Arthur Elsenaar on Thu, 10 May 2001 01:35:38 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] [ANN] lezing David Kremers


Title: [ANN] lezing David Kremers
davidkremers (1960, VS)
lezing

Maandag 14 mei, 20 uur, grote zaal Frank Mohr Instituut

Op maandag 14 mei aanstaande is om 20 uur in de zaal van het Frank Mohr Instituut een lezing van davidkremers, media kunstenaar uit de VS. davidkremers is als distinguised conceptual artist in biology werkzaam op het California Institute of Technology (Caltech) in Pasadena. Caltech is een zeer vooraanstaand universitair instituut in de VS voor ondermeer biotechnologie.

Volgende week is davidkremers in Nederland voor twee projecten: een virtuele tentoonstelling voor De Verbeelding in Zeewolde (de Verbeelding 25, Zeewolde) en een tentoonstelling van zijn werk in Kunstruimte Wagemans in Beetsterzwaag.

Presentatie in de De Verbeelding
microMACRO: theexpandinglandscape is de titel van de presentatie die davidkremers maakte voor De Verbeelding, een virtuele tentoonstelling speciaal voor deze plek: het lichaam als landschap, de genetische code even manipuleerbaar als de landschappelijke codes. De presentatie bestaat uit een internetverbinding, videotapes en drie objecten.
Net als zijn naam codeert hij de woorden en de titel niet afzonderlijk maar schrijft ze aan elkaar.
'Alle organismen zijn met elkaar verbonden op één supraorganisme, genaamd aarde', zegt hij. Respect voor onze planeet dwingt hij af door ons mee te laten kijken door zijn microscoop of telescoop. Zijn onderwerpen zijn vaak ingegeven door een betrokkenheid voor natuur en milieu. Zo maakt hij de ozonlaag tot onderwerp, verwerkt hij chemische en fysieke aspecten en processen in zijn werk en blijkt Einstein zijn ijkpunt. Hij voorziet zijn reeksen altijd van een toelichting naar analogie van een wetenschappelijke probleemstelling. Voorbeelden zijn te zien op de time line in davidkremers cyburbia (http://davidkremers.caltech.edu).

Niet alleen op zijn website, maar ook in het paviljoen van De Verbeelding toont hij transgene kunstwerken. In het Paviljoen worden twee videotapes getoond: skinscapes (1986) en rgb (2001), een compilatie van werken uit verschillende periodes in een kleurstelling van rood, groen en blauw, naar de kleuren van digitale pixels. De clone painting (1993) is een schildering op plexiglas met levende bacteriën. Op zijn website staat een tatoeage (2001) die gedownload kan worden en een electronische versie van zijn 'transgene vissculptuur'. Ieder wordt uitgenodigd om hem te laten weten welke het mooist is. Op het Caltech in Pasadena, ontwikkelt hij deze vissen die misschien later in een vijver rond het paviljoen zullen zwemmen of in een viskom thuis als bloemen in een vaas. In het paviljoen fungeren zebravissen in een kom als een bron van informatie. Een microscoop biedt de helpende hand, wellicht ook bij het bekijken van eieren en embryo's.

De website van davidkremers is verbonden met het biodebat over xenotransplantatie (www.biodebat.nl), een informatieproject van de Stichting Consument en Biotechnologie in samenwerking met Liesbeth van der Grint van de VUA.

kunst en wetenschap
Op het Caltech werkt davidkremers aan visualisatie van wetenschappelijke data. Sinds tien jaar houden computerwetenschappers zich bezig met met het maken van visuele beelden die gebaseerd zijn op getallen. Dergelijke visualisaties maken het makkelijker om wetenschappelijke onderzoeksresultaten te begrijpen. davidkremers werkt met de wetenschappers samen om nieuwe methodens te ontwikkelen. Als beeldend kunstenaar  heeft hij veel gevoel voor de beeldende kwaliteit van de met behulp van de computer gemaakte beelden.

In de 2D computervisualisaties van bepaalde ziektebeelden, zoals die te zien zijn bij 'state of the art' in davidkremers galaxy op de website van het biodebat (www.biodebat.nl), past hij beeldprincipes toe die schilders als Van Gogh en Monet gebruikten. Datavisualisatie zoals davidkremers samen met de wetenschappers van Caltech ontwikkelt, is volkomen nieuw en geavanceerd. Iemand zei eens: 'davidkremers is visiting us from the future'.

Hij maakt niet alleen 2D maar ook 3D beelden. Op homepage van het biodebat vinden we een virtuele muis. Op zijn website zijn er meer. Het zijn beelden van een muisembryo. Door deze virtual mouse modellen (1994) zijn minder proefdieren nodig voor onderzoek.
De presentatie in De Verbeelding is tot 20 mei aanstaande. De tentoonstelling in Kunstruimte Wagemans, Beetsterzwaag (ouder werk onder de titel developmental) is van 13 mei tot en met 11 juni aanstaande.

--
............................................................
. Arthur Elsenaar              private Tel: +31-50-3144759 .
. artelse@mohr-i.nl                    Fax: +31-50-3137972 .
. media-gn / F.Mohr Institute          Tel: +31-50-5951162 .
............................................................