robert van heumen on Tue, 4 Feb 2003 21:51:07 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] STEIM concert announcement - February 10th


Title: STEIM concert announcement - February 10th
Met drie zeer verschillende optredens presenteert STEIM op 10 februari in Theater Frascati een avond met minimal en ambient muziek.
Jan Jellinek nam voor het Scape-label van Pole een CD op, waarin fragmenten van jazzplaten in knisperende, dubby ambient klanken worden getransformeerd.
Thomas Köner en Jürgen Reble brengen de hallucinerende live film- en geluidsperformance 'Alchemie'.
Phill Niblock is een van de minimalisten van de eerste uren, wiens werk als een inspiratiebron geldt voor mensen als Jim 'O Rourke, Thurston Moore en Lee Ranaldo.

Jan Jellinek
Met microscopische precisie zoekt Jan Jellinek naar vluchtige momenten, naar het geruis tussen twee geluiden in en naar de fragmenten die zo vaak verdwijnen tussen melodie en ritme. Jellinek vindt zulke fragmenten op oude platen. Met de sampler ontleedt hij de geluiden tot microscopisch niveau. Vervolgens begint een proces van herinterpretatie, waarbij hij delen opnieuw in elkaar zet. Het oude materiaal, nog slechts licht herkenbaar, groeit uit tot intrigerende muziek, waarbij de scheidslijnen tussen origineel en interpretatie vervagen.

Thomas Köner & Jürgen Reble 'Alchemie'
Thomas Köner & Jürgen Reble's 'Alchemie' is een live film- en geluidsperformance. Door een 10 meter lange filmloop, die door de zaal loopt, te bewerken met chemicaliën, doemen beelden langzaam uit het duister op, als uit een andere realiteit. De voortdurende bewerking leidt tevens tot een omkering, waarin de emulsie van de film desintegreert. Beelden raken vervormd en kleuren transformeren in een onomkeerbaar proces naar de abstractie. De moleculaire structuur van de beelden wordt een dans van de elementen.
De ratelende geluiden van de projector en de sissende klanken van chemicaliën die in de film branden, worden live getransformeerd tot een krachtige en indringende compositie.

Phill Niblock 'for guitar' en 'for hurdy gurdy'
Wat zoveel indruk maakt in Niblock's muziek is de monumentale en toch heel menselijke schaal van zijn minimale geluidscomposities. De langzaam ontwikkelende, subtiele harmonieën en repetitieve 'drones' krijgen een hypnotische kwaliteit. Niblock zal een stuk voor gitaar uitvoeren, met Guy de Bievre op 'e-bow guitar', waarvoor op het origineel o.a. Sonic Youth gitaristen Lee Ranaldo en Thurston Moore het geluid verzorgen. In het 2e stuk, voor hurdy gurdy (draailier), speelde Jim 'O Rourke de originele geluiden in, die door Niblock werden bewerkt tot quadrafonische klankverschuivingen.

Datum: Maandag 10 februari
Plaats: Theater Frascati
Adres: Nes 63
Aanvang: 20.30 uur
Entree: 10 euro / 8,50 euro (korting bij stadspas, CJP en studentenkaart)
Reserveringen: uitsluitend bij Theater Frascati
Meer informatie: 020-6266866 (Theater Frascati) www.nestheaters.nl
of 020-6228690 (STEIM) www.steim.nl

--