Esther Deen on Tue, 17 Apr 2007 12:16:58 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] 26 april: Het ornament in hedendaags design - lezingen en debat-


Het ornament in hedendaags design

Lezingen en publiek debat 

met Patrick Jouin (designer), Frank Tjepkema (designer), Kees Dorst (designtheoreticus) en Brice d'Antras (designcriticus)

Moderator Sophie Krier

 

Donderdag 26 april 18.00 - 20.00 uur

Maison Descartes

Vijzelgracht 2 A Amsterdam

 

Lezingen 26 april 18.00 uur - Maison Descartes

Met Patrick Jouin, Frank Tjepkema, Kees Dorst en Brice d'Antras.

 

Op 26 april is er een publiek debat in Maison descartes over de betekenis  van het ornament in hedendaagse design. Er worden vier lezingen gepresenteerd door Patrick Jouin, Frank Tjepkema, Kees Dorst en Brice d'Antrace.  Zij zullen  persoonlijke standpunten met betrekking tot het toepassen van het begrip ornament in een ontwerp toelichten. Vervolgens zal in een open discussie verder ingegaan worden op het begrip ornament.  Wanneer we dit begrip als een aesthetisch systeem van tekens opvatten rijst de vraag hoe  het ornament in een totaalconcept geintergreerd kan worden en kan  leiden tot  het ontstaan van een designconcept? Van oudsher vertelt het ornament over nijverheid, lokaliteit, uniciteit, geschiedenis en status. Vandaag spelen begrippen als tijdelijkheid, veroudering, eco-bewustzijn en mobiliteit een centrale rol in onze samenleving. Kan het ornament binnen deze verschuivingen een rol van betekenis spelen?

 

Doel van dit debat is via de omweg van het ornament, het ontwerpvak (her)positioneren en een nieuwe bewegingsruimte schetsen voor ontwerpers en gebruikers.

 

 

Patrick Jouin (1967, Frankrijk) studeerde in 1992 af aan L'Ecole Nationale Supérieure de Création Industrielle, waarna hij als designer werkte bij Philippe Starck. In 1998 startte hij zijn eigen studio. Zijn ontmoeting in 1999 met cuisinier Alain Ducasse resulteerde in een langdurige samenwerking op het gebied van restaurantdesign in Parijs en daarbuiten. In 2003 won Patrick Jouin the Designer of the Year award.

 

Frank Tjepkema (1970, Zwitserland) is cum laude afgestudeerd aan de Design Academie in Eindhoven. Veel van Frank Tjepkema's product- en meubelontwerpen zijn geselecteerd voor de DROOG Design Collectie. Hij ontwikkelde een bijzondere interesse in 'brand related' design, hetgeen resulteerde in een grote variëteit ontwerpen voor merken als o.a. Nike, British Airways, Issey Miyake, Heineken, De Bijenkorf.

Tjepkema combineert conceptuele innovatieve ideeën met functionele intelligentie en visuele elegantie. Hij is twee keer genomineerd voor de Rotterdam Design Award en heeft sinds 2001 een studio samen met Janneke Hooymans in Amsterdam.

 

 

Kees Dorst is afgestudeerd als industrieel ontwerper aan de TU Delft en studeerde filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft voor verschillende producenten gewerkt als product designer. Als onderzoeker heeft hij de werkwijze van designers onderzocht.

Op dit moment is hij Professor of Design aan de University of Technology in Sydney, Senior Researcher in design aan de TU Eindhoven en docent design methods aan de Design Academy Eindhoven. Hij werkt als consultant en geeft lezingen aan universiteiten en designopleidingen in het buitenland. Kees Dorst heeft meerdere boeken rn artikelen gepubliceerd. Onlangs verscheen zijn boek "Understanding Design - 175 reflections on being a designer". 

 

Brice d'Antras, voormalig cultureel attaché van de Franse Ambassade in Hannover, is designcriticus en historicus. Hij heeft gedoceerd aan de Ecoles de Beaux-Arts van Amiens en Reims. Tegenwoordig doceert Brice d'Antrace in Marne-la-Vallée. Daarnaast  is hij als journalist voor het designblad Etapes en maakt het programma  "Question de Design" voor de radiozender France Culture. 

 

 

Sophie Krier (1976, België) is afgestudeerd  aan de Design Academy Eindhoven. Haar werkveld strekt zich uit in de periferie van het ontwerpvak, naast schrijven, lesgeven, verzamelen, redactie voeren en experimenteren. Het werk van Sophie Krier is zeer procesmatig en zoekt altijd de ruimte voor reflectie en vernieuwing binnen een gestelde opdracht. Sinds 2005 is Sophie Krier hoofd van de afdeling Design Lab aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, waar zij reeds sinds 2002 doceert. In haar eigen ontwerppraktijk richt Sophie Krier tentoonstellingen in (zie de Simply Droog 10+1 retrospectief), schrijft zij columns en essays en onderzoekt zij de sociale dimensie van het ontwerpvak middels zelfgeinitieerde projecten als Nuits Blanches (over ontmoeten) of 5050 (over samenwerken). 

 

 

Maison Descartes

Vijzelgracht 2 A

Amsterdam

Reserveren en Informatie: Esther Deen

e.deen@maisondescartes.nl <mailto:e.deen@maisondescartes.nl> 

Tram 16,24,25 halte Keizersgracht

 

 
Esther Deen
 
Assistante programmation culturelle
Maison Descartes- Institut Français des Pays-Bas
Vijzelgracht 2A
1017 HR Amsterdam
 
t. 0031(0) 20 531 95 45
www..maisondescartes.com <http://www..maisondescartes.com/> 
 
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).