN" PALLIATIEVE-ZORG OF POLTIE-ONZORG
Tjebbe van Tijen via Chello on Tue, 15 Oct 2013 17:59:03 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] "... IS ZACHT INGESLAPEN" PALLIATIEVE-ZORG OF POLTIE-ONZORGVULDIGHEID?


".... IS ZACHT INGESLAPEN" stond er vroeger vaak bij een overlijdensadvertentie. In hoeveel gevallen ging het daarbij om het toedienen van een pijnstillend inslaapmiddel? Wij weten het niet! Bij het geven van leven kun je straffeloos een verzachtende prik krijgen om de pijn te kunnen verduren, omgekeerd niet. Is er onvoldoende protocol voor stervensbegeleiding? Of moet er een zorgvuldiger protocol komen voor het begeleiden van politie- en justitiemensen, die klachten - die bij de Inspectie voor de Gezondheidzorg ingediend zijn - behandelen. Ik denk het laatste!

Het tere grensgebied tussen palliatieve- (*) en politiezorg dient schoorvoetend betreden en met bedachtzaamheid en wijsheid bewaakt te worden. Poltie-overvallen op palliatieve verzorgers en nabestaanden dienen uitgebannen te worden, waarmee niet gezegd is dat controle op de grenzen van leven en dood achterwege kan blijven. Tact vermag meer dan bruutheid.

"Grote onrust onder artsen" kopt De Volkskrant, maar laten wij ook niet vergeten te spreken spreken over onze eigen bezorgdheid over hoe ons leven een einde zal vinden.


De bijbehorende prent staat op mijn nieuws-tableaus op Flickr:
http://flic.kr/p/gFobwi
------
Zie Volkskrant: 15/10/2013: "Grote onrust onder artsen na zelfmoord geschorste collega" (De huisarts werd zes dagen voor zijn dood door de inspectie geschorst na een melding over zijn handelen tijdens het overlijden van een terminale patiënt. De melding kwam van een collega-arts uit het AMC.) (...) Na de melding kwam de inspectie in actie en schakelde ze justitie in. Daarop vielen meerdere rechercheurs tegen middernacht bij de huisarts binnen. De man werd urenlang verhoord, in aanwezigheid van de inspectie. Ook de weduwe van de patiënt werd drie dagen na de begrafenis van haar man urenlang gehoord door de politie."
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3527319/2013/10/15/Grote-onrust-onder-artsen-na-zelfmoord-geschorste-collega.dhtml
----
(*) Palliatieve zorg is zorg die gericht is op palliatie, dat wil zeggen verzachting of verlichting. Het wordt meestal gebruikt als impliciet contrast met curatieve zorg, medisch en verzorgend handelen met als doel genezing te bereiken. Palliatieve zorg is dus meestal van toepassing als genezing niet (meer) mogelijk is.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Palliatieve_zorg
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).